הכלכלה המבוזרת (DeFi) היא תחום חדש שצומח במהירות למרות המתקפות וההונאות שמלוות אותו לאורך הדרך. התקלות האלה הן בדיוק הסיבה שחברת כאוס לאבס (Chaos Labs) הישראלית מעניינת את ענקיות הקריפטו והסחר המבוזר, והיום היא מדווחת על השלמת סבב גיוס הסיד שלה לסכום כולל של 20 מיליון דולר.

את הגיוס הובילה קרן Galaxy Digital, המתמחה בהשקעות קריפטו וחברת PayPal Ventures, זרוע ההשקעות של פייפאל. השתתפו בו גם חברת הסחר במטבעות Uniswap, בורסת המסחר המבוזרת Coinbase, הקרנות Lightspeed ו-Bessemer וכן המשקיעים הפרטיים בלג'י סריניבנסן ונאבל רביקיאנט.

כאוס לאבס מפתחת טכנולוגיית אבטחה כלכלית אוטומטית לפרוטוקולי קריפטו. בעולם שבו הנכסים שנלווים הם נכסי קריפטו אבל גם הביטחונות להלוואות האלה הם נכסי קריפטו אחרים, צריך להיות גאון פיננסי כדי להעריך את כל הסיכונים ותנאי השוק המשתנים כדי לדעת באיזה תנאים להעניק את האשראי ומתי הם מפסיקים להיות אטרקטיביים לחברה. בוודאי כשמדובר באלפי עסקאות בו בזמן. זה המקום בו משתלבת הטכנולוגיה של כאוס לאבס.

כלי האבטחה הפיננסיים של החברה מאמתים את העמידות והיציבות של פרוטוקול הקריפטו המבוקש בכל מצבי השוק. הם מאפשרים לנטר את תקינות הפרוטוקול וגם להתריע על סיכונים בזמן אמת כדי לאפשר לחברה להכניס שינויים ולהגן על כספי המשתמשים מפני תקיפות, מניפולציות, ואירועי "ברבור שחור".

עומר גולדברג, המנכ"ל והמייסד, נותן דוגמה: "אם יש אפליקציית הלוואות בבלוקצ'יין שצריכה לקבוע לכל נכס מה אחוז הערבות שנדרש להלוואה, אז יש טרייד אוף קריטי לעסק: ככל שההלוואה יותר גדולה, כך העסק מרוויח יותר על הריבית אבל יש לו יותר חשיפה במקרה שמחיר הנכס שניתן כערבות צונח יותר מהר ממחיר הנכס שנלקח כהלוואה. ואם זה קורה באופן קיצוני זה יכול להגיע לחדלות פירעון של האפליקציה. אז אנחנו, באמצעות סימולציות עוזרים להם להבין מה הערך האופטימלי בפרמטרי הסיכון".

עומר גולדברג: "ניסיתי לבנות פרוטוקול קריפטו משל עצמי ונתקלתי בהמון בעיות כמו איך לבחון את האפליקציה בתנאי שוק נדיפים ולהבין מה יהיו הביצועים של הפרוטוקול תחת תנאי שוק קיצוניים. התחלתי לבנות כלים וחברות אחרות שמעו ורצו להשתמש בזה, והיו מוכנות לשלם"

הטכנולוגיה של החברה גם יכולה להתריע על מתקפות על אתרי קריפטו, שמבוססות על היכרות של התוקפים עם המנגנון שמאחורי האתרים. "בגלל שכל האפליקציות היום כתובות בקוד פתוח, אז התוקפים יכולים לראות את המכניקה של האפליקציה", אומר גולדברג. אפשר לראות דוגמאות לכך בפריצות בשנה שעברה לבורסת הקריפטו הגדולה בעולם בינאנס ולאחריה לפלטפורמת החוזים החכמים מנגו מרקט. "התוקף מבין איך האפליקציה מקבלת החלטות, רואה שיש נזילות נמוכה, וכך באמצעות 30 מיליון דולר שהוא מביא מהבית הוא עושה מניפולציה למערכת והולך הביתה עם 180 מיליון דולר".

ב-2022 גדל היקף אובדן הכספים כתוצאה מניצול חולשות בפרוטוקולי כלכלה מבוזרת בקרוב ל-50% והסכום הכולל נאמד בכ-2 מיליארד דולר.

