הכלכלה העולמית עוד לא התאוששה, המשקיעים עוד לא חזרו לאופטימיות שלהם מ-2021, אבל חברת הרחפנים הישראלית פרספטו (Percepto) ממחישה שכשיש פעילות מכירות משמעותית והתייעלות של ממש, ניתן לגייס גם סבבי צמיחה.
החברה מודיעה היום על גיוס של 67 מיליון דולר בסבב C בהובלת תאגיד Koch Disruptive Technologies) KDT האמריקאי. בסבב השתתפו גם קרן Zimmer Partners שמצטרפת לראשונה למשקיעי החברה, וכן המשקיעים הקיימים - הקרנות Venture Partners, Delek US Holdings, Atento Capital, Spider Capital ו-Arkin Holdings. סבב הגיוס כלל גם גיוס חוב מחברת קראוס. היקף גיוסי ההון של החברה מאז הקמתה – מעל 120 מיליון דולר.
פרספטו מפתחת רחפנים אוטונומיים שמשמשים לפטרול ומעקב לאורך גדרות ומסביב למתקני תעשייה, מתקני ייצור חשמל, מכרות, מפעלים כימיים, בתי זיקוק ועוד. הרחפנים ממוקמים בתוך תיבות סגורות על הקרקע ומהן הם מגיחים בהכוונה אוטומטית מרחוק ומבצעים את המשימות בצורה אוטונומית. פרספטו קיבלה היתר ראשון מסוגו של רשות התעופה האמריקאית FAA להטסת רחפנים באתרים תעשייתיים גם ללא צורך במפעיל באתר, דבר שמאפשר להפעיל את המערכת גם ממרחק של מאות ואלפי ק"מ.
מנכ"ל החברה דור אבוחצירא אומר כי החברה פיתחה בתקופה הזו שתי יכולות חדשות – האחת היא תוכנה: מערכת Percepto AIM, שמשמשת לאיסוף וניתוח הנתונים מהרחפנים וגם מכלים קרקעיים כמו הכלב-רובוט ספוט. לדבריו, בחלק מהמקרים לקוחות קונים את מערכת ה-AI גם בלי לרכוש את הרחפנים מפרספטו. יכולת נוספת היא זיהוי אופטי של דליפות גזים לאטמוספירה, בעיה חריפה של התעשייה שפרספטו מאפשרת למנוע אותה כמעט לחלוטין.
אבוחצירא: "מכיוון שלא עשינו עיוות של השווי ב-2021 כשההערכות השווי נופחו, החברה הצליחה להמשיך בקצב צמיחה בריא ובהעלאת שווי בריאה"
לדברי אבוחצירה, למרות תנאי השוק החברה המשיכה בצמיחה בהכנסות גם בשנתיים האחרונות, בקצב של 100% בשנה. "מה שהשתנה זה שהפוקוס שלנו הוא שלא רק הצמיחה חשובה, אלא שהיא צריכה לבוא עם יעילות ורווחיות טובה. זה השינוי שקרה לשוק ושהשפיע עלינו" הוא אומר.
היה קשה לגייס?
"ברור, זו תקופה יותר קשה. אבל אנחנו מגייסים על בסיס הישגים מסחריים משמעותיים וזה מקל על התהליך. ומכיוון שלא עשינו עיוות של השווי ב-2021 כשההערכות השווי נופחו, החברה הצליחה להמשיך בקצב צמיחה בריא ובהעלאת שווי בריאה".
כלומר זה היה אפ-ראונד?
"כן".
למה עשיתם גיוס חוב?
"באופן עקרוני, פשוט כי יכולנו לעשות את זה. החברה מאמינה שבכל שנה נהיה שווים הרבה יותר, ועוד כסף נותן עוד זמן. אז אם אפשר לתת עוד זמן - עדיף לעשות את זה. כשיש גיוס אז אפשר גם לקחת גיוס חוב וזה נראה לי נכון לעשות את זה כי בסופו של דבר זה כסף יותר זול ביחס לאקוויטי".
מה התוכנית הלאה?
"לחברה יש היום הכנסות מאוד משמעותיות ואנחנו שמים לב שאנחנו גם גדלים ושגם היעילות נשמרת. החברה בריאה כשהיא גדלה. אז זה גיוס של כסף בתצורה שלחברה יהיה יותר אפשרויות להחליט מה נכון בשבילה: לרוץ יותר מהר או יותר לאט או להגיע לרווחיות. זה גיוס שנועד לאפשר לנו את כל האפשרויות, שייבחרו בהתאם להתקדמות העסקית וגם בהתאם לשוק".
חוזרים לחשוב על IPO?
"בשנה הקרובה אני לא רואה מישהו עושה IPO. אני חושב שזו חברה שיכולה ללכת ל-IPO, שההכנסות שלה משמעותיות, שהיא מגדילה ביזנס בצורה משמעותית. אז היא יכולה ללכת ל-IPO אם כי אני לא רואה את זה מתרחש בטווח הקרוב".
"לגדול בצורה אחראית"
פרספטו הוקמה בשנת 2014 על ידי דור אבוחצירא (מנכ"ל), שגיא בלונדר (CTO), רביב רז (CPO) ואריאל אביטן (CCO). החברה מעסיקה כ-130 עובדים, אחרי שני גלי פיטורים שביצעה. "זה היה חלק מהשינוי האסטרטגי של החברה, שחייב להתרכז יותר ביעילות וברווחיות גם אם ממשיכים לצמוח. לכן היו שני גלי פיטורים לצערי. כרגע התוכנית היא להמשיך ולגדול בצורה אחראית בהתאם ליעדים העסקיים", אומר אבוחצירה.
צ'ייס קוך, מייסד ומנכ"ל KDT, שהובילה את סבב ההשקעה: "הטכנולוגיה של פרספטו יוצרת מהפכה ביכולת להשתמש ברחפנים אוטומטיים לצרכי ניטור ואבטחה בתעשייה. לאחר שפרסנו את רחפני פרספטו בחברות שונות של תאגיד קוך, חווינו ממקור ראשון כיצד הטכנולוגיה החדשנית משפרת את ניטור האתרים. ההכרה הרגולטורית בבטיחות ההפעלה מעמידה את החברה בעמדה חזקה בשוק האמריקאי. אנחנו מצפים להמשך המסע המשותף שלנו עם פרספטו במהלכו היא קובעת סטנדרט חדש בבטיחות ויעילות בתעשייה".