מטא פלטפורמס, לשעבר פייסבוק, הכריזה הערב (יום שני) שהיא מקימה את המחשב המהיר בעולם, מחשב העל Research SuperCluster (RSC). המחשב ישמש לעיבודי בינה מלאכותית כבדים במיוחד ולפיתוח כלים לפלטפורמת המטאוורס, שהפכה למרכז פעילותה של החברה. לטענת החברה, כשיושלמו עבודות הבנייה של המחשב, במהלך 2022, הוא יגיע למהירות של 5 אקסה-פלופס (Exaflops), פי 30 ויותר ממחשב העל המהיר ביותר היום - מחשב Summit של IBM, שפועל במהירות 144 petaflop במעבדות Oak Ridge של ארה"ב. אם ההצהרות יהפכו למציאות הכרזה זו מציבה את מטא כמנצחת הצפויה במרוץ לשבירת מחסום האקסאפלופ, שבו מתחרות גם אינטל, AMD ו-Cray.

ממטא העולמית נמסר ל-Tech12 כי "המחשב הנוכחי של מטא מקביל בכוחו למחשב של רשות מחקר האנרגיה הלאומית במרכז פרלמוטר, שהוא מספר 5 ברשימת המחשבים החזקים בעולם. אבל עוד לא סיימנו. כשנסיים לבנות את המחשב החדש, הוא יהיה גדול פי שלושה מהנוכחי והוא יהיה המחשב המהיר בעולם למיטב ידיעתנו".

טריליון פרמטרים במערך מידע בגודל אקסאבייט

המחשב החל כבר לפעול במעבדות ה-AI של מטא בארה"ב והעבודות עליו נמשכות עד שיגיע לגודל מלא באמצע השנה. במטא אומרים שהמטרה העיקרית של המחשב תהיה לפתח את הדור הבא של הבינה המלאכותית. כבר עתה משמש המחשב לאמן מודלים של בינה מלאכותית בזיהוי שפה טבעית ובזיהוי תמונות, והכוונה היא להגיע למערכי נתונים של מיליארדי פרמטרים כל אחד. בהמשך יוכל המחשב ללמוד מטריליוני דוגמאות; לפעול במאות שפות שונות, לנתח וידאו, תמונות וטקסט בו בזמן ולאפשר פיתוח כלים חדשים למציאות רבודה. בין היתר מתכוונים בחברה לפתח מערכת תרגום בזמן אמת מכל שפה לכל שפה בקבוצה גדולה של אנשים, מה שיאפשר לעבוד ביחד על פרויקט או לשחק בחלל וירטואלי משותף.

מחשב על supercomputer (צילום: שאטרסטוק)
שואפים לפתח את הדור הבא של הבינה המלאכותית|צילום: שאטרסטוק

לפי הצהרות החברה, המחשב החדש יהיה מסוגל לעבד טריליון פרמטרים במערך מידע בגודל אקסאבייט, המקביל לקובץ של 36,000 שנים של וידאו באיכות גבוהה. "בסופו של דבר RSC סולל את הדרך לבניית טכנולוגיות הפלטפורמה הבאה: המטאוורס, שבה אפליקציות ומוצרים מבוססי AI ישחקו תפקיד חשוב", נכתב בפרסום של מטא.

אחת הטענות שאיתן התקשתה פייסבוק להתמודד בשנים האחרונות היא הנטייה של האלגוריתם שלה להעצים פרסומים שקריים וגזעניים בשל העובדה שהם מביאים למיקסום ההכנסות. בחברה מציינים כי אחת המשימות המשמעותיות בפיתוח מערכות בינה מלאכותית היא הימנעות משימוש בנתונים מטעים או מזיקים ולדבריהם כוחו הרב של המחשב החדש יאפשר לשפר במידה משמעותית את היכולת לזהות תכנים מזיקים ולא להשתמש בהם.

