מדיניות "אפס הדבקה" בסין, שנולדה בימי הקורונה, ממשיכה להיות נהוגה גם כיום במדינה - למרות שעברו קרוב ל-3 שנים מאז פרוץ המגיפה. עד היום, בשל חולים מאומתים בודדים, נסגרות שכונות וערים שלמות בסין - לעתים לשבועות ארוכים.

המדיניות הנהוגה הובילה כעת לסגירת מפעל פוקסקון כולו על עובדיו מבלי שיש להם אפשרות לשוב לבתיהם, זאת במטרה למגר התפרצויות קורונה תוך שמירה על עמידה בייעדי ייצור. הוול סטריט ג'ורנל מדווח שמזה קרוב לשבועיים מאות אלפי עובדים במפעל פוקסקון הגדול בעולם להרכבת אייפונים שוהים במפעל ב"מעגל סגור", מנותקים מהעולם החיצון, תוך שהם מורשים לנוע בין בין המגורים במעונות לקווי הייצור בלבד. עובדים רבים מדווחים לפי הג'ורנל על מחסור וחוסר סדר בכל הנוגע להפצה פנימית של מזון ומוצרים חיוניים אחרים, לאור סגירת הקפיטריות במפעל מחשש להתפרצות קורונה נוספת. 

הסגר הנוכחי עשוי להביא לירידה עד 30% בתפוקה של פוקסקון בחודש הבא, כך לפי רויטרס. המפעל המדובר בז'נגז'ו אחראי לייצור מרבית האייפונים שמיוצאים גלובלית. עוד דווח שפוקסקון מנסה למזער נזקים באמצעות הגברת ייצור במפעל פוקסקון אחר, בעיר שנזן.

בינתיים הסערה בעיצומה: תמונות וסרטונים של העובדים שנוטשים את המפעל נפוצו ברשתות החברתיות בסין ולמעלה משישה מחוזות וערים במחוז חנאן, בו שוכנת ז'ונגז'ו שבה המפעל המדובר, ביקשו מהעובדים שעזבו ליצור קשר עם הרשויות בטרם ישובו לבתיהם, כך לפי הדיווח בבלומברג. הבקשה מגיעה על רקע הדרישה המחייבת לבידוד של מספר ימים למניעת הפצת הנגיף. בפועל, העובדים שנטשו את המפעל, מורחקים מהתושבים באיזור כשהרשויות מציעות סידורי לינה והסעות לטובת בידוד.

כזכור, זו אינה השערוריה הראשונה שנקשרה בשמו של מפעל פוקסקון בנוגע לתנאי העבודה במפעל. בעשור האחרון נפוצו דיווחים קשים על תנאי העבודה המפרכים בפוקסקון, שהיא היצרנית העיקרית של חברות הטכנולוגיה המובילות בעולם. ימי עבודה רצופים וארוכים ללא הפסקות והגברת הלחץ לקראת מועדי השקה של מוצרים חדשים - כולל ימי עבודה של למעלה מיממה - הם רק חלק מהדיווחים על תנאי העבודה והמחיה במפעל, שאף פרש רשתות בין גגות המעונות לפני מספר שנים, לאור גל התאבדויות קשה. לאחר פרסום התחקירים בנוגע לפוקסקון, שכרה אפל גוף חיצוני שיפקח על התנאים במפעל.

מחסור במזון

גם כעת, עזיבת המפעלים לאור הסגר איננה על דעתה של פוקסקון, והעובדים נאלצים לחפש דרכים לנטוש את המפעל רגלית. 5 עובדים ששוחחו עם ה-FT דיווחו שהמצב במפעל החמיר עם התפשטות התפרצויות קורונה, וישנו מחסור במזון ובציוד רפואי. מאות עובדים לדבריהם, חיפשו דרכים בהן יוכלו לנטוש את המפעלים, כשבפוקסקון או ברשות המקומית מסרבים להציע עזרה. ה-FT מדווח שמאות עובדים נרשמו לקבוצות במדיה חברתית על מנת להשיג לעצמם הסעה, לאחר שהרשויות בז'נגז'ו סגרו חלקית את העיר, שמונה 10 מיליון תושבים לאחר התפרצות כמה עשרות מקרי קורונה.

ביום רביעי בשבוע שעבר פוקסקון דיווחה שהייצור נותר יציב יחסית ואילו הערב, פרסמה הרשות העירונית שהיא תחל לספק אפשרויות חזרה עבור עובדים לערים שבהן הם מתגוררים. בנוסף פרסמה פוקסקון הודעה ש"תעשה הכל כדי להבטיח את חזרתם החלקה והבטוחה הביתה של כל עובדי פוקסקון" תוך הבטחה לשפר את תנאי המחייה והעבדוה של עובדים שיהיו מוכנים להישאר סגורים במפעל.

"עמיתי לעבודה נקלע לבידוד, אחותי הגדולה נעולה בחדר המעונות שלה, וביתי רחוק מכדי שאוכל לרוץ אליו, אז אני תקוע כאן", מסר אחד העובדים במפעל ל-FT. תגובה מאפל טרם נמסרה.