ההודעה האחרונה של אפל כי היא מתכוונת להציע שירות של חלוקה לתשלומים (BNPL) היא לא הדוגמה היחידה לחברת ענק מתחום שונה שמציעה בעצם שירות פיננסי לכל דבר ועניין. השנים האחרונות הראו מעבר של יותר ויותר חברות מתחומים לווין כמו ריטייל שמציעות גם יכולות פיננסיות מורכבות יותר ללקוחות. אבל לא כל החברות האלה הן אפל הגדולה, שיכולה לפתח את השירותים האלה מבית. את הפער הזה מקווה לפתור חברה ישראלית חדשה בשם Noble, שמפתחת פלטפורמה להערכת סיכונים פיננסיים.
נובל הוקמה כבר ב-2021, אבל היא נחשפת רק היום עם גיוסים של 18 מיליון דולר שמורכבים מסיד וסבב A שהושלם בתחילת הקיץ. הקימו אותה תומר ביגר, מנכ"ל החברה ומורן משען, סמנכ"ל הטכנולוגיות, שהכירו בזמן שעבדו יחד בקבוצת הטכנולוגיה של חברת WeWork.
לאחר סגירת המרכז, השניים לקחו חלק עם נובל באקסלרטור הקליפורני המוכר Y Combinator. את סבב A הובילה קרן Insight Partners, בו השתתפו גם הקרנות Cross River Digital Ventures, Y-Combinator ,Flexport Fund ,TLV Partners ,Operator Partners ,Verissimo Partners ,Interplay Ventures ו-George Kaiser Family Foundation.
"הטרנספורמציה הדיגיטלית מביאה לכך שחלק מהשירותים הפיננסיים יעברו מהבנקים לחברות נוספות שיספקו שירותים כאלה על גבי המוצרים שלהן. אנחנו בונים תשתית קריטית שעוזרת לחברת לבצע את המעבר הזה ולעשות סקייל לאורך זמן" מסביר ל-tech12 תומר ביגר, מייסד משותף ומנכ"ל נובל.
תומר ביגר, מייסד משותף ומנכ"ל נובל: "הטרנספורמציה הדיגיטלית מביאה לכך שחלק מהשירותים הפיננסיים יעברו מהבנקים לחברות נוספות שיספקו שירותים כאלה על גבי המוצרים שלהן. אנחנו בונים תשתית קריטית שעוזרת לחברת לבצע את המעבר הזה ולעשות סקייל לאורך זמן"
"המעבר הזה דורש תשתיות מורכבות, במיוחד במוצרים מבוססי אשראי. התשתית הקריטית ביותר עבור כל מי שרוצה להציע קן אשראי היא תשתית חיתום - דהיינו הערכת סיכון פיננסית. כל חברת פינטק שרוצה להציע מוצר מבוסס אשראי נדרשת להעריך סיכון של אדם או עסק ולזה נדרשת תשתית. עד היום כל חברה בנתה תשתית כזו עצמאית ואנחנו רוצים לשנות את זה, כמו שאף אחד היום לא מחזיק שרתים. אנחנו רוצים שכמה שיותר חברות יוכלו להציע שירותי אשראי ולא רק המבוססות שבהן".
מרבית חברות הפינטק שמציעות שירותי אשראי מתגאות בזה שהן פיתחו יכולת הערכת סיכונים טובה יותר או אפילו ייחודית, מוצר כמו שלכם לא מבטל את יתרון התחרותיות שלהן?
"הייתי מחלק לשניים את הטכנולוגיה הדרושה לבניית מוצר כזה. יש תשתית שמאפשרת לך להביא מידע, לעשות לו מוניטורינג ולהוציא תובנות ויש את החלק שהוא ה-secret sauce של כל חברה. אנחנו לא מגדירים לחברה איך לבצע את החיתום, אלא מספקים לה את כל מה שקשור בתשתית ואינטגרציה, סטנדרטיזציה למידע ובניית מנוע חוקים שירוץ על גבי הדאטה - זו תשתית שכל חברה צריכה. אנשים בנו את זה בעצמם כי לא הייתה אלטרנטיבה. מה גם שאנחנו לא משרתים רק חברות פינטק וכאן השוק נהיה באמת ענק".
נובל מחברת בין דאטה פנימי שנאסף בחברה לבין דאטה של ספקי מידע בתחום הפיננסי שדרוש כדי לבצע הערכת סיכון ללקוח חדש. "ככל שחברה עובדת עם לקוח זמן ממושך יותר כך היא יכולה להתבסס על מידע שאספה עליו בעצמה, אבל כשמחתימים לקוח חדש לשירות חייבים מידע שיאפשר לבצע לו הערכת סיכון ואת זה יש לספקיות במידע הפיננסי. במקום להפנות משאבים לתחזוקה שוטפת, חברות יכולות להתנהל אוטונומית במוצר שלנו ולפנות משאבים לפיתוח אותו secret sauce שייחד אותן". נובל מעסיקה היום כ-20 עובדים וכבר משרתת כמה עשרות לקוחות משלמים בארה"ב ואירופה.