ביום שישי האחרון בית המשפט העליון של ארה״ב ביטל את ההגנה על הפלות וגלגל את ההחלטה על חוקיות ההליך הרפואי הבסיסי עד לרמת המדינה. לפי טבלת המעקב של הניו יורק טיימס, 9 מדינות כבר אוסרות היום הפלות לגמרי, ב-12 מדינות נוספות חוק כזה צפוי לצאת לפועל בעתיד הקרוב מאוד ו-9 נוספות עדיין על הגדר.
זה לא שהציבור האמריקאי כולו תקוע עדיין במאה ה-18, ההפך. סקר ממאי מראה ש-69% מהאמריקאים היו נגד ביטול הזכות להפלה. בית המשפט העליון, אומרים פרשנים, מעולם לא קיבל החלטה מנוגדת כל כך להלך הרוח הלאומי. למעשה, אחד מעקרונות היסוד שלו הוא לא לבטל פסיקות עבר אם אלה הפכו לסטטוס קוו שאנשים תלויים בו ומתכננים את חייהם לפיו. העקרון הזה נזרק לפח בשבוע שעבר והאמריקאים עדיין מתלבטים איך להתמודד עם רעידת האדמה הזו.
אחרי ההדלפה של פסק הדין תאגידים רבים הכינו את ההצהרות שלהם בנושא מבעוד מועד: דיסני, נטפליקס, גוגל, אפל, סיילספורס, מיקרוסופט ורבות אחרות הודיעו שיסייעו במימון לעובדות שביצוע הפלה דורש מהן לנסוע מחוץ למדינת מגוריהן
מי שנאלצו לנקוט עמדה מיידית הם המעסיקים ובעיקר התאגידים הגדולים. מכיוון שבארה"ב ביטוח הבריאות הוא הטבה שמעניק לך המעסיק, רובם ככולם נדרשים להתעסק בסוגיית ההפלות (שלא לדבר על מימון אמצעי מניעה לנשים, אבל זו כבר פסיקה אחרת של העליון שנמצאת על הסכין).
ההדלפה של פסק הדין לפני כמעט חודשיים סיפקה לתאגידים זמן להכין את ההצהרות שלהם מבעוד מועד, וכפי שצפינו רבים מהם שלפו מיד הצהרות גינוי להחלטה. דיסני, נטפליקס, גוגל, אפל, סיילספורס, מיקרוסופט ועוד רבות אחרות הודיעו שיסייעו במימון לעובדות שביצוע הפלה דורד מהן לנסוע מחוץ לגבול המדינה שבה הן מתגוררות. יש גם כמה חברות ישראליות שפועלות בארה״ב שעשו כך, כמו Wiz וג׳ייפרוג. Bizzabo הישראלית אף הלכה יותר מכך, והודיעה שיסייעו במימון גם לבנות זוג של עובדים. אבל הפתרונות האלו הם לא רק פלסטר זמני, אלא אפילו גורמים יותר נזק מתועלת.
גם חברות ישראליות שפועלות בארה"ב הודיעו שיסייעו לעובדות במימון נסיעה להפלה. Bizzabo אף הודיעה שתסייע בכך גם לבנות זוג של עובדים. אבל כל הפתרונות האלו הם לא רק פלסטר זמני, אלא אפילו גורמים יותר נזק מתועלת
ראשית, וזה הזוי שבכלל יש צורך לכתוב זאת ב-2022, הפלה היא החלטה אישית מאוד. העובדה שנשים צריכות לערב את המעסיק בפרוצדורה הזו על מנת לקבל ממנו כיסוי עשויה להרתיע את חלקן. אירוני שהפסיקה המקורית של העליון - Roe v. Wade - התבססה בדיוק על הזכות לפרטיות כדי לאפשר לנשים הפלה חוקית.
שנית, לפחות בשלב זה, חברות לא העלו על הפרק את האפשרות להפסיק להחזיק משרדים במדינות ששוללות את הזכות להפיל. נזכיר בהקשר זה שכשאלבמה העבירה חוק גורף נגד הפלות היא עוררה מחאה שהביאה להפסקה זמנית (מאוד) של צילומי הפקות הוליוודיות במדינה. זה היה עלוב ולא מספק אבל זה עדיין היה יותר ממה שקורה היום.
הסיבה לכך היא כנראה שהתאגידים הגדולים מבינים שתוך כמה חודשים מחצית מארה״ב תשלול את הזכות להפלה (התחזיות מדברות על 24-26 מדינות סה״כ, בחלקן התוצאה תלויה בבחירות של נובמבר) ואין להן אפשרות לחרם בהיקף כזה.
ההצהרות של חברות הטק מדגישות את הקיטוב החברתי שהפסיקה צפויה לחולל: מעצבת גרפית בגוגל או מתכנתת בסיילספורס תקבל מהמעביד כמה אלפי דולרים ושלושה ימי חופש לביצוע הפלה במדינה שכנה, עובדת במקדונלד או קופאית בוולמרט לא
שלישית, ההצהרות האלה של חברות הטק רק מדגישות את הזוועה שהפסיקה החדשה צפויה לחולל: שרטוט קו בחול, שלא לומר הקמת חומה של ממש, שתפריד בין מי שיש לה ויכולה ובין מי שאין לה. מעצבת גרפית בגוגל או מתכנתת בסיילספורס תקבל מהמעביד כמה אלפי דולרים ושלושה ימי חופש לביצוע הפלה במדינה שכנה, עובדת במקדונלד'ס או קופאית בוולמרט לא.
הנשים שהכי זקוקות לכך הן אלה שיופקרו לצד הדרך. הילדים הלא רצויים של השנים הבאות יוולדו בעיקר לנשים וגברים שלא סוגרים את החודש. זה ישנה לא רק את הדמוגרפיה בארה״ב אלא גם את מערכות החינוך, הרווחה, השיטור והאכיפה ועוד. ולא נכנסו כאן להפרדה האתנית והגזעית בין האוכלוסיות השונות.
בינתיים, מנכ״לים, גברים לבנים כולם ושריל סנדברג אחת, פנו לטוויטר כדי לתמוך בנשים תחת הפסיקה והצהירו שהם עומדים לצד הנשים שזכותן נשללה.
גלי הפגנות שוטפים את ארה״ב וביידן יצא נגד בית המשפט העליון שלו בשידור ישיר. בינתיים, מימון הפלות לעובדות יהפוך כנראה חלק מהכיסוי הבסיסי של חברות שגם ככה מציעות תנאים מעולים וחופשות לידה בתשלום
גלי הפגנות שוטפים את ארה״ב וביידן יצא נגד בית המשפט העליון שלו בשידור ישיר. כל אלה לא יזיזו את המחוג כהוא זה. מימון הפלות לעובדות יהפוך כנראה חלק מהכיסוי הבסיסי של חברות שגם ככה מציעות תנאים מעולים וחופשות לידה בתשלום (בארה״ב אין חופשת לידה בתשלום). הסוגיה הבאה שחברות הטק יצטרכו להתמודד איתה בכלל לא קשורה לביטוח רפואי: חוקי ההפלות החדשים צפויים לעשות שימוש במידע גולשים כדי לאתר ולהעניש נשים שחיפשו הפלה .
חוקים עתידיים ומתקדמים יותר עשויים אפילו להעניש חברות טק שיהפכו מידע על הפלות לזמין. האם חברות הטק ישלמו את הקנסות או יישרו קו? האם הן יצאו במהלך נגדי אמיתי להנגשת מידע רפואי על הפלות או שיקברו ראשון בחול ? קשה להיות אופטימיים במיוחד בתקופה הנוכחית.