בואו נעשה משחק תפקידים. אנחנו במרץ 2021, אתם בני 23, שנה אחרי האוניברסיטה. המגיפה הרסה לכם את הסמסטר האחרון, אבל עכשיו השגתם עבודה בחברה שממציאה מחדש את המסחר, שיושבת בלופט עם עץ ממוחזר ומביאה ארוחות צהריים בקייטרינג.
הברים פתוחים, החברים שלכם חוזרים אל העיר, והמאזן בחשבון הבנק שלכם נראה טוב, מצוין אפילו: בקורונה הרי חיים בזול, הממשל מחלק מזומנים, ואין החזרים על הלוואות הסטודנטים. אתם שוכרים דירה ומתחילים לשחק בשווקים - והכל בעלייה.
אתם קוראים טיפים ברדיט, סוחרים ברובין הוד וקונים מטבעות דיגיטליים. אחד האסימונים שלכם הופך השקעה צנועה לכסף של ממש, בן לילה. בקיץ, החבר'ה מהאוניברסיטה מתכננים פגישת מחזור, והגיע הזמן להשקיע במלתחה ראויה שתאותת על הצלחתכם המתהווה.
מוזר להשקיע מאות דולרים בבגדים, נכון? אז עכשיו יש אפליקציה בשביל זה. מלווים אותך צעד אחר צעד: טיק טוק מציעים סרטונים של מדידות בגדים ובשי-אין מלמדים אתכם טריק פיננסי אדיר: "קנו עכשיו, שלמו אחר כך".
זה נראה חכם, כמעט אחראי. אתם יודעים הרי שחובות אשראי הם מה שהוביל את כלכלת הבומרים להתרסקות. שיטת "קנו עכשיו, שלמו אחר כך" (BNPL, בקיצור: buy now, pay later) היא בכלל לא כמו אשראי - זאת הרשאה לחיוב מיידי (דביט) עם תשלומים קבועים, שנלקחים היישר מחשבון הבנק שלך, וחוץ מזה הרי אומרים לכם שאין ריביות או עמלות נוספות.
משתמשים ב-Afterpay כדי לקנות סניקרס מ-Reformation, ב-Klarna כדי לדחות תשלומים על כרטיסים מלייב ניישן וב-Affirm כדי לשכור אופני כושר מ-Peloton? שיהיה לכם בהצלחה למצוא מספיק מזומנים כדי לעמוד בתשלומים העתידיים
השיטה הזאת עוזרת לכם לתכנן את ההוצאות ומאפשרת לכם להוציא יותר עכשיו - וזה בדיוק מה שאתם עושים. אתם משתמשים ב-Afterpay כדי לקנות סניקרס מ-Reformation, ב-Klarna כדי לדחות תשלומים על כרטיסים מלייב ניישן וב-Affirm כדי לשכור אופני כושר מ-Peloton.
אבל בואו נפסיק לדמיין. עכשיו אמצע 2022. האינפלציה נמצאת בשיא של 40 שנה, יש מלחמה באירופה, והנאסד"ק רשם את החודש הגרוע ביותר שלו מאז שנת 2008. עולם המטבעות הדיגיטליים מלא בנוכלים וחברות יוניקורן מפטרות עובדים. בקרוב תגמר ההפסקה מהחזרי הלוואות הסטודנטים, ותתחילו לקבל חשבון של שלוש או ארבע ספרות מדי חודש. שיהיה לכם בהצלחה למצוא מספיק מזומנים כדי לעמוד בתשלומים שאתם עדיין חייבים על הבגדים שהזמנתם ואופני הכושר ההם.
אוקי, מספיק עם התרחישים התיאורטיים. שמחה לאיד היא דבר מתוק במיוחד כשהיא מופנית כלפי אנשים שעדיין יש להם ראש מלא שיער ושעדיין מסוגלים להישאר בבר עד הסגירה ואז לבוא לעבודה עם חיוך בבוקר. אבל כולנו צריכים לחוש קצת יותר חמלה לצעירים הלחוצים במזומנים - בייחוד מפני שטעויות ה-BNPL שלהם עלולות להוביל למיתון כלכלי מתמשך (או חמור מכך).
במרץ, החוב הצרכני זינק ב-52 מיליארד דולר. בקליפורניה, כ-91% מהלוואות הצרכנים שנעשו ב-2020 היו הלוואות BNPL. יותר מ-40% מצרכני דור ה-Z ישתמשו בשיטה הזאת עד סוף השנה
מבנה ההלוואות הזה מכניס סיכון מוחשי למערכת: במרץ, החוב הצרכני זינק ב-52 מיליארד דולר, העלייה המתועדת הגדולה ביותר. בקליפורניה, כ-91% מהלוואות הצרכנים שנעשו ב-2020 היו הלוואות BNPL. יותר מ-40% מצרכני דור ה-Z ישתמשו בשיטה הזאת עד סוף השנה – יותר מכל קבוצת גיל אחרת. ועכשיו הסיפור הזה מתחיל להשתבש.