כאוס לאבס הוקמה ב-2021 על ידי גולדברג, לשעבר מנהל פיתוח בפייסבוק ובאינסטגרם. "ניסיתי לבנות משהו אחר, פרוטוקול קריפטו משל עצמי, ונתקלתי בהמון בעיות כמו איך לבחון את האפליקציה בתנאי שוק נדיפים וגם להבין מה יהיו הביצועים של הפרוטוקול תחת תנאי שוק קיצוניים", מספר גולדברג. "התחלתי לבנות כלים בשיטות מאוד דומות לשיטות שעבדתי איתן באינסטגרם ואז חברות אחרות שמעו על הכלים ורצו להשתמש בזה, היו מוכנים לשלם. בהתחלה זו היתה הכנסה מהצד אבל תוך חודשיים זה גדל להכנסות של מאות אלפי דולרים ונפל לי האסימון: כלים ושיטות שנחשבים חובה בעולמות מסורתיים כמו פייסבוק, גוגל ואינסטגרם – לא קיימים פה. אז פשוט שיניתי כיוון".

התוצאה היא שכאוס לאבס נהנית מהכנסות לאורך כל הדרך, וזו אחת הסיבות להתלהבות המשקיעים ממנה. בין הלקוחות שלה היום - החברות הבולטות בעולמות ה-DeFi, כמו פרוטוקול ההלוואות Aave, פלטפורמת הסחר Uniswap, ופרוטוקולים כמו BENQI, Chainlink ו-Osmosis. החברה מעסיקה 25 עובדים, רובם במרכז הפיתוח בתל אביב והשאר במשרדים בניו יורק.

 

מה בחברה גרם למשקיעים לתת לכם צ'ק של 20 מיליון דולר?
"זה תוכנן כמשהו קטן יותר, אבל הצמיחה של החברה בצורה אקספוננציאלית, עם השמות הכי גדולים בתעשייה כלקוחות, משכה הרבה תשומת לב מבכירים בתעשייה. גם בתחום הקריפטו כמו קוינבייס, אופנסי ויוניסוואפ וגם מענקיות פינטק כמו פייפאל. הן רצו להיות חלק מהמסע והבינו שזה קריטי בעולם שבו ה-DeFi מתמזג לתוך העולם הפיננסי. אז הצלחנו להביא את הכסף בתנאים טובים לחברה ועם שותפים אסטרטגיים".

מה התוכניות? מה תעשו עם הכסף?
"בעיקר נשקיע בפיתוח. הפייפליין של הלקוחות... אנחנו לא מצליחים להגיע להכל. אז צריך להגדיל את הצוות וגם להכשיר את האנשים. זו תעשייה צעירה מאוד שקיימת רק שלוש שנים".

יש משבר בשווקים, לקוחות מקצצים תקציבים, זה לא נוגע לכם?
"אנחנו דווקא נהנים מהמשבר כי האפליקציות האלה נבנו בשוק שהיתה בו נזילות מאוד גבוהה ועכשיו עם כל מה שקורה במאקרו, הרבה מהנזילות התייבשה. שוק של נזילות נמוכה הוא מתכון לאסון. אז חברות האפליקציות מבינות היום שהן לא יכולות לחסוך כאן אלא להיפך – הן צריכות להשקיע יותר. זה נתפס בעיני הלקוחות כחלק קריטי מהעסק".

ומה ההשפעה של בעיות האמינות שיש למסחר בקריפטו בשנה האחרונה?
"אני שם את הסיפור של FTX בצד כי זו היתה פשוט הונאה רגילה, לא משבר טכנולוגי. אבל יש בעייה של חוסר בהירות מצד הרגולטור האמריקאי. אנחנו מאמינים שהרגולציה תעזור לחברה. אם אתה מסתכל על בנקאות מסורתית, הם צריכים לעשות מבחנים וסימולציות על הנכסים כדי להבטיח שהם מוגנים. אנחנו מאמינים שנראה דברים דומים בעולם הקריפטו ולכן מנסים למצב את עצמנו כדי להיות חלק מהפתרון ולהפוך את עולם הקריפטו לעולם בטוח יותר".