לחברות הביג טק נמאס מהעבודה מרחוק: בשבוע האחרון קידמו כמה חברות בולטות בארה"ב - ביניהן מטא, אפל, אמזון וגוגל - מודלים שונים של עבודה היברידית שמחייבת את העובדים להגיע כמה פעמים בשבוע למשרד.

בגוגל, החל מה-4.4, העובדים קיבלו הוראה לשוב למשרדים ל-3 ימים בשבוע. בשנתיים האחרונות 14 אלף עובדי גוגל בעולם עבדו מרחוק בלבד או החליפו מיקום בהתאם לבקשות שהוגשו על ידם (החברה פרסמה כי 85% מהבקשות נענו). כ"פינוק" שאמור לרכך את החזרה למשרדים, הציעו בגוגל מימון מלא למנוי חודשי לקורקינטים החשמליים של חברת Unagi.

גוגל מאוד רציניים בכוונותיהם להחזיר את העובדים למשרדים, ואפשר לראות זאת גם ברכישות הנדל"ן שערכה החברה לאחרונה: בבלומברג דווח בתחילת השנה כי גוגל השקיעה מיליארד דולר ברכישת בניין המשרדים ממנו היא פועלת בלונדון, וכן היא עומלת על בניית קמפוס לא הרחק משם. עוד דווח בספטמבר האחרון על השקעה מצדה של גוגל ברכישת משרדים בניו יורק, בעלות של כ-2 מיליארד דולר.

מנכ"ל גוגל לשעבר, אריק שמידט, הסביר אתמול בראיון ל-CNBC כי לדעתו אין תחליף לעבודה משותפת לפיתוח מנהיגות ושיטות ניהול. עובדים צעירים במיוחד, לדבריו, בגילאי 25-35 זקוקים לפתח מיומנויות שאי אפשר לרכוש "כשיושבים בבית על הספה".

רבים אימצו חיות מחמד בשנתיים האחרונות בהן חווה העולם ריחוק חברתי ועבודה מרחוק. חברות רבות מבינות שהסידור לחיות המחמד שרבים אימצו בשנתיים של ריחוק חברתי ועבודה מרחוק הוא נושא שמעסיק את העובדים ובחרו להציע תמריצים בתחום. על פי CBSNews חברות מסוימות בחרו להעניק קצבה חודשית עבור דוג-ווקרים או דוג-סיטרים בשביל שהעובדים ירגישו בנוח יותר להשאיר את חבריהם הפרוותיים לבד בבית מעת לעת. באתר המשרות הבריטי Adzuna חברות דוגמת פורינה (Purina) וגוגל הגדירו בתיאור משרות שלהם שהמשרדים הינם "דוג-פרנדלי". חברות נוספות אף מציעות ימי עבודה מהבית להסתגלות עבור 'הורים' חדשים לחיות מחמד.

מנכ"ל אפל, טים קוק, פירט במכתבו שפורסם במגזין TheVerge את הצעדים של החברה לחזרה הדרגתית למשרד: העובדים יתחילו להגיע יום בשבוע, ובהדרגה, לקראת סוף מאי, יעברו ל-3 ימי עבודה בשבוע מהמשרד

גם באפל יחזרו מאמצע אפריל לעבודה היברידית. מנכ"ל אפל, טים קוק, פירט במכתבו שפורסם במגזין TheVerge את הצעדים של החברה לחזרה הדרגתית למשרד: העובדים יתחילו להגיע יום בשבוע, ובהדרגה - לקראת סוף מאי - יעברו ל-3 ימי עבודה בשבוע מהמשרד, על פי חלוקה של שני, שלישי וחמישי מהמשרד, ו"מודל גמיש" ברביעי ובשישי. בנוסף, יתאפשר לעובדים לעבוד עד 4 שבועות בשנה מרחוק.

"בשבועות ובחודשים הקרובים יש לנו הזדמנות לשלב את המיטב בין מה שלמדנו על עבודה מרחוק יחד עם היתרונות חסרי התחליף של עבודה בסביבה משותפת", כתב קוק. לדבריו, ההתכנסות הפיזית של אנשים במשרד חיונית להגברת היצירתיות.

