חברת זיהוי הפנים קלירוויו (Clearview) תיאלץ להסיר את כל נתוני זיהוי אזרחי בריטניה. לפי דיווח באתר The Verge, החברה קיבלה צו מרשות הגנת הפרטיות הבריטית (ICO) שמורה לה למחוק את כל הנתונים שצברה. ההוראה כוללת קנס בגובה 7.5 מיליון ליש"ט, שהחברה תיאלץ לשלם אם לא תמחק את הנתונים.
פעילותה של קלירוויו נתונה לוויכוח ציבורי בכל מדינה שבה היא פועלת והיא מנהלת מאבקים משפטיים בכמה מדינות. הטכנולוגיה של החברה מאפשרת לזהות אדם, פשוט על ידי צילום פניו (במצלמת חוצות או בסמארטפון), והמערכת משווה את הצילום לכ-10 מיליארד תמונות שנמצאות במאגר שלה. התמונות, לפי הצהרות החברה, נקצרו מאתרים כמו פייסבוק ואינסטגרם. עד לאחרונה החברה זכתה לפופולריות בקרב לקוחות ממשלתיים, שהשתמשו במאגר כדי לזהות מפרי סדר ומפגינים, אבל גם בקרב לקוחות פרטיים רבים.
בשנים האחרונות גילתה החברה שהפעילות שלה אינה עולה בקנה אחד עם חקיקת הפרטיות האירופאית והאוסטרלית והיא נדרשה להפסיק אותה ולמחוק את הנתונים על ידי ממשלות צרפת, איטליה ואוסטרליה. לפחות במקרה האיטלקי, החברה השיבה שאין בכוונתה להיענות לדרישה שכן היא אינה כפופה לחוקי האיחוד האירופי. קלירוויו גם מנסה לשפר את תדמיתה, כמו למשל הצהרתה האחרונה שתעניק לממשלת אוקראינה גישה למאגר של 2 מיליארד תמונות של אזרחי רוסיה, שנקצרו מפלטפורמת VKontakte הרוסית, כדי שתוכל לזהות באמצעותן פעילים רוסים מתחזים.
בשנים האחרונות גילתה החברה שהפעילות שלה אינה עולה בקנה אחד עם חקיקת הפרטיות האירופאית והאוסטרלית והיא נדרשה להפסיק אותה ולמחוק את הנתונים על ידי ממשלות צרפת, איטליה ואוסטרליה
נציב המידע הבריטי ג'והן אדוארדס אומר: "קלירוויו לא רק מאפשרת זיהוי של האנשים שאת צילומיהם אספה, אלא שהיא גם עוקבת אחריהם בפועל ומציעה את הנתונים האלה כשירות מסחרי. זה בלתי מקובל. לכן היינו חייבים לפעול כדי להגן על אנשים בבריטניה גם על ידי הטלת קנס וגם על ידי הוצאת צו אכיפה".
קלירוויו טוענת שהיא כבר מחקה 20 מיליארד תמונות שהיא הורידה ממקורות גלויים כמו פייסבוק ואינסטגרם, תמונות שנמכרו ללקוחות עסקיים ופרטיים אבל לאחרונה נאלצה להגביל את עסקיה בארה"ב ללקוחות בתחומי אכיפת החוק בעקבות תביעה משפטית של האגודה האמריקאית לזכויות האזרח (ACLU). בבריטניה שימשו נתוני קלירוויו לאכיפת חוק בגופים כמו המשטרה המטרופולינית, משרד ההגנה, והרשות למניעת פשע אבל ב-ICO קובעים כי כיום אין לחברה לקוחות ממשלתיים בבריטניה. הבעייה היא שהנתונים הקיימים במערכת עשויים להיות בשימוש של לקוחות ממדינות אחרות ולכן באה הדרישה למחוק את הנתונים.
לפי הדיווח של ה-ICO, קלירוויו הפרה מספר סעיפים של חוק הגנת הנתונים הבריטי, כולל אי עמידה בחובה להשתמש בנתונים בצורה הוגנת ושקופה (צילומי התושבים נלקחו ללא ידיעתם או הסכמתם)
לפי הדיווח של ה-ICO, קלירוויו הפרה מספר סעיפים של חוק הגנת הנתונים הבריטי, כולל אי עמידה בחובה להשתמש בנתונים בצורה הוגנת ושקופה (צילומי התושבים נלקחו ללא ידיעתם או הסכמתם), היעדר סיבה חוקית לאסוף נתוני אזרחים והיעדר תהליך שמאפשר לעצור את שמירת הנתונים למשך זמן בלתי מוגבל.
נזכיר כי בארץ גם מקודם חוק שייאפשר הצלבה בין נתוני מצלמות משטרה לבין מאגרי מידע אחרים, והוא זוכה לביקורת מטעם פעילי זכויות אדם.