פלישת רוסיה לאוקראינה היא המלחמה הראשונה של המאה ה-21 בגבולות אירופה - דבר שמעצים את השפעת חברות הטכנולוגיה על דיווחי החדשות והתעמולה הרבה יותר מהמלחמות הקודמות של עידן האינטרנט. כתוצאה מכך, הצעדים שבהם נוקטות ענקיות הטכנולוגיה זוכות לתשומת לב כמו כמו הלחימה בשטח. כעת חברות כמו גוגל, פייסבוק, אפל ואחרות נקראות לתרום את תרומתן כדי לסייע לצד האוקראיני שזוכה לתמיכת המערב ולהצר את צעדי הפולש הרוסי.
גוגל: ענקית החיפוש האמריקאית הודיעה אתמול כי תחסום את המונטיזציה - קרי את ההכנסה מפרסומות - של ערוצי חדשות רוסים ביוטיוב, ובראשם הערוץ המרכזי RT. הערוץ מתגאה בהיותו ערוץ החדשות הנצפה ביותר ביוטיוב, עם מעל ל-10 מיליארד צפיות, כך שניתן להניח שמדובר בהכנסות משמעותיות. דובר החברה הסביר כי גוגל תמנע מגופי מדיה רוסיים בחסות מדינה לייצר הכנסות מכל כלי גוגל כולל בורסות פרסום, ג'ימייל וכן הלאה ו"תמשיך לנטר את ההתפתחויות".
פייסבוק: בשבוע שעבר החלה פייסבוק לבצע בדיקת עובדות לגבי פוסטים שעולים בפייסבוק ובאינסטגרם תוך סימון תוויות פייק ניוז ותעמולה רוסית. הרשויות ברוסיה דרשו מפייסבוק להפסיק לבדוק תוכן רשמי של ממשלת רוסיה, אך החברה סירבה לעשות זאת. בתגובה, רוסיה החלה לחסום את פייסבוק במדינה: רגולטור התקשורת הרוסי הוציא צו שבו האשים את פייסבוק במעורבות בהפרת "הזכויות והחופש" של האזרחים הרוסים.
ניק קלג - נשיא פייסבוק לעניינים בינלאומיים ודוברה בפועל - צייץ הסבר בטוויטר בו נטען כי "אזרחים רוסים משתמשים באפליקציות של מטא כדי לבטא את עצמם ולהתארגן לפעולה (הכוונה כנראה להפגנות - א"ז). אנחנו רוצים שהם ימשיכו להשמיע את קולם, לשתף מה קורה ולהתארגן דרך פייסבוק, אינסטגרם ווטסאפ".
אפל: המשנה לראש ממשלת אוקראינה ושר הדיגיטל של המדינה מיכאלו פדורוב קרא אתמול למנכ"ל טים קוק לחסום את השימוש בחנות האפליקציות של החברה עבור אזרחי רוסיה ולהפסיק למכור מוצרים של אפל במדינה. " אנו בטוחים שפעולות כאלה יעודדו את הצעירים והקהילה האקטיביסטית של רוסיה להפסיק כל פעולה צבאית תוקפנית", צייץ. נכון לפרסום כתבה זו, טים קוק ואפל טרם הגיבו.
סטארלינק: פרויקט האינטרנט הלוויני של חברת SpaceX של אילון מאסק, הצטרפה למערכה בדרכה. אתמול צייץ פדורוב בביקורתיות כלפי מאסק: "בזמן שאתה מנסה ליישב את המאדים, רוסיה מנסה לכבוש את אוקראינה, ובזמן שאתה משגר טילים לחלל, טילים רוסיים פוגעים באזרחים אוקראינים". מאסק הגיב במהירות ואמר: "שירות סטארלינק זמין כעת באוקראינה, עוד טרמינלים בדרך". סטארלינק מספקת אינטרנט לוויני, כזה שהרוסים יתקשו לחסום, אך הוא מצריך צלחות לוויין ייעודיות, שלדברי מאסק בכוונתו להעביר למדינה.
קהילת הקריפטו: החשבון הרשמי של אוקראינה צייץ בסוף השבוע שהמדינה תשמח לקבל תרומות במטבעות קריפטוגרפיים כביטקוין, אתריוםו-USDT. החשבון אף העלה את כתובות ארנקי הקריפטו שאליהם ניתן להעביר תרומות. בתחילה, קהילת הקריפטו הייתה מעט סקפטית והיו חששות שמא מדובר בסקאם, אך אחר כך השתנה הטון והחלו לזרום התרומות. לפי ניתוח של חברת Elliptic עד כה הועברו 13.7 מיליון דולר לחשבונות קריטפו של המדינה ולארגונים ללא כוונות רווח באוקראינה.
עם זאת, לפי CNBC, החקיקה הנוכחית במדינה מונעת ממשרד ההגנה האוקראינית לקבל ישירות תרומות במטבעות קריפטו, כך שהתרומות צריכות לעבור דרך ערוצי הפיאט הרגילים כדי שניתן יהיה להשתמש בהן.
קהילת הסייבר: מלחמת רוסיה-אוקראינה מאופיינת בזירת סייבר פעילה, ולהערכת מומחים בתחום הדברים צפויים להחמיר ככל שהמערכה תימשך. פדורוב צייץ כי המדינה מקימה IT Army of Ukraine, וקרא למומחים להצטרף אליו. כח המשימה מאורגן דרך ערוץ טלגרם.
שורה של חברות סייבר מתחומים שונים התנדבו לספק שירותים בחינם לאוקראינה ולחברות מהמדינה, והכל דרך מסמך משותף בגוגל דוקס
ואכן, שורה של חברות סייבר מתחומים שונים התנדבו לספק שירותים בחינם לאוקראינה ולחברות מהמדינה, והכל דרך מסמך משותף בגוגל דוקס. בין היתר מציעות את שירותיהן חברות מתחומי הגנת ה-DoS, (מתקפת מניעת שירות מבוזרת החביבה על הרוסים), חברות מודיעין איומים, שירותי VPN למעקף חסימות גלישה וצנזורה וחברות בתחום ה-IR, תגובה לאירועי סייבר. עם החברות נימנות גם שחקניות ישראליות שהתנדבו למאמץ כמו Snyk ו-Profero.
גם קבוצת ההאקרים המבוזרת אנונימוס כתבה כי בכוונתה לסייע לאוקראינה במתקפה על רוסיה ואף טענה שהצליחה להשבית אתרי ממשלה רוסיים. הקבוצה טענה כי בכוונתה גם להמשיך להעביר מידע לאוקראינים מעבר למגבלות הצנזורה.
סטארט אפים: סטארט אפים שצירפו משקיעים רוסיים לחברה שוקלים מחדש את המהלך, וחלקם אף הצהירו שיימנעו מכסף רוסי בעתיד. לפי פיצ'בוק, משקיעים פרטיים שממוקמים ברוסיה גייסו 4 מיליארד דולר ב-2021 ואלה הושקעו בעיקר ביוזמות ממזרח אירופה.