תקווה ל-1.1 מיליון עובדי אמזון בארה"ב: בסוף השבוע קם איגוד עובדים בחברה, המעסיקה הפרטית השניה בגודלה במדינה, אחרי וולמארט - זאת למרות מאמצי ענקית המסחר לבלום את ההתארגנות.

האירוע ההיסטורי, שהתרחש במחסן לוגיסטי בניו יורק בסוף השבוע, לא היה יכול להתרחש ללא מאמציו של כריסטיאן סמולס, עובד לשעבר בחברה, שפוטר ממנה. לפני כשנתיים, בראשית מגיפת הקורונה, סמולס התלונן בפני מנהליו על תנאי הבטיחות במרכז הלוגיסטי של אמזון בניו-יורק. עובדים בחברה חששו מאחוזי התחלואה הנוסקים, והרגישו שאמזון לא נותנת להם מספיק מידע או כלים למניעת ההדבקות בחברה. אמזון סירבה להשבית את העבודה או לשבש אותה בתגובה לטענות, ואמרה כי היא נוקטת ב"אמצעים קיצוניים" כדי לשמור על שלומם של העובדים.

כזכור, בתחילת הקורונה כשנסגרו כל החנויות, אמזון והמחסנים שלה הפכו לצינור ההזנה המרכזי של הערים באמצעות משלוחים קדחתניים לבתים. העובדים נדרשו למשמרות של 24 שעות, גם בעיצומו של הסגר.

@amazonlaborunion An Amazon worker on what she thinks Jeff Bezos should do with some of his money #occupyamazon ♬ original sound - Amazon Labor Union

אך אמזון לא הצליחה לזהות שפיטוריו של עובד שהתלונן על התנאים בחברה הם לא המהלך החכם ביותר עבורה, ונפטרה מסמולס ומחברו דריק פאלמר, שניהם היו בני 31 שמעידים כי לפני פיטוריהם היו עובדים טובים ומסורים לחברה, וקיוו להמשיך לצמוח בה.

_OBJ

נוהלי העבודה של אמזון נחשפו לביקורת הולכת וגוברת עם הפיכתה למעסיקה השניה בגודלה בארה"ב. חזית נוספת בפניה ניצבת אמזון הינה חקירה של ועדה של בית הנבחרים על נהלי העבודה של אמזון במהלך אירועי מזג אוויר קשים, במרכזה אירוע הטורנדו בדצמבר האחרון שפגע במתקן של אמזון באילינוי בו נהרגו 6 בני אדם.
לאחר פיטוריהם, סמולס ופאלמר החליטו להשיב מלחמה ולאגד את העובדים במחסני אמזון, על מנת לוודא שהתנאים שלהם יהיו מיטביים. זו היתה שאיפה יומרנית: נדרשו להם אלפי חתימות כדי להצליח לייצר רוב במרכז הלוגיסטי בניו יורק, שמכונה JFK8.

זה היה מאבק קלאסי של דוד וגוליית: סמולס גייס 120 אלף דולר באמצעות פלטפורמת מימון ההמונים GoFundMe, בעוד שאמזון התחמשה בגב משפטי שלפי נתוני הניו-יורק טיימס מגיע ליותר מ-4.3 מיליון דולר, רק על יועצים נגד התאגדויות עובדים 

זה היה מאבק קלאסי של דוד וגוליית: סמולס גייס 120 אלף דולר באמצעות פלטפורמת מימון ההמונים GoFundMe, ופרסם סרטוני טיקטוק בעד האיגוד - זאת בעוד שאמזון התחמשה בגב משפטי שלפי נתוני הניו-יורק טיימס מגיע ליותר מ-4.3 מיליון דולר, רק על יועצים נגד התאגדויות עובדים.

11 חודשים עבדו סמולס ופאלמר על גיוס חתימות, כשקבוצת התומכים סביבם הלכה וצמחה מול החזית החזקה של אמזון. בסופו של דבר, 2,654 עובדים הצביעו בעד ההתאגדות – לעומת 2,131 שהצביעו נגד.
אמזון נלחמה בהתאגדויות במשך שנים, ורואה בהן איום חמור על המודל העסקי שלה. לאחר היוודע התוצאות על הצלחת ההתאגדות בניו יורק דווח כי בחברה הגיבו באכזבה על התוצאה בניו יורק וכי הם בוחנים את המשך צעדיהם. בתוך כך, הצליחה לעת עתה אמזון, לבלום ניסיון התאגדות נוסף בבסמר שבאלבמה, לפי הדיווח מה-BBC.

בציוץ בטוויטר בירך כריסטיאן סמולס על ההיסטוריה שנעשתה לדבריו והוסיף כי "אמזון ניסתה להפוך אותי לפנים של כל מאמצי ההתאגדות נגדם".