נאבין ת'דאני (CEO) וגל מואב (CTO) הכירו במהלך עבודה משותפת בראבלו (Ravello Systems). לאחר שהחברה נמכרה לאורקל ב-2016, הם התלבטו לאיזה תחום ללכת: "אנחנו מגיעים מתחום התשתיות ורצינו משהו עם יותר נשמה", מספר ל-tech12 גל מואב.
"בהתחלה חשבנו על משהו בתחום של פיקוח הורים אבל הבנו שבשביל זה צריך להיות בתוך המכשיר, אז החלטנו ללכת על הנגשה לבעלי מוגבלויות. זה הרגיש לנו כמו תחום שיש בו אתגר מוצרי, ביזנסי וטכנולוגי מאוד מעניין", הוא מוסיף.
מהחשיבה המשותפת נולדה evinced, שמפתחת טכנולוגיה להנגשת אפליקציות ווב ומובייל, ומודיעה היום (חמישי) על השלמת סבב גיוס B בהיקף של 38 מיליון דולר בהובלת קרן Insight Partners. בסבב לקחו חלק גם המשקיעים הקיימים: M12 (זרוע ההשקעות של מיקרוסופט), BGV ,Capital One Ventures ומשקיעת הסיד Engineering Capital. עם השלמת הסבב הגיעו סך גיוסי ההון של החברה ל-57 מיליון דולר.
גל מואב, CTO: "בהתחלה חשבנו על משהו בתחום של פיקוח הורים אבל הבנו שבשביל זה צריך להיות בתוך המכשיר, אז החלטנו ללכת על הנגשה לבעלי מוגבלויות. זה הרגיש לנו כמו תחום שיש בו אתגר מוצרי, ביזנסי וטכנולוגי מאוד מעניין"
מואב מספק דוגמה להסבר התיאורטי: קורא מסך שעיוורים משתמשים בו. "כשהתוכנה הזו מגיעה למשל לתפריט היא צריכה להגיד למשתמש 'הגעת לתפריט, יש כאן 5 בחירות' ולהקריא לו מהן. אבל בשביל זה צריך לדעת שזה אלמנט של תפריט. הבעיה היא שבקוד לרוב לא צריך להגדיר שמדובר בתפריט, מי שמתבונן באתר יודע מיד לזהות שדובר בתפריט בגלל עיצוב. זו בעיית נגישות.
"הכלים הקיימים מסתכלים על הסינטקס בקוד. כשהכלי יודע שזה תפריט אז הוא מחפש כלים ייעודיים לתפריט ומתייחס בהתאם, אבל אם זה לא מוגדר כך בקוד הוא אפילו לא יודע לזהות שיש בעיה. אנחנו באים ואומרים שצריך להבין את ה-UX המיועד ולזהות שזה מתנהג כמו תפריט אבל לא מוגדר כתפריט".
הטכנולוגיה של evinced נכנסת לפעולה כבר בשלב הפיתוח, היא סורקת את הקוד, מצביעה על בעיות אפשריות ומציעה תיקונים ועושה זאת עבור מפתחים, סורקי תוכנה, אנשי QA ועוד. הגישה היא Software-First, שבה נגישות מוטמעת בכל שורת קוד והיא חלק אינטגרלי בתהליך פיתוח התוכנה.
הטכנולוגיה לא מחליפה את כלי ההנגשה הקיימים, מדגיש מואב, אלא מסייעת להם לעשות את העבודה שלשמה נועדו.
מואב: "כשתוכנה מגיעה למשל לתפריט, היא צריכה להגיד למשתמש 'הגעת לתפריט, יש כאן 5 בחירות' ולהקריא לו מהן. אבל בשביל זה צריך לדעת שזה אלמנט של תפריט. הבעיה היא שבקוד לרוב לא צריך להגדיר שמדובר בתפריט"
הכדאיות העסקית של כלי כזה נובעת מזה שאי ציות לרגולציה גורר קנסות?
"יש קנסות, תביעות ומודעות למותג, אבל זה איפשהו גם הבנה של כולם שהדיגיטל חשוב כמו העולם האמיתי. ראינו את זה בתקופת הקורונה, שבשיאה אפילו להרים טלפון לא היה אפשרי באמת כי לא היו אנשים שהגיעו למשרד. העולם הדיגיטלי שקול לכל נוכחות עסקית אחרת ולכולם מגיעה אותה זכות גישה".
יש אתגרים טכנולוגיים חדשים?
"הטכנולוגיה תמיד זזה ויש שפות פיתוח שונות אבל המאמץ הוא עדיין להעביר את העולם וללמד את כולם מזה בכלל להיות נגיש, כי הדרך עדיין מאוד ארוכה. בהרבה חברות שבונות אתרים נותנים לך הצעת מחיר לאתר ואז אומרים שאם אתה רוצה שיהיה נגיש - יש תוספת מחיר".
יכול לספר לי איך היה לסגור סבב בתקופה הנוכחית?
"זו תמיד תחושה נהדרת לסגור סבב. תחושה של הכרה במה שאתה עושה. אנשים שרואים הרבה מאוד חברות ויזמים ובוחרים להשקיע בך ובתקופה כזו זה כפול ומכופל. כשאנחנו התחלנו עם החברה גילינו שמשקיעים לא כ"כ מכירים את עולם הנגישות ולא כ"כ מאמינים בו ואת הסבבים הראשונים היה קשה יותר לגייס. בסבב הזה גילינו שכל הקרנות הגדולות כבר מכירות את העולם הזה ותהליך היה מאוד מהיר עם אינסייט שכבר הגיעו אלינו מוכנים. זו הבעת אמון".
"בתור יזם אתה צריך בעיקר עמידות כי אתה מקבל הרבה סיבובים והרבה ביקורת. לבוא עם רעיון טוב זה לבוא עם רעיון קצת משוגע שהרבה אנשים מוכשרים יגידו לך שהוא טיפשי. וכשזה מצליח ובאה הקרן הכי גדולה בעולם ואתה רואה שהם כבר מכירים אותך ובטח בתקופה כזאת זה מכפיל כוח".