זה התחיל בחמישי. הנאום ההיסטורי שפוטין נשא, שהבהיר שפניו למלחמה ובו הצהיר שרוסיה יוצאת ל"מבצע צבאי מיוחד" הפך מהר מאוד לויראלי בסין. להאשטג הקליט #putin10000wordsspeechfulltext היו 1.1 מיליארד אזכורים ברשת החברתית ווייבו, המקבילה הסינית לטוויטר. התרגום שלו לסינית, הפך ויראלי גם הוא.

זה לא צריך להפתיע: תחת שלטון שי ג'ינפינג, סין נוקטת באופן עקבי בגישה לעומתית כלפי המערב וההתבטאויות של עיתונאים ומעצבי דעת קהל ברשתות החברתיות הפכו נציות בהתאם. בכתבת מגזין שפורסמה הבוקר ב"ניו יורק טיימס" הובאו עדויות לתגובות בערוצי המדיה החברתית בסין לאור הפלישה הרוסית. התקשורת בסין מציירת את פוטין כקורבן של אגרסיביות פוליטית, אידיאולוגית וצבאית מערבית - והדימוי הזה מהדהד גם בפוסטים במדיה החברתית הסינית. המסרים הללו מתכתבים היטב עם הנרטיב הסיני - העולם המערבי בראשות ארצות הברית מפחד מסין ומבנות בריתה, ומהסדר העולמי שהן מנסות להכתיב.

שופרי פרופגנדה דיגיטלית צעירים, הידועים בכינוי "ורודים קטנים", רק חיכו לסימן רשמי מדוברת משרד החוץ הסיני, הואה צ'ונינג. במסיבת עיתונאים שנערכה יום לפני הפלישה הרוסית היא אמרה "ארצות הברית לא נמצאת בעמדה שהיא יכולה לנזוף בסין", והזכירה את שלושת העיתונאים שנהרגו בפיצוץ של נאט"ו בשגרירות הסינית בבלגרד ב-1999, תקרית שהציתה מחאות אנטי-אמריקאיות בסין. "נאט"ו עדיין נמצאת בחוב דם לסין", הוסיפה.

המשפט הזה הפך להיות ההאשטג הנפוץ ביותר בווייבו במהלך המתקפה של רוסיה על אוקראינה. מי שהפיץ את השימוש בו היה העיתון הממשלתי היומי, ומאז הוא נצפה מעל מיליארד פעמים.

שופרי פרופגנדה דיגיטלית צעירים, הידועים בכינוי "ורודים קטנים", רק חיכו לסימן רשמי מדוברת משרד החוץ הסיני, הואה צ'ונינג. "נאט"ו עדיין נמצאת בחוב דם לסין", אמרה במסיבת עיתונאים, והמשפט הפך להיות ההאשטג הנפוץ ביותר בווייבו

חשוב להדגיש שהסנטימנט הפרו-מלחמתי לא מקובל על כל תושבי סין והרבה מהם מגיבים בזעזוע. משתמשים בוויצ'אט (המקבילה הסינית לוואטאספ), הזהירו שהם יחסמו תומכי פוטין וגולשים רבים שיתפו מידע על ההיסטוריה המורכבת בין המעצמות, והזכירו את הסיפוח של השטחים הסינים על ידי רוסיה בשנות ה-60. אחד הפוסטים ששותפו הרבה פעמים נשא את הכותרת "מי שמריע לקולות מלחמה הוא אדיוט". גולש אחר כתב כי "הנרטיב הכללי של לאומיות ושכרון כוח שוביניסטי הוציא להם כל שמץ של הומניות" - בסופו של דבר הפוסט הזה הורד בתואנה שהוא "הפר את תנאי השימוש" באפליקציה.

אזרחים סיניים צופים בלחימה הרוסית באוקראינה (צילום: Photo by STR/AFP via Getty Images)
אזרחים סינים צופים בהפצצות באוקראינה, השבוע|צילום: Photo by STR/AFP via Getty Images

הרשויות הסיניות מנסות על פניו לקרוא למשתמשים לנהוג במתינות, ולשים לב לתוכן מתוך זהירות שהסנטימנט לא יעורר זעם אצל אזרחים שגרים מחוץ למדינה, כך לפי האתר "סאות' צ'יינה מורנינג פוסט". גם שם דווח על הדיון הער במדיה החברתית, אבל לא הצביעו על סנטימנט לאומי גורף. האתר גם מדווח כי הרשתות החברתיות הסיניות המקומיות ווייבו, דואווין (טיקטוק) ו-ויצ'אט השעו חשבונות ששיתפו תוכן פרובוקטיבי וקראו למשתמשים להישאר "אובייקטיבים ורציונליים" וגם "לשמור על אווירה נאותה", כאשר דנים באירועים בינלאומיים.