חקירת פעילות חברת NSO באירופה הסתיימה אתמול (חמישי) בהצבעה בפרלמנט האירופי. ברוב של 411 מול 97 ו-37 נמנעים אושר דו"ח ועדת החקירה ("ועדת Pega") והמלצותיו: חקירות בכל מדינות אירופה, חקיקה שתאסור שימוש בתוכנות ריגול למעט במקרים חריגים וכן התרעות מיוחדות להונגריה, פולין, יוון, קפריסין וספרד, בדרישה שיפסיקו את השימוש הנוכחי ברוגלות NSO ושיחקרו פגיעה בזכויות אדם שעשו באמצעות כלים אלה.
בין השאר נמצא שממשלות מרוקו ורואנדה ריגלו אחר בכירים באיחוד האירופי, בהם ראשי מדינות. כמו כן התברר שלוקסמבורג היא מרכז הפעילות של NSO באירופה והרבה מהעסקאות בוצעו באמצעותה. הוול סטריט ג'ורנל חשף לאחרונה כי NSO נמצאת כיום בבעלותה של חברה מלוקסמבורג, שנמצאת בשליטת עמרי לביא, ממייסדי NSO.
"תוכנות ריגול הן חלק ממערך כלים סמכותניים שמערערים את הדמוקרטיה, והן משמשות נגד שומרי הדמוקרטיה כאן, באירופה", אמרה מובילת החקירה, חברת הפרלמנט סופיה אינט-ולד בנאום במליאת הפרלמנט האירופי. היא ציינה: "היינו צריכים להיאבק בכל הממשלות באירופה. לא הצלחנו לקבל שיתוף פעולה באופן מלא עם החקירה ונראה שאין למדינות עניין בחקירה של הניצול לרעה של תוכנות ריגול".
בציוץ בטוויטר היא הוסיפה: "מדינות אירופה התעלמו או שהתנגדו לעבודה שלנו במקום לשתף פעולה איתה. כן, כתבנו דו"ח תקיף, אבל עכשיו מועצת אירופה, הנציבות האירופאית והמדינות החברות צריכות לפעול".
Yippee!! My @EP_PegaInquiry resolution adopted with robust majority! @Europarl_EN calls for strict regulation of use of, and trade in #spyware pic.twitter.com/m5tuzGxSNB
— Sophie in 't Veld (@SophieintVeld) June 15, 2023
יותר משנה של חקירה
חקירת "הוועדה לחקירת השימוש בפגאסוס ורוגלות מעקב מקבילות", בשמה הרשמי, נמשכה מעל לשנה. בין השאר חברי הוועדה הגיעו לישראל, כדי ללמוד מקרוב את פרשות השימוש שעשו המשטרה והשב"ב בתוכנות של NSO. בימים אלה, כשמשטרת ישראל מסבירה את אוזלת ידה במניעת מעשי רצח בכך שנאסר עליה להשתמש בתוכנות ריגול, כדאי לשים לב להמלצות ועדת החקירה האירופאית, שעוסקות גם בשימוש בכלים אלה בידי משטרים שהפכו לא דמוקרטיים.
מובילת החקירה, חברת הפרלמנט סופיה אינט-ולד: "תוכנות ריגול הן חלק ממערך כלים סמכותניים שמערערים את הדמוקרטיה, והן משמשות נגד שומרי הדמוקרטיה כאן, באירופה"
בדו"ח הוועדה נאמר כי השימוש הבלתי חוקי בתוכנות ריגול העמיד את "הדמוקרטיה עצמה על כף המאזניים". הוועדה קוראת לחקירות אמינות, לשינויי חקיקה ולאכיפה טובה יותר של הכללים הקיימים כדי להתמודד עם פגיעה באזרחים. בנוסף הוועדה קוראת באופן ממוקד להונגריה ולפולין לציית לפסקי דין של בית הדין האירופי לזכויות אדם ולהחזיר את העצמאות השיפוטית ואת גופי הפיקוח.
כן נקבע כי שתי המדינות צריכות להבטיח אישור שיפוטי עצמאי וספציפי לפני פריסת תוכנות ריגול, לפתוח בחקירות אמינות של מקרי פגיעה באזרחים ולהבטיח שלאזרחים תהיה גישה לסעדים משפטיים משמעותיים.
גם יוון זכתה להתרעה ממוקדת: הפרלמנט האירופאי דורש מממשלת יוון "להחזיר ולחזק בדחיפות את אמצעי ההגנה המוסדיים והחוקיים", לבטל רישיונות יצוא שאינם עומדים בקנה אחד עם חקיקת הפיקוח על יצוא של האיחוד האירופי, ולכבד את עצמאותה של הרשות לאבטחת תקשורת ופרטיות ביוון.
הוועדה גם קובעת שקפריסין שימשה כמרכז יצוא לתוכנות ריגול. הוועדה דורשת מקפריסין לבטל את כל רישיונות הייצוא שאינם מתאימים לחקיקה של האיחוד האירופי. עוד קובעת הוועדה כי על הרשויות בספרד להבטיח חקירות "מלאות, הוגנת ויעילות", במיוחד לגבי 47 המקרים שבהם לא ברור מי אישר את השימוש בתוכנות הריגול. "הרשויות הספרדיות צריכות גם להבטיח שלאנשים הממוקדים יהיו סעדים משפטיים אמיתיים", נכתב.
גם רישיונות הייצוא על הכוונת
בין ההמלצות הנוספות: הגנה מוחלטת מפני ריגול על נתונים שמוגדרים תחת חיסיון עורך דין-לקוח, פוליטיקאים, רופאים ועיתונאים, חובת דיווח למטרות הריגול שיתכן שעוקבים אחרי הטלפון שלהם, והקמת מעבדת טכנולוגיה של האיחוד האירופי - מכון מחקר עצמאי ובעל סמכויות לחקור מעקבים ולזהות אמצעי ריגול במכשירים.
הוועדה קוראת לבחינה מעמיקה של רישיונות ייצוא תוכנות ריגול, לאכיפה חזקה של כללי בקרת הייצוא של האיחוד האירופי, לבניית אסטרטגיה משותפת של האיחוד האירופי וארה"ב, ולקיום שיחות עם ישראל ומדינות נוספות על כללי שיווק וייצוא של תוכנות ריגול. כזכור ארה"ב הכניסה בנובמבר 2021 את חברות הרוגלות NSO וקנדירו לרשימה השחורה, וציינה שפעילותן היתה "מנוגדת למדיניות החוץ ולאינטרסים הביטחוניים הלאומיים של ארה"ב".