הסכנות האורבות בחדרי ההימורים גלויות בפני כולם
BNPL היא לא הפינטק היחיד שמחבל במצבו הכספי של הדור הזה. אפליקציות כמו רובין הוד, שהופכות את הסחר במניות למשחק וקוראות לזה "השקעות", גורמות נזק שעלול להיות אפילו יותר גדול.
מסחר באופציות אחראי לכמעט חצי מהכנסות החברה. אבל הימורים כאלה יכולים להיות מסוכנים יותר ממשחקים בקזינו – בקלות רבה, ובלי להבין זאת בכלל, אתם עלולים להמר על יותר ממה שיש לכם, ויתרה מזאת, המשקיעים החובבים נמצאים בחיסרון מול המקצוענים בגלל ליקויים מבניים (גילוי נאות: אני משקיע ב-Public, אפליקציית מסחר שהמודל העסקי שלה, בעיניי, מצמצם את הבעיות הללו).
לפחות אפליקציות הימורי הספורט החדשות והפופולריות לא מסתירות את היותן אפליקציות של הימורים, ובעצם, אולי בכלל לא משנה איך קוראים להן, אם פרץ הדופמין גדול מספיק. ב-2021, היקף הימורי הספורט בארה"ב עלה ב-165% והגיע לשיא של 57 מיליארד דולר. צעירים רבים נסחפים אחר המטבעות המבוזרים בתחפושותיהם הרבות, מביטקוין ועד לתמונות של קופים, וממשיכים להיות משוכנעים שבלוקצ'יין הוא עתיד הכסף.
ב-2021, היקף הימורי הספורט בארה"ב עלה ב-165% והגיע לשיא של 57 מיליארד דולר. צעירים רבים נסחפים אחר המטבעות המבוזרים בתחפושותיהם הרבות, מביטקוין ועד לתמונות של קופים, וממשיכים להיות משוכנעים שבלוקצ'יין הוא עתיד הכסף
מה שמניע את כל הסיפור הזה הם מיליארדי הדולרים שקרנות הון הסיכון משקיעות במחקרים התנהגותיים מתקדמים ובעיצובים מעודכנים כדי לפתח אפליקציות שחוצבות, לשם רווח פרטי, את אחד המשאבים היעילים ביותר של האנושות: הרוח האופטימית של הצעירים.
חברות ה-BNPL פיתו דור שלם באמצעות פיץ' ממש מוצלח: הן מציגות את עצמן כחלופה אחראית לאשראי, כי צעירים "לא רוצים להשתמש באשראי", כפי שאמר מנכ"ל Afterpay לשעבר. הכלל הראשון של השיווק הוא "לתת לאנשים את מה שהם רוצים", וההתפתחות הטבעית שלו היא "לתת להם את מה שהם לא רוצים – פשוט לקרוא לזה בשם אחר".
לקרוא לחוב "דרך טובה יותר לשלם" זו הברקה, שמנצלת את התשוקה של הדור הצעיר לחדשנות בדיוק בנקודת הפגיעות הגדולה ביותר שלהם: הצ'קאאוט. המוכרים אוהבים את BNPL כי היא מגדילה את הסל (פי שלושה וחצי) ואת תדירות הרכישות (אולי הם למדו את זה מהתעשייה שלי, ההשכלה הגבוהה, שמוכרת לצעירים "אוניברסיטה עכשיו, שלמו אחר כך", כבר עשרות שנים).
אַסוואת דָמוֹדאראן, עמיתי מאוניברסיטת ניו יורק, אומר שהרגולציה הטובה ביותר היא ניסיון חיים, ויכול להיות שפזיזות כלכלית היא פשוט חלק מתהליך ההתבגרות. אבל במערכת החינוך האמריקאית, שבה תלמידים יעדיפו לקחת "ספר מחזור" כמקצוע בחירה על פני תכנון פיננסי, אנחנו שולחים את הצעירים כצאן לטבח האשראי (כך במקור: lambs to the credit slaughter, הערת המתרגם). כשבוחנים אמריקאים על מושגים פיננסיים, רק רבע מהנשאלים בגילאי 23-35 מגלים ידע בסיסי.
ארבעה מכל חמישה לקוחות BNPL אומרים שהם השתמשו בשירות כדי להימנע מחובות אשראי. ועכשיו כמעט שליש מהם לא יכולים להחזיר את החובות שלהם. לקוחה של קלרנה שמפגרת בהחזרים שלה אמרה לבי-בי-סי, "לא דאגתי יותר מדי כי דירוג האשראי שלי היה די טוב. אבל בפעם הבאה שבדקתי, הוא ירד כמעט בחצי".
