המלחמה באוקראינה נמצאת כבר בחודש השישי ונראה שרוסיה לא מצליחה להשיג הכרעה בשדה הקרב. למרות זאת, מומחי מודיעין מצביעים על היכולות המתקדמות של רוסיה בתחום הלחימה האלקטרונית ואומרים כי זה עלול להיות שובר השוויון לטובת רוסיה.

יכולת לוחמה אלקטרונית (EW) נחשבת לגורם משמעותי בהשפעה על שדה הקרב. מדובר בסוגים שונים של מערכות חומרה ותוכנה שיכולות לשבש מרחוק מערכות של האויב, ליירט תקשורת של האויב, ולאתר את מיקום כוחות האויב.

ביוני דיווחה סוכנות AP שמערכות לוחמה אלקטרונית נכנסו לשימוש במזרח אוקראינה, שם קווי האספקה הקצרים יחסית אפשרו לכוחות הרוסיים להעביר את ציוד ה-EW קרוב יותר לשדה הקרב. מקורות אוקראינים מסרו ל-AP שהרוסים מצליחים לשבש את פעילות רחפני הצילום שלהם וכי הדבר מאיים על היכולת של האוקראינים להדוף את ההתקפות הרוסיות.

טכניקות יירוט מאפשרות לכוחות הרוסיים לאתר ולטרגט את הארטילריה האוקראינית. מניתוח שהתפרסם בכתב עת של ארגון ההנדסה IEEE עולה שאמנם יכולות EW לא שיחקו תפקיד מכריע בעת הפלישה הרוסית לאוקראינה, אבל הן מסייעות לכוחות התוקפים להטות את הכף לטובתם.

בריאן קלארק, מנהל מכון המחקר של Hudson Institute אומר בכתבה שהיכולות הרוסיות לא באו לידי ביטוי בזמן הפלישה: "המומחים הסבירו לנו כבר מזמן, שרוסיה מחזיקה ביחידות המנוסות והמצוידות ביותר בעולם בתחום הלוחמה האלקטרונית. לכן, כבר בימים הראשונים של הפלישה לאוקראינה בפברואר השנה, המומחים ציפו שהכוחות הרוסיים ישיגו יתרון בקלות ואז גם ישלטו בספקטרום האלקטרומגנטי. אבל הדבר הזה לא קרה ויכולות הלוחמה האלקטרונית הרוסיות לא קיבלו ביטוי".

כוחות רוסיה שולטים על שטחים נרחבים יותר באוקראינה ומהדקים את המצור מסביב לערים אוקראיניות ויכולות ה-EW שלהם מתחילות להיכנס למשחק. באחד המקרים יחידות הצבא הרוסי הצליחו לשבש את פעילות תקשורת הרדאר של הרחפנים האוקראינים ועל ידי כך מנעו מהם לזהות סוללות ארטילריה רוסיות

קלארק אומר שהתמונה הזו משתנה עכשיו, כשכוחות רוסיה שולטים על שטחים נרחבים יותר באוקראינה ומהדקים את המצור מסביב לערים אוקראיניות ויכולות ה-EW שלהם מתחילות להיכנס למשחק. באחד המקרים יחידות הצבא הרוסי הצליחו לשבש את פעילות תקשורת הרדאר של הרחפנים האוקראינים ועל ידי כך מנעו מהם לזהות סוללות ארטילריה רוסיות. במקביל, יכולות יירוט התשדורות של הרוסים מאפשרות להם לאתר ולטרגט ארטילריה אוקראינית שמאיימת על כוחותיהם, ולפגוע בה.

יש לציין כי כל זה אינו נוגע לשדה קרב אחר שבו מתנהלת מלחמה מקבילה: מלחמת הסייבר. כאן יחסי הכוחות בין הצדדים שונים. לצד האוקראיני גוייסו כ-300 אלף האקרים למה שמכונה "צבא ה-IT" של אוקראינה ובמקביל אליו פועל ארגון גרילת סייבר תחת השם Anonymous שיוצא למשימות שהוא בוחר לעצמו. מול אלה מתייצבים כוחות לוחמת סייבר מקצועיים רוסיים, שלא מסתפקים רק במטרות באוקראינה אלא חודרים לארגונים ולחברות מסחריות בעולם המערבי, בעיקר בארה"ב.

בעוד שהנזקים שגורמים הכוחות האוקראינים מתמצים במתקפות DDOS שמשביתות אתרי ממשל רוסיים ובגניבות מאגרי מידע רוסיים, הנזקים שגורמות המתקפות הרוסיות כוללים מתקפות כופר ונזקים משמעותיים לחברות מסחריות. אלו מביאות בתורן לפריחתה הכלכלית של תעשיית חברות הגנת הסייבר, בהן חברות ישראליות רבות, גם בתקופה ששאר ההייטק העולמי בהאטה.