איך עושים כסף משתן? בחברת הסטארט-אפ אוליב (Olive Diagnostics) לוקחים את השאלה הזו ברצינות גמורה. הטכנולוגיה החדשנית שפיתחה החברה מאפשרת לבצע בדיקות שתן בעת השימוש באסלה ולצבור כמויות גדולות של דאטה חדש ושימושי בסביבה ביתית.
המתקן הרפואי שפיתחו באוליב, המכונה Olive KG, מותקן על אסלה רגילה ומבצע ניתוח אופטי של השתן שמספק מידע דוגמת הרכב החלבונים, כדוריות דם אדומות, ניטריטים, חומציות, משקל סגולי ונפח. כל זה נעשה לטענתה בסביבה ביתית, ללא צורך במבחנות, מקלוני מדידה או מכשירי ספקטרומטר יקרים. ניתוח הנתונים מבוצע באמצעות מערכת בינה מלאכותית (AI) ומאפשר זיהוי מוקדם של בעיות כמו אבנים בכליות, דלקת בדרכי השתן או כשל לבבי.
כעת מדווחת אוליב על השלמת גיוס סיד (במספר שלבים) בהיקף כולל של 7.3 מיליון דולר, והיא נערכת כעת לגיוס בסבב A בהיקף של 10 מיליון דולר. לדברי גיא גולדמן, מנכ"ל החברה ומייסד משותף בה, בחודש הקרוב צפוי המוצר של אוליב להתחיל בפיילוט בשיתוף אחת מקופות החולים הגדולות בישראל.
"לא המצאנו את הספקטרוסקופיה אבל המצאנו מדע חדש", אומר גולדמן, ומכוון לכך שהחברה פיתחה יכולת מדידה שלא היתה קיימת עד כה ושמספקת נתונים שטרם נמדדו. האתגר שפיצחו מפתחי החברה היה מדידת נוכחות של חומרים שונים בתוך נוזל שנמצא בתנועה, עם מבנה גיאומטרי שמשתנה כל הזמן וכל זה כשיש "רעש" של נתונים זרים כמו תאורה לא קבועה וטמפרטורה משתנה.
"באתי עם הרעיון להרבה פרופסורים לאופטיקה בישראל וכולם זרקו אותי מהמשרד", מתאר גודלמן. "הם אמרו לי שזה בלתי אפשרי למרות שבאתי עם נוסחאות שהראו שזה אמור לעבוד". בסופו של דבר הצטרף לחברה ד"ר עופר מלמד, מומחה למדעי המוח, פיזיקה וכימיה, שערך מחקר מעמיק בפיזיקה של האור והנוזלים והוביל לפיתוח הטכנולוגיה. "בהשוואה לסטנדרט הזהב של התחום, שהן בדיקות באמצעות מקלונים וספקטוגרף, אנחנו ב-20% יותר מדויקים", אומר גולדמן.
לדברי גולדמן, התוכנית העסקית של החברה מתמקדת ב-B2B: מכירה לחברות גופי בריאות וטיפול. שוק היעד הראשון הוא שוק הגיל השלישי והמוצר אכן כבר פועל ברשת של בתי אבות בהולנד לאחר שהטכנולוגיה קיבלה אישור CE מטעם האיחוד האירופי. החברה נמצאת בתחילתו של הליך קבלת אישור FDA אמריקאי לטכנולוגיה.
האתגר שפיצחו המפתחים של אוליב היה מדידת נוכחות של חומרים שונים בתוך נוזל שנמצא בתנועה, עם מבנה גיאומטרי שמשתנה כל הזמן, וכל זה כשיש "רעש" של נתונים זרים כמו תאורה לא קבועה וטמפרטורה משתנה
אוליב מתכננת להתמקד בניתוח הדאטה ולהשאיר את ייצור המוצר עצמו לחברות אחרות: "יום אחד אני אעלה את זה לאינטרנט ומצידי שכולם ייצרו את זה. היום אנחנו מוכרים את הסנסור במחיר הכי זול שאפשר (כ-200 דולר למתקן - ט"ש) ולאחר מכן הלקוח משלם מנוי חודשי עבור הנתונים, 20 דולר למשתמש".
