הדיווח בבלומברג מהלילה, על פיטורי אלפי עובדים שאינטל העולמית מתכננת, לא הפתיע איש, בוודאי לא בהנהלת אינטל ישראל בחיפה. בשיחת משקיעים שניהל מנכ"ל החברה העולמית פט גלסינגר לאחר הצגת הדו"חות הכספיים לרבעון השני 2022, הוא אמר כי אינטל מתכננת להפחית הוצאות ליבה עוד השנה, ותנקוט בפעולות הנדרשות במהלך המחצית השנייה של השנה. "הפחתת הוצאות ליבה", רוצה לומר פיטורים. גם דחיית הנפקת מובילאיי לא סייעה לתזרים המזומנים של אינטל, כשהמיליארדים שקיוותה להפיק ממנה נאלצים, בינתיים, להמתין.
בשלב הזה איש אינו יודע להגיד בוודאות מה יהיה היקף הפיטורים. אינטל העולמית סירבה להתייחס לפרסום וככל הידוע היא טרם העבירה הנחיות לשלוחות החברה בעולם. אבל חישוב פשוט יראה שפיטורים של כמה אלפי עובדים מתוך 113 אלף עובדי אינטל בעולם, פירושם קיצוץ של כ-8% או פחות בכוח האדם. בישראל מעסיקה אינטל כ-15 אלף עובדים, מה שאומר שלפי אותו חישוב אינטל ישראל תידרש לפטר כ-1,000 עובדים. אבל ספק אם זה החישוב הנכון.
הצוותים של אינטל בישראל אחראים לכמה ממוצרי הדגל של אינטל כיום. במצב התחרות הזה, פיטורי אנשי פיתוח יהיה ויתור על יתרון מוחץ של אינטל מול המתחרות ופגיעה בכושר התחרותיות של אינטל עצמה
לפי המקורות שדיווחו על הפיטורים לבלומברג, עיקר הקיצוצים צפויים להיעשות בחטיבות המכירות והשיווק. אלה עלולות לספוג פיטורים של כ-20% מהעובדים, כך המקורות. אלא שעיקר העובדים שמעסיקה אינטל בישראל אינם אנשי שיווק או מכירות, אלא אנשי פיתוח, אנשי חומרה ותוכנה, מעצבי שבבים ובעלי מקצועות שתומכים בפיתוח. גם אם מדיניות אינטל העולמית תורה על קיצוץ 20% מאנשי השיווק והמכירות, בישראל זה יתבטא במספרים נמוכים יחסית, אולי עשרות בלבד.
יותר מזה – אינטל ישראל נמצאת בעיצומו של מאבק הולך ומחריף על עובדי פיתוח בישראל. מספר מרכזי פיתוח השבבים בישראל הלך וגדל בשנים האחרונות, ורבות מענקיות הטכנולוגיה העולמית הקימו פה מרכזי פיתוח, בין השאר אפל, גוגל, אמזון וכמובן המתחרה הגדול אנבידיה, שגם רכשה את חברת מלאנוקס הישראלית. הצוותים של אינטל בישראל אחראים לכמה ממוצרי הדגל של אינטל כיום. במצב התחרות הזה, פיטורי אנשי פיתוח יהיה ויתור על יתרון מוחץ של אינטל מול המתחרות ופגיעה בכושר התחרותיות של אינטל עצמה.
מהסיבה הזו נראה שבאינטל ישראל יכולים להיות קצת פחות מודאגים משלוחות אחרות של אינטל בעולם. היקף הפיטורים בישראל יהיה כנראה נמוך בהרבה ממקומות אחרים בעולם. באינטל ישראל סירבו להתייחס לפיטורים המתוכננים.
להשלמת התמונה כדאי להזכיר את הפרסום אתמול על פיטורי עשרות עובדים בחברת האבנה לאבס הישראלית, חברה שנרכשה על ידי אינטל אך ממשיכה להתנהל באופן עצמאי יחסית לאחר הרכישה. גם במקרה הזה, מדובר על פיטורים של כ-10% מהעובדים, אם כי לפי הדיווח לא מדובר בחלק ממדיניות החברה האם אלא מדיניות עצמאית של הבאנה.