ארבעה מכל חמישה לקוחות BNPL אומרים שהם השתמשו בשירות כדי להימנע מחובות אשראי. ועכשיו כמעט שליש מהם לא יכולים להחזיר את החובות שלהם
מה קורה כשמשכנעים דור שלם להוציא יותר ממה שהוא יכול להרשות לעצמו? כבר ראינו את הסרט הזה. פשוטו כמשמעו. ב"מכונת הכסף" (The Big Short), המבוסס על ספרו של מייקל לואיס על אודות משבר המשכנתאות של שנת 2008, סטיב קארל ואנשי קרן הגידור שלו מדברים עם סוכני משכנתאות. "יש לקוחות שמקבלים סירוב?" הסוכנים צוחקים. "אם הם מקבלים סירוב, אני גרוע בעבודה שלי". קארל שואל אם ללקוחות יש מושג מה הם קונים. "אני מתמקד במהגרים", עונה אחד מהם. "ברגע שהם מגלים שהם הולכים לקבל בית, הם חותמים איפה שאתה אומר להם לחתום. מי שלא שואל שאלות, לא מבין את הריביות". מישהו מוסיף: "איזה מטומטמים".
היקף אובדן מקומות העבודה בארה"ב ב-2008 היה הגרוע מזה חמישים שנה. בני דור המילניום עדיין מנסים לטפס מחוץ למכתש הכלכלי. ועכשיו, אחיהם הצעירים מקבלים הודעות פיגור מ-Klarna. תקשיבו טוב, כשפצצת החוב הזאת תתפוצץ, הרסיסים יתפזרו לכל עבר
נשמע מוכר? בנקאים חמדנים שעוצמים עיניים בעודם מנצלים את היעדר הבקיאות הפיננסית של הלקוחות? כיף חיים – כל עוד הגרפים ממשיכים להצביע למעלה. אבל כשהשוק מתהפך, המחלה מתפשטת. היקף אובדן מקומות העבודה בארה"ב ב-2008 היה הגרוע מזה חמישים שנה. בני דור המילניום עדיין מנסים לטפס מחוץ למכתש הכלכלי. ועכשיו, אחיהם הצעירים שואלים מה זה התקתוקים האלה בתיבות הדואר הנכנס שלהם. אלה הודעות פיגור מ-Klarna. תקשיבו טוב, כשפצצת החוב הזאת תתפוצץ, הרסיסים יתפזרו לכל עבר.
Klarna צברה הפסדים של 700 מיליון דולר בשנה שעברה, ו-65% מהם נבעו מחובות אשראי שהלקוחות לא יכלו עוד להחזיר. Affirm איבדה כמעט אותו סכום בשנה האחרונה, זאת בשעה שהוצאות השיווק שלה עלו פי שלושה ל-427 מיליון דולר. אם יש תקווה לרווחיות, היא תלויה בכך שהצרכנים חסרי הכסף ימשיכו איכשהו לעמוד בתשלומי החוב שלהם, ובו בזמן ימשיכו ללחוץ על כפתור התשלום.
Klarna צברה הפסדים של 700 מיליון דולר בשנה שעברה, ו-65% מהם נבעו מחובות אשראי שהלקוחות לא יכלו עוד להחזיר. Affirm איבדה כמעט אותו סכום בשנה האחרונה, זאת בשעה שהוצאות השיווק שלה עלו פי שלושה ל-427 מיליון דולר
אבל תרחיש סביר יותר הוא שדור של בני עשרים ומשהו הולך להתרסק כלכלית בקרוב, ויש סיכון גדול לנזק היקפי. הבחור בן ה-24 שלא עמד בהחזרים שלו ל-Klarna, לא יהרוס את דירוג האשראי שלו בלבד. הבחורה בת ה-27 שאיבדה את כל כספה במסחר באופציות ברובין הוד, ופנתה להימורים ברשת כדי להשיג אותו בחזרה, לא תהיה טפילה על ההורים שלה בלבד. האמא בת ה-35 שמחזרה את המשכנתא שלה כדי לקנות ביטקוין, לא תפסיד את שכר הלימוד של הבת שלה בלבד.
גם אם זה לא יוביל למשבר כלל־עולמי, מחיקת ההון של דור שלם תדכא את החדשנות ואת הצמיחה הכלכלית. בעבר, הקפיטליזם המערבי הניע את הפריחה האנושית הגדולה בהיסטוריה והביא לנו טכנולוגיות שוודאי היו נשמעות כמו קסם לפני כמה דורות. מה אנחנו עושים עם השפע הזה? מפתחים דרכים זדוניות מאי פעם לשכנע צעירים לקנות בגדים בקלות. בגלל דירוגי האשראי המידרדרים והחובות המצטברים, אנשים נרתעים מהקמת משפחות ועסקים. אלו אבני הבניין של החברה והכלכלה שלנו, ובלעדיהם, כולנו נשלם אחר כך.
תרגום: תומר בן אהרון
©2022 Vox Media, LLC. First published in New York Magazine. Distributed by Tribune Content Agency, LLC
https://nymag.com/intelligencer/2022/05/buy-now-pay-later-is-coming-due-for-all-of-us.html