"אנחנו לא מצליחים לייצר מספיק מכשירים"
אוליב דיאגנוסטיקס נוסדה ב-2019 בידי גולדמן וקורי כץ. סבב הגיוס הנוכחי, בהיקף כולל של 7.3 מיליון דולר, הושלם לאחרונה עם גיוס גישור של 1.5 מיליון דולר מהמשקיעים הקיימים, שנועד להביא את החברה לסבב הגיוס הבא.
עם המשקיעים בחברה נמנים מכבי שירותי בריאות, חברת מקורות, חברת גיבריט (Geberit) השוויצרית, המרכז הרפואי מאיו קליניק (Mayo Clinic), חממת eHealth Ventures, קרן Amgen Ventures, חברת הביטוח Wellfleet Group ומשקיעים פרטיים מארה"ב ואירופה. כמו כן החברה נהנית מתקציבי הרשות לחדשנות.
סבב הגיוס הבא, בהיקף 10 מיליון דולר, מתוכנן להתבצע בספטמבר. "יש לנו כבר 6.5 מיליון דולר מובטחים, אבל אנחנו עדיין מחפשים את מי שיוביל את הסבב ויתן ולואציה", אומר גולדמן. לדבריו במקרה של אוליב תהליך בדיקת הנאותות הוא מסובך במיוחד, שכן הוא משלב תחומי מדע רבים - כימיה, אופטיקה, אלקטרוניקה ועוד – וזה מה שהרתיע עד כה משקיעים מהובלת הסבב.
החברה גייסה לאחרונה אנשי פיתוח עסקי כדי לקדם את המכירות בשוק האירופאי ובשווקים נוספים וגולדמן אומר שהיא כבר חתמה על הסכמים למכירת 24 אלף יחידות עם חברה אוסטרלית ועם חברה אמריקאית. "הבעיה שלנו היא שאנחנו בינתיים לא מצליחים לייצר מספיק מכשירים," אומר אומר, "אנחנו אנשי מדע, כימאים, פיסיקאים, אופטיקאיים, לא אנשי ציוד רפואי, אז עכשיו אנחנו מביאים אנשים שמבינים בדברים האלה".
בשיחה עם גולדמן מגלים כמה מעט ידוע לנו על עולמות השתן: "אני מחזיק באינפורמציה על התנהגות השתן לאורך כל שעות היום, על כמויות וצבע ונפח, נתונים שלא היו מעולם. למשל - אנשים משתינים יותר בין השעות 14:00–18:00", הוא אומר. יכול להיות שזה נראה קצת איזוטרי, אבל חוקרים הולנדיים בוחנים את הקשר בין הנתונים הללו למחלות כמו אלצהיימר, בעיות מטאבוליות ובעיות לחץ דם, בתקווה שהדבר יוביל ליכולות זיהוי מוקדם.
אוליב מתכננת להתמקד בניתוח הדאטה ולהשאיר את הייצור לחברות אחרות: "כיום אנחנו מוכרים את הסנסור במחיר זול (כ-200 דולר למתקן - ט"ש) ולאחר מכן הלקוח משלם מנוי חודשי של 20 דולר עבור הנתונים"
החזון של אוליב הוא שמכשירי מעקב השתן שלהם יותקנו בכל האסלות: בבתים, במשרדים, בחדרי הכושר. יצרנית הכלים הסניטריים גיבריט שהשקיעה באוליב, מתכננת לייצר אסלות עם הטכנולוגיה בתוכן. גודלמן שואף להתפשט לעוד שווקים רבים נוסף לבתי אבות: תזונה, כושר, בריאות הנפש, אכיפת החוק, שבכולם ניתוח השתן יכול להביא לתובנות מעמיקות.
"השתן מסביר כל כך הרבה דברים על הגוף והוא כל כך זמין", אומר גולדמן, "וכל מה שאתה צריך לעשות זה רק להשתין, שאת זה אתה עושה ממילא".