בכירי בורסת הקריפטו שקרסה FTX הודו בהונאה, קשירת קשר להונאה ואף בקשירת קשר להלבנת הון, כך הודיעו הלילה רשויות בחוק בארה"ב. קרולין אליסון, שהיתה המנכ"לית של קרן הגידור אלמידה, וגארי וונג, שהיה ממקימי בורסת FTX, משתפים פעולה עם הרשויות וסוללים בכך כפי הנראה את הדרך להרשעתו גם של מייסד הבורסה וקרן הגידור, מיליארדר הקריפטו שירד מנכסים סם בנקמן-פריד.
סעיפי האישום שבהם הודו וונג ואליסון כוללים קשירת קשר להונאה והונאה מסוגים שונים - ניירות ערך וסחורות; אליסון אף הודתה בקשירת קשר להלבנת כספים. "אליסון ו-וונג היו משתתפים פעילים במזימה להונות את משקיעי FTX", נכתב בהודעה של רשות ני"ע האמריקאית. התובע המרכזי בארה"ב הוסיף כי ההונאות "תרמו לקריסתה של הבורסה".
מייסד הבורסה, בנקמן-פריד, נמצא כעת בדרכו לארה"ב, לאחר ששהה במעצר באיי הבהאמה והוסגר אמש. גם הוא מואשם ב-8 סעיפי הונאה, בהם גם חשדות לתרומות אסורות לפוליטיקאים בארה"ב, משני צדי המפה הפוליטית, במטרה לרכך את הרגולציה המתהווה נגד חברות קריפטו.
הצהרת התובע האמריקאי בעניין בנקמן-פריד, וונג ואליסון מהלילה
בכך נעלם סימן השאלה באשר לסוגיה האם קריסת FTX נבעה מרשלנות או מהונאה. ככל הידוע לחוקרים עד כה, מיליארדי דולרים של כספי משתמשים, עברו באופן בלתי חוקי בין שתי החברות שהקים בנקמן-פריד. כלומר, כספי משתמשים שהיו מושקעים בבורסת הקריפטו FTX עברו שלא בידיעתם להשקעות מסוכנות באמצעות קרן הגידור FTX, במהלך שהוביל בסופו של דבר למחיקתם של מיליארדי דולרים. בנוסף, חשודים בכירי FTX כי הבריחו מאות מיליוני דולרים רגע לפני ההכרזה על הקפאת הליכים ב-FTX, עת קרסה באופן מהיר ולכאורה עד עתה, בלתי צפוי. השלושה מואשמים כי חלק מהכספים שנטלו ממשתמשים באופן לא חוקי אף הושקעו בבתי יוקרה באיי הבהאמה, תרומות לפוליטיקאים ועוד.
בכך נעלם סימן השאלה באשר לסוגיה האם קריסת FTX נבעה מרשלנות או מהונאה. ככל הידוע לחוקרים עד כה, מיליארדי דולרים של כספי משתמשים, עברו באופן בלתי חוקי בין שתי החברות שהקים בנקמן-פריד
כזכור, עד לפני כמה שבועות בנקמן-פריד - המכונה SBF - היה נחשב ל"ילד פלא" שהצליח בגיל צעיר לבסס הון אדיר שרובו במטבעות קריפטו, וכן מעמד בכיר בענף הסוער. ואולם, בראשית חודש נובמבר, החל כדור שלג מהיר שהוביל לקריסת הבורסה שהקים: שמועות על משבר נזילות הביאו לכאוס מהיר של משיכות כספים על ידי משתמשים. הדבר הוביל באופן מיידי לקריסה בערך המטבע הדיגיטלי FTT שאותו הנפיקה, ובפועל למחיקתם של מיליארדים. הבורסה מיהרה להכריז על פשיטת רגל ולהקפיא את משיכות הכספים של המשתמשים, שעדיין ממתינים לתשובות בנוגע לכספם.
גם באופן אישי, בנקמן פריד מחק הון עצום - לפי הערכות בתעשייה, למעלה מ-14 מיליארד דולר ביום אחד. הוא העיד באחד מהראיונות האחרונים כי נותרו לו פחות מ-100 אלף דולר בחשבון הבנק. "בהחלט יש מידה שבה אני מתחרט שלא היה שם מישהו, שהוא לא אני, שהיה יכול להיות אחראי על מניעת ניגוד עניינים. אני מתחרט שלא הייתה שקיפות ודיווח לגורמים חיצוניים", אמר באחד הראיונות האחרונים שנתן, ובמקביל הקפיד להכחיש כל שימוש לרעה בכסף של הלקוחות ולהצהיר כי הכל נעשה מרשלנות, או לכל היותר חוסר אחריות - ולא שחיתות. "עשיתי טעויות רבות", הוא אמר בראיון לניו יורק טיימס, "אבל לא ביצעתי הונאה נגד אף אחד". כעת, הצהרותיו יצטרכו לעמוד במבחן התביעה האמריקאית.