אחרי 3 שבועות של השתלטות עוינת ומו"מ בסופ"ש, דירקטוריון טוויטר אישר הערב את הצעת הרכישה של מנכ"ל טסלה וספייס אקס, אילון מאסק - שמוסיף גם רשת חברתית לרזומה שלו.

מאסק צייץ הערב "Yessss!" והוסיף: "חופש הביטוי הוא עמוד השדרה של דמוקטיה מתפקדת, וטוויטר היא כיכר העיר שבה מתדיינים על נושאים שחיוניים עבור עתיד האנושות. אני רוצה להפוך את טוויטר לטובה מאי פעם, עם שיפור המוצר באמצעות פיצ'רים חדשים, הפיכת האלגוריתם לקוד פתוח להגברת האמון, הבסת הבוטים שמפיצים ספאם ואישור הזהויות של כל הגולשים. לטוויטר יש פוטנציאל אדיר - אני מחכה לעבודה עם החברה ועם קהילת המשתמשים שלה, כדי לפצח אותו".

הסאגה של ההשתלטות העוינת על הרשת החברתית טוויטר, מצדו של האיש הנחשב לעשיר בעולם, הגיעה לסיומה בתום 3 שבועות מרתקים, שבהם מאסק השתמש ב-81 מיליון עוקביו כדי לקדם את הצעת ההשתלטות על החברה. דירקטוריון טוויטר נענה בסופו של דבר להצעה, בהיקף של 44 מיליארד דולר, לאחר שמאסק הצליח להשיג מימון לעסקה באמצעות מכירת מניות טסלה ולקיחת חוב (ושימוש בנכסי טסלה כבטוחה). כעת מאסק מתכנן למחוק אותה מהמסחר ולהפוך את הרשת החברתית לפרטית. 

מוקםד יותר הערב (שני) צייץ מאסק שהוא מקווה שכל "המקטרגים הכי גרועים שלי יישארו ברשת החברתית - כי זה חופש ביטוי אמיתי", כסוג של הצהרה על כמה המגעים מתקדמים וכן על מחוייבותו לחופש ביטוי מוחלט ברשת. מניית טוויטר עלתה 5.5% עד ההכרזה על המכירה ואז הוכנסה להקפאת מסחר - כנהוג כאשר חברה מדווחת על עסקה מהותית וכדי למנוע תנועות חדות מדי במסחר. בניגוד למרבית השוק וברקע ניסיון ההשתלטות, מתחילת השנה עלתה המניה בכמעט 20%.

פרשנות: למה מאסק רוצה את טוויטר?

ניסיון ההשתלטות של מאסק החל ב-4 לחודש, כשמאסק דיווח לרשות ני"ע בארה"ב, ה-SEC, כי רכש למעלה מ-9% ממניותיה של הרשת החברתית האהובה עליו. בהתחלה מאסק דיווח כי יהיה משקיע פסיבי, כלומר לא יתערב בענייני החברה, אבל מהר מאוד זה השתנה, כשהודיע שהוא רוצה מקום בדירקטוריון. למרות העובדה שהשתלטויות שכאלה לרוב נעשות מאחורי הקלעים, מאסק ניהל את כל האירוע מעל גבי הפלטפורמה שעליה רצה להשתלט – שזה אירוע חריג בפני עצמו.

מהרגע הראשון, היה ברור שמאסק מעוניין לרכוש את טוויטר על מנת להכניס לרשת שינויים שחיוניים לדעתו. השינויים, לדבריו, יהפכו את טוויטר לפלטפורמה שתעמוד בסטנדרטים של חופש הביטוי שבהם מאמין מאסק. טוויטר עמדה במרכזה של סערה כשמחקה את חשבונו של דונאלד טראמפ, נשיא ארה"ב לשעבר, בטענה שהשתמש ברשת על מנת לשלהב את ההמונים לעלות על הקפיטול, לפני אירועי ה-6 בינואר אשתקד.

לאחר שהבין כי הדירקטוריון אינו מעוניין להפוך את החברה לפרטית, מאסק פרסם כי הציע הצעה "רכה" לבעלי המניות של החברה, לפי שווי של 54.2 דולר למניה, שהעניקו לחברה 43 מיליארד דולר. הדירקטוריון דחה את ההצעה בהתחלה והפעיל "גלולת רעל", שקבעה שאם מאסק ינסה לרכוש עוד מניות של טוויטר, יוכלו כל יתר בעלי המניות לקנות מניות בהנחה ולדלל את החזקותיו. במקביל גופים נוספים הצהירו כי הם מגייסים את המימון הדרוש לרכישת הרשת. ואולם, המאבק לא היה ארוך מדי, והדירקטוריון נכנע די מהר: בסוף השבוע מאסק נפגש עם בעלי מניות ואתמול כבר החל לשוחח עם חברי הדירקטוריון, שיחות שגלשו גם לתחילת השבוע עד שהצדדים הגיעו להסכמות.