לא לכולנו קל עם שינויים, אבל בקצב האירועים האחרונים מאז אילון מאסק קנה את טוויטר לפני קצת יותר משבוע, אנחנו לא מפסיקים לקבל עוד ועוד כאלה. מה יישאר מטוויטר, חברה שאיבדה חצי מכוח האדם שלה, נדע בעתיד, אבל חלק מהמשתמשים לא מחכים וכבר מתחילים לחפש אלטרנטיבות. אחת מאלו שמשתמשים רבים מציעים היא מסטודון (Mastodon), רשת חברתית צעירה שיש לה המון דמיון לטוויטר, אבל גם כמה הבדלים מהותיים.
מסטודון מתגאה בכך שהיא רשת חברתית שאינה מנוהלת על ידי חברה אחת, אלא על ידי המשתמשים שלה, מה שאומר שאף מיליארדר לא יכול לקנות אותה. היא עובדת בקוד פתוח, לכן כל אחד יכול לפתח אפליקציה משלו למסטודון, או למשוך מידע מהרשת של מסטודון לרשתות אחרות. יתרון נוסף שיש למסטודון הוא שהיא לא רק חינמית, אלא גם מומנעת ממפרסמים להשתלט על הפיד - בעיה שמשתמשי טוויטר מכירים היטב.
למרות שהכל על פניו נשמע כמו טוויטר פתוחה וחופשית יותר, מסטודון היא רשת שקשה מאוד להסביר את השימוש בה, והיא מצריכה למידה יותר מרשתות חברתיות אחרות, שזה החיסרון הגדול שלה. נתחיל מהדברים הדומים:
כמו בטוויטר, גם כאן אתם עוקבים אחרי משתמשים ומשתמשים יכולים לעקוב אחריכם. כשאתם מפרסמים פוסט, הוא נקרא Toot והוא ממש כמו ציוץ רגיל. אפשר לסמן טוטים אהובים, אפשר לפרסם אותם מחדש למשתמשים שעוקבים אחריכם, ואפשר לשמור טוטים לאחר כך. עד כה, דומה מאוד לטוויטר. הפיד של המשתמשים שאתם עוקבים אחריהם יופיע בסדר כרונולוגי, ולא יסודר על ידי אלגוריתם מסוים.
Ok, I’ve joined #Mastodon but also this pic.twitter.com/2Uue7E4BR8
— Sinéad Crowley (@SineadCrowley) November 4, 2022
העסק מסתבך כשמגיעים לעניין השרתים. מסטודון לא עובדת על שרת אחד שנשלט על ידי כוח אחד, כמו טוויטר או פייסבוק. במקום זה, למסטודון יש אלפי שרתים שונים שיכולים להיות מנוהלים על ידי כל אחד. לכל רשת שם שרת משלה, חוקים משלה, היכולת להחליט מי יכול להצטרף אליה ומי לא. אתם גם יכולים להירשם לכל שרת בנפרד, אם אתם רוצים, עם אותו חשבון מייל וסיסמה. כל משתמש יכול לעקוב אחרי כל משתמש אחר מכל שרת אחר, וניתן לנהל שיחה בין השרתים השונים. כך שאתם לא מוגבלים בכך שאתם מתחברים לשרת אחד ולא אחר.
אז במה חשוב השרת שאתם בוחרים? הוא ייצור את הפיד המקומי שלכם. במסטודון יש בעצם שלושה סוגים שונים של פידים. יש את הפיד האישי שיציג לכם את כל מי שאתם עוקבים אחריו. יש את הפיד המקומי שיציג את כל האנשים שאיתכם בשרת, כך שאם אתם בשרת שעוסק בתכנות באנגולר, או בכתיבה יצירתית, או סתם שרת דוברי עברית (כמו למשל השרת של "תותים"), תקבלו פיד שמורכב כולו מכל מי שבשרת, מוצג בצורה כרונולוגית. כך תוכלו לעקוב אחרי קהילה מסוימת, לא משנה אם אתם עוקבים אחרי כל האנשים בה באופן ספציפי.
בנוסף, יש פיד כללי יותר, שכולל משתמשים גם משרתים אחרים. הפיד הזה מבוסס על האנשים שאתם עוקבים אחריהם, ואחרי מי הם עוקבים. כך שמסטודון אמורה ליצור לכם פיד יותר כללי, שבו תוכלו להסתכל גם אל מחוץ לשרת שלכם, ולא רק לפי מה שאתם בחרתם לעקוב אחריו.
נכון לעכשיו, השרת הישראלי תותים מתפקד יפה, והמקום לא מרגיש נטוש לגמרי. אבל מסטודון היא עדיין רשת מאוד מסובכת, גם להבנה וגם להסתגלות, ולא ברור כמה זמן היא תוכל להחזיק מעמד על פני גל ההייפ הנוכחי. למרות זאת, היא רשת עם פוטנציאל לא מבוטל, ולמי שחוששים מטוויטר והכיוון שאליו הרשת הוותיקה צועדת, שווה בהחלט לבדוק מה קורה במתחרים. ואם אתם עדיין מבולבלים, אתם יכולים לעקוב אחרי החשבון הזה ולקבל טיפים איך עושים את המעבר.