מתי נוסדו: 2019
כמה גייסו: כמה מיליוני דולרים, בין השאר מאינסייט
מי המייסדים: רועי רשף ואורן וייס
איפה יושבים: באר שבע
אתר החברה: Greenvibe.io
הנה עובדה שתפתיע אתכם: בטון, מסתבר, הוא החומר הכי נצרך בעולם אחרי מים. ותהליך הייצור שלו בזבזני ואחראי לכ-8% מכלל פליטות המזהמים בעולם. GreenVibe, שנחשפת כאן לראשונה, פיתחה סנסור לבטון, ששמים ממש בתוך הבטון בשלב הטפסות (בלשון העם "טפסנות" - השלב שבו בונים את התבנית ליציקה). "זו יחידת חישה עם כמה טכנולוגיות", מסביר רועי רשף, יזם ומנכ"ל חברת GreenVibe. "אחת מבוססת אולטרה סאונד ואחת מודדת לחץ פנימי. ביחד ניתן להבין את חוזק הבטון, את הרטיבות שבו ואת ה'עבידות' (Workability) שלו. היחידה כוללת גם רכיב תקשורת - המידע עולה לענן - ואנרגיה, שיכולה להחזיק שנתיים". המשמעות הכי דרמטית של המידע הזה היא ש-GreenVibe, על בסיס המידע שיצטבר אצלה, תוכל להגיד לחברה באיזה יחס של "מתכון" לבטון היא יכולה להשתמש, בהתאם לצרכי החוזק של המבנה. בטון מורכב כידוע מצמנט, אגרגט (חצץ), חול ומים. צמנט הוא הרכיב היקר ביותר ולרוב החברה הקבלנית לוקחת "ספיירים" גדולים על הצורך האמיתי שמגדירה התוכנית. "ספקי הבטון הגדולים אמרו לנו, 'מספיק שתחסכו דולר אחד בעלות פר קוב, עשיתם שינוי דרמטי'. אנחנו חושבים שנוכל לחסוך 10 דולר לקוב", טוען רשף. עלות בטון נעה היום בין 100 ל-170 דולר לקוב.
אך זה לא רק חיסכון בעלויות וחומרים (שעשוי לתרגם עצמו לחיסון במזהמים). בשלב הראשון, הסנסור מודד את איכות הבטון לפני השימוש. "היום כל מערבל בטון שנכנס לאתר בנייה, נבדקת בו איכות הבטון. מגיע טנדר והוא לוקח דגימה שנשלחת למעבדה חיצונית. זה לוקח זמן, הדיוק נמוך והעלויות גבוהות. רק זה תעשייה של 50 מיליארד דולר", מסביר רשף.
הדבר השני הוא שהחיישנים שנפרשים בבניין מעדכנים את הקבלן על מצב הבטון: "מחר ב-12:30 הבטון יהיה תקין ואפשר להמשיך להתקדם בפרויקט, למשל", מדגים רשף. זה מזרז את תהליך הבנייה, כי היום החברה הקבלנית פשוט לוקחת טווח בטיחות, וממתינה מעבר לצורך. ולבסוף, באמצעות רכיב התקשורת, GreenVibe תוכל לדווח שנתיים קדימה על "בריאות המבנה" ולהתריע בפני כשלים.
גרין וייב נוסדה ב-2019 ויש לה שני פאונדרים, רשף עצמו ואורן וייס, שמכהן בה כסמנכ"ל. החברה נולדה כחברת חממה של אינקוביט - החממה הדרומית של אלביט. החממה עוסקת באיזרוח טכנולוגיות שפותחו באלביט והופכת אותם לסטארטאפים. מסיבה זו אלביט בעלת מניות בחברה. לאחרונה גרין וייב קיבלה השקעת סיד של כמה מיליוני דולרים בהובלת חברת הבנייה תדהר וקנדה-ישראל ובהשתתפות קרן אינסייט פרטנרס. אינסייט, כידוע, לא משקיעה בדרך כלל בסבבי הנבטה, ומשקיעה כמעט אך ורק בחברות תוכנה. אבל ב-GreenVibe הם חרגו מהנוהג, כחלק ממספר אחזקות שיש לקרן בתחום הקונסטרקשיין.
"אנחנו 10 עובדים, יש כבר מוצר ברמת MVP (ר"ת של Minimum Viable Product, מונח מקובל בעולם ההזנק, א"ז) ועוד כחצי שנה עד שנה נהייה עם מוצר הרבה יותר טוב מכל מה שקיים בשוק. בסוף, התכנון יתר שיש בשוק הזה מגיע גם למחירי הדיור", מסכם רשף.
תעשיית הבנייה היא התעשייה הגדולה בעולם, יותר מפיננסים, יותר מבריאות. "זו תעשייה שעשרות שנים לא נהנתה מקידמה וטכנולוגיה, אבל עכשיו זה מתחיל להשתנות, ויש בשלות גם מבפנים, וחברות הבנייה מחפשות חדשנות, וגם מבחוץ - קרנות ההון סיכון מוכנות לממן פתרונות לעולם הזה". כך מסביר סטארטאפ בתחום הבנייה שטרם נחשף. "בתוך העולם הזה אנחנו משחקים בליבה של הליבה, הבטון".