טים קוק באירוע השקה המקוון של אפל (צילום: בלומברג, getty images)
טים קוק. יתרונות חסרי תחליף לעבודה מהמשרד|צילום: בלומברג, getty images

העובדים באפל לעת עתה לא מרוצים מהשינויים הצפויים במדיניות ההגעה למשרד: מעל 7,000 עובדי אפל הביעו את מורת רוחם בהמשך להודעת המנכ"ל על חזרה הדרגתית לעבודה במשרדים בקבוצת הסלאק שנפתחה לדיון בנושא.

גם טוויטר, שבעבר הצהירה שעובדיה יוכלו לעבוד מרחוק "לנצח" בתקופת ג'ק דורסי, פתחה את משרדיה בחודש האחרון ועודדה את העובדים לחזור למשרדים תוך הדגשת היתרונות של עבודה במשרד. עובדי טוויטר עדיין יכולים לבחור לעבוד מרחוק, אך לפי הדיווחים המנכ"ל החדש פרג אגרוול מעוניין "להחיות את התרבות הארגונית בחברה". גם במיקרוסופט, החל מה-28 במרץ, עובדים יצטרכו להתחיל לשלב ביקורים במשרדים, אך שם משאירים את ההחלטה למנהלים הישירים.

לזלי בוק, לשעבר סמנכ"ל משאבי אנוש בגוגל וכיום מנכ"ל חברת HR: "מודל העבודה ההיברידית הנוכחי לא יחזיק מעמד. העובדים יחזרו למשרדים כמו שמרתיחים צפרדע"

במטא בארה"ב לא מחייבים לעת עתה חזרה למשרדים, אבל פותחים את האפשרות לחזור לעבודה היברידית החל מה-28.3, למי שירצו או למי שעבדותם דורשת זאת, כמו למשל מי שעובדים על פיתוח חומרה וזקוקים למשאבים ארגוניים. נוסף על כך, גם מטא ממשיכה לרכוש משרדים ולהתרחב. היום דווח בארץ כי החברה שכרה 20 קומות בפרויקט Landmark Tel Aviv בשרונה, ב-750 מיליון שקל. לחברה יש היום שני מרכזים בתל אביב אחד בשדרות רוטשילד, שבו נמצא הפעילות העסקית ובמגדל עזריאלי שרונה, שבו שוכרת החברה 12 קומות. בסך הכל מעסיקה פייסבוק כ-1,000 עובדים בישראל. 

"המודל ההיברידי ימות תוך 3-5 שנים"

הבחירה בחזרה למשרדים לא מקרית: לדברי סמנכ"ל משאבי אנוש לשעבר בגוגל, לאזלו בוק, המודל ההיברידי הנוכחי לא יחזיק מעמד זמן רב, ובמהלך שלוש עד חמש השנים הקרובות העבודה במשרדים תגבר על המודל ההיברידי. לדבריו, "את העובדים יחזרו למשרדים כמו שמרתיחים צפרדע", כלומר באיטיות.

לאזלו בוק, לשעבר סמנכ
לאזלו בוק. המנהלים בסוף יימאסו בניהול מרחוק|צילום: בלומברג, getty images

הדימוי הציורי שבו בחר בוק להשתמש מבטא את הצורך להתגבר על התנגדות העובדים, שהתרגלו לעבוד מהבית וכעת נדרשים לחזור למשרד. החברה שבוק עומד בראשה מאז שעזב את גוגל, HUMU מפתחת תוכנה לתחום ה-HR ומייעצת לחברות רבות בנושא חזרה למשרד. לדבריו, הם מצאו שהמודל האידיאלי לעבודה הוא שילוב בין 3 ימי עבודה מהמשרד ו-2 ימי עבודה מהבית. הימים מהמשרד מאפשרים תקשורת עם הקולגות, היכרות ועבודה על משימות משותפות - בעוד שהימים מהבית מאפשרים להתרכז במשימות אישיות בנוחות. עם זאת הוא לא מאמין שהמודל הזה יימשך משום שלמנהלים קשה מאוד לנהל מרחוק, והוא צופה גם שאנשים שמגיעים לעבודה יקודמו יותר מאשר אלו שנשארים בבית.