חברת המכשור הרפואי ממיק (Memic) מאור יהודה מפטרת כ-70 עובדים, כ-60 מהם בישראל ועשרה נוספים בארה"ב, ונותרת עם 50 עובדים בלבד. מרבית העובדים הם ממערכי הייצור, השיווק והמכירות. העובדים המפוטרים עוברים תהליכי שימוע לפני פיטורים היום. בסוף 2021 ממיק הוערכה בשווי של מיליארד דולר ועמדה לפני כניסה לנאסד"ק באמצעות מיזוג עם ספאק, אך ברגע האחרון העסקה בוטלה.
מנכ"ל החברה דביר כהן אומר היום: "זו תקופה קשה והמהלך קשה. זו היתה החלטה מאוד קשה וכואבת ואני מחבק את כל אחד מהעובדים, אבל בסוף זו ההחלטה העסקית המתבקשת ויש לה תמיכה מלאה של הבורד ושל בעלי המניות".
לדברי כהן הסיבה לפיטורים היא הצלחה של החברה להקדים את היעדים העסקיים והקליניים שקבעה לעצמה. ממיק פיתחה רובוט כירורגי דמוי זרוע אנושית, שמאפשר לבצע ניתוחים אנדוסקופיים ולפרוסקופיים שלא היו אפשריים לפני כן. לדבריו התוכנית האסטרטגית היתה להיכנס תחילה לתחום הגנקולוגי וב-2025 להתרחב לתחום הכירורגיה הכללית. "התחלנו לעבוד עם הרופאים והלקוחות הראשונים ועבדנו מהר כדי לקדם את המערכת, וכך הגענו כבר עכשיו למפרט של המערכת שלפי התוכנית העסקית היה צריך להיות ב-2025", אומר כהן. לדבריו נוצר מצב בו מסלול השגת האישורים הרגולטוריים מה-FDA נעשה פשוט יותר והחברה תוכל להקדים ולהיכנס לכירורגיה הכללית כבר ב-2024.
"כרגע אין לי צורך במערך הייצור, השיווק והמכירות כי בכל מקרה אני הולך להוציא לשוק את המערכת המשודרגת בתחילת 2024. העובדים שנשארים בחברה בארץ הם חוד החנית, והם לוקחים את הטכנולוגיה לעולם הכירורגיה הכללית – לניסויים הקליניים, להגשות ל-FDA ולכניסה מהירה לשוק כשבמקביל בארה"ב. כמו כן נשארים עובדי התמיכה בלקוחות הקיימים בארה"ב".
דביר כהן: "כרגע אין לי צורך במערך הייצור, השיווק והמכירות כי בכל מקרה אני הולך להוציא לשוק את המערכת המשודרגת בתחילת 2024. העובדים שנשארים בחברה בארץ הם חוד החנית, והם לוקחים את הטכנולוגיה לעולם הכירורגיה הכללית"
אפשר לומר שעשיתם פיבוט?
"לא הייתי קורא לזה פיבוט כי זו היתה האסטרטגיה שלנו. – להיכנס לעולם הגניקולוגיה ובהמשך להיכנס לכירורגיה הכללית. כחברה אנחנו מאוד מפוקסים בתחום של הכירורגיה הכללית כי הוא טומן בחובו הזדמנות מאוד גדולה".
אפשר להניח שתנאי השוק היו סיבה נוספת לפיטורים, הראנווי וקצב שריפת המזומנים?
"יש לנו תמיכה מלאה של כל בעלי המניות. הם מאמינים בחרה ודוחפים את החברה קדימה לעמוד בכל התחנות שדיברנו עליהן. המשקיעים הקיימים ממשיכים לתמוך ולהשקיע בחברה".
כמה כסף יוזרם כעת?
"התמיכה תאפשר לנו לעמוד בכל היעדים שלנו כפי שהגדרנו אותם. זו תמיכה רחבה של חברה הבורד ומשקיעי הליבה של החברה, וזה הסכום שמוזרם לחברה כדי להגיע כחברת פלטפורמה לשוק בארה"ב עם גניקולוגיה ועם כירורגיה כללית".
חברת ממיק כירורגיה חדשנית הוקמה בשנת 2012 על ידי פרופסור ניר שוולב, דביר כהן וקרן ההון סיכון פרגרין ופעלה בתחילת הדרך במסגרת חממת אינסנטיב של פרגרין. החברה גייסה קרוב ל-130 מיליון דולר בארבעה סבבים. בין המשקיעים שלה הקרנות Peregrine Ventures, Ceros, OurCrowd, Accelmed ודני הדר. משרדי החברה נמצאים באור יהודה ויש לה מרכז הנדסה וייצור בעכו. במרץ 2021 החברה השיגה אישור FDA למכירת הרובוט בארה"ב.
באוגוסט 2021 החברה דיווחה על הסכם למיזוג עם חברת ה-SPAC האמריקאית MedTech Acquisition לפי שווי שוק של מיליארד דולר שעמד לצאת לפועל בסוף 2021, אך בוטל. כהן: "תנאי השוק השתנו. הבנקאים שליוו אותנו אמרו לנו יומיים לפני היציאה לדרך- 'השוק הציבורי לא הולך לכיוון הנכון'. וכמובן אנחנו מאוד שמחים שהחלטנו לשמוע בעצתם ולא ללכת לעסקה הזו". בינואר 2022 החברה דיווחה על שלוש עסקאות למכירה של הרובוט לבתי חולים בארצות הברית.