במטא מבקשים להפריך את החשש מפגיעה בפרטיות המשתמשים ומצהירים כי המחשב החדש ישמור עליה. כל הנתונים יוצפנו ויותממו, והפיענוח ייעשה רק תוך כדי תהליך האימון של הבינה המלאכותית ומייד לאחר מכן יוצפנו הנתונים מחדש. כמו כן מחשב העל מנותק מהאינטרנט, והחיבורים היחידים שלו הם למרכזי הנתונים של מטא.

במטא טוענים כי כוחו הרב של המחשב החדש יאפשר לשפר במידה משמעותית את היכולת לזהות תכנים מזיקים ולא להשתמש בהם

מרכז המחקר ל-AI של פייסבוק הוקם ב-2013 והוא אחראי בין השאר לפיתוחים כמו למידה מונחית עצמית של בינה מלאכותית ומודלים שיודעים להתמקד בחלקים מסיימים מהנתונים כדי להגיע לתובנות. ב-2017 הקימה פייסבוק את מחשב העל הראשון שלה, שהיה מבוסס על 22,000 מעבדי אנבידיה V100 וביצע 35,000 עבודות אימון ביום. ב-2020 הוחלט על הקמה של מחשב העל החדש. בשלב זה הוא מורכב מ-6,080 מעבדי GPU של אנבידיה, בתוספת יחידות תקשורת InfiniBand (שפותחו באנבידיה ישראל) ואחסון פלאש בנפח 175 פטאבייט. מהירות העבודה של המחשב הנוכחי גדולה פי 20 יותר מהמחשב הקודם והוא מאמן מודלים גדולים של NLP פי שלושה יותר מהר.

פטנטים למעקב אחר אישוני המשתמשים במטאוורס

למי שתהתה בשביל מה פייסבוק צריכה מחשב על-חלל-משוכלל, התשובה עשויה להימצא בתחקיר של אתר FT מהשבוע שעבר, שבדק מאות פטנטים שהחברה הגישה, חלק גדול מהם בשבועות האחרונים ממש. "תנועות אישונים, תנוחות גוף ותזוזות אף הן בין הרטטים של ההבעות האנושיות שחברת מטא מעוניינת לקצור בזמן שהיא בונה את המטאוורס" נטען בכתבה.

מטא רשמה פטנטים על מגוון טכנולוגיות שמשתמשות במידע ביומטרי של משתמשים על מנת להבטיח שהאווטארים שלהם בעולם הווירטואלי מדויקים ככל האפשר. אבל כמובן שלא רק ייצוגיות אותנטית בראש מעייניה של הרשת החברתית הגדולה בעולם, גם הזווית של רתימת המטאוורס למכירת פרסומות משחקת כאן תפקיד.

אחד הפטנטים מבקש לאפשר לשחקני צד שלישי "לממן הופעת אובייקט" בחנות וירטואלית באמצעות הליך של בידינג (bidding) שדומה מאוד לנוהל מכירת הפרסומות הקיים גם היום בפייסבוק. המשמעות היא שמטא תוכל להציע בעולם הווירטואלי הזה פרסומות מותאמות אישית אפילו יותר מאלה שהיא מציעה היום ברשת הקיימת שלה.

איסוף המידע הביומטרי הזה מחיישנים וסנסורים, האגרגציה והניתוח שלו וכמובן בניית המטאוורס המונומטלי, כולם דברים שיצריכו מפייסבוק-מטא כוחות מחשוב אדירים. זווית נוספת, הן של מאמצי המיתוג וכנראה שקשורה גם להכרזה הנוכחית, היא הניסיון של מטא למשוך מהנדסים מהשורה הראשונה. התסבוכות שלה בשנים האחרונות הפכו אותה למקום עבודה פחות אטרקטיבי בעוד שהמטאוורס צריך את מיטב המוחות. ה-FT מדווח שהפרויקטים האחרונים סייעו לחברה לגייס לשורותיה אנשי פיתוח מובילים ממתחרות כמו מיקרוסופט.