אף שבפגישה בין נשיאי ארה"ב לסין לפני שבוע וחצי בלבד, הנשיא ג'ו ביידן דיבר על תחרות ולא על קונפליקט, הממשל האמריקאי ממשיך להחריף את מלחמתו בענקיות הטק הסיניות. אחרי שכבר חסם את ענקית הרחפנים DJI מוקדם יותר השנה, בסוף השבוע האחרון נחסמו סופית חברות מתחום הטלקומוניקציה, בהן וואווי ו-ZTE, מלמכור ציוד בארה"ב, בשל היותן "סיכון בלתי מקובל" על הביטחון הלאומי האמריקאי.
את ההוראה הוציאה מועצת התקשורת הפדרלית (FCC) ביום שישי, לאחר החלטה פה אחד של כל חמשת נגידי המועצה, שגם חסמו את המכירה של ציוד צילום, תקשורת ומעקב מעוד שלוש חברות סיניות. זו החלטה היסטורית עבור ה-FCC, שמתקבלת בפעם הראשונה. זאת בהמשך להודעת ה-FCC מיוני אשתקד כי היא שוקלת את המהלך.
"לשמור על הביטחון הלאומי"
"החוקים החדשים הללו הם חלק חשוב מהמאמצים המתמשכים שלנו להגן על העם האמריקאי מאיומים על הביטחון הלאומי ובהם טלקומוניקציה", מסרה יו"ר ה-FCC, ג'סיקה רוזנוורסל. "ה-FCC מחויבת לשמור על הביטחון הלאומי, בכך שנבטיח שציוד תקשורת לא אמין לא יאושר לשימוש בגבולותינו".
זו הפעם השנייה שהממשל האמריקאי מטרגט את וואווי. הפעם הראשונה הייתה ב-2019, כשהנשיא לשעבר טראמפ חסם את החברה מלגשת למכרזי תשתית של 5G, ממנועי הצמיחה המשמעותיים של החברה, שבו היא גם נחשבת למובילה עולמית. אחרי ארה"ב, המערב יישר קו וזה פגע קשות בוואווי.
חברה נוספת שנחסמה היא ענקית המצלמות הסינית היקוויז'ן, שציינה כי "ההחלטה של ה-FCC לא עושה דבר כדי לשמור על הביטחון הלאומי האמריקאי, אבל תעשה נזק גדול ויקר לעסקים קטנים, לרשויות מקומיות, בתי ספר וצרכנים פרטיים שלא יוכלו להגן על עצמם, על בתיהם ועל עסקיהם".
DJI הוכנסה לרשימה לאחר שהאמריקאים האשימו אותה בשימוש בטכנולוגיה צבאית למטרות אזרחיות ובחשד שרחפנים של החברה הועברו לממשל הרוסי במלחמה באוקראינה
כאמור, בתחילת החודש שעבר הודיע הממשל שיצרנית הרחפנים הגדולה בעולם, DJI, בדרך לרשימה השחורה יחד עם לפחות עוד 12 חברות טכנולוגיה סיניות. DJI הוכנסה לרשימה לאחר שהאמריקאים האשימו אותה בשימוש בטכנולוגיה צבאית למטרות אזרחיות ובחשד שרחפנים של החברה הועברו לממשל הרוסי במלחמה באוקראינה.
פחות משבועיים לאחר מכן, הממשל האמריקאי כבר הוציא הוראה לחסום יצוא של שבבים מתקדמים וציוד היקפי, כמו גם איסור לאמריקאים לסייע לחברות סיניות בפיתוח של שבבים כאלה. חברות רבות נפגעו, ואנבידיה העריכה שהפגיעה בהכנסות יכולה להגיע ל-400 מיליון דולר.
נוסף על כך, הנהלת נאסד"ק מנעה מחברות סיניות קטנות להירשם למסחר, לאחר שלא מעט מניות הראו תנועות מסחר חשודות בימים הראשונים, ובעיקר זינקו מעלה בחוסר פרופורציה. האמריקאים גם הודיעו כי חברות שלא יעמדו בחוקי הדיווח של רשות ני"ע יימחקו מהמסחר בארה"ב. מרבית החברות הן סיניות בשל האיסור על הוצאת מסמכים חשבונאיים מסין. מוקדם יותר השנה הסינים הבטיחו להעניק לאמריקאים גישה למסמכים אבל בינתיים אין חדש בגזרה הזו.