בשבוע הבא תיערך נסיעתו המדינית הראשונה של הנשיא דונלד טראמפ (אם לא לוקחים בחשבון את הנסיעה להלוויית האפיפיור). הוא יבקר בסעודיה, קטאר ובאמירויות, ויקיים פסגה עם מדינות המפרץ. זו תהיה נסיעה, שעשויה לעצב את עתיד המזרח התיכון ונכון מבחינת ישראל לקחת את היוזמה ולא להמתין לתוכנית "שתיפול עלינו".
אין זה מקרי שנסיעתו הראשונה תוכננה למפרץ. טראמפ רואה את מדיניות החוץ שלו בעיקר דרך "החור בגרוש או בדולר". מדיניות חוץ כלכלית, שמטרתה להפוך את ארצות הברית לעשירה יותר. מוחמד בן סלמאן כבר הבטיח לטראמפ השקעות בארצות הברית בסך של 600 מיליארד דולר וזה עוד לפני עסקת הנשק הגדולה בין המדינות שמונחת על השולחן בסך של 100 מיליארד דולרים. הנשיא כבר הבטיח שיחזור מהביקור עם מחויבות סעודית להשקעות של טריליון דולר וחשוב לזכור שגם קטאר וגם האמירויות מדברות את השפה הזו. גם שר האנרגיה האמריקני סיים לפני שבועיים ביקור בריאד, שבו סיכמו על הקמת כורים גרעיניים אזרחיים, שנחשו מי יקים - האמריקנים כמובן.
סעודיה לא רק שתהפוך לשותפת הסחר הגדולה של ארצות הברית, אלא שטראמפ נותן לה גם תפקיד נוסף בחזונו למזרח התיכון והוא להיכנס לוואקום שאותו האיראנים השאירו, מלבנון ועד רצועת עזה.

עם זאת, שם לא עוצרת האמביציה של הנשיא האמריקני. הוא רוצה לראות את הרחבת הסכמי אברהם, שיביאו לשינוי המזרח התיכון כולו ואולי גם לפרס נובל לשלום, שמגיע לו עוד מהקדנציה הראשונה, אם כי הפעם האירופים יתקשו להתעלם ממנו. טראמפ נמצא בעיצומו של משא ומתן עם האיראנים על הסכם גרעין, כשהעדיפות גם שלו וגם של הסעודים היא להגיע להסכם על פני מתקפה צבאית.
במקום לחכות, שהמציאות תכפה עלינו הישראלים, והמזרח התיכון החדש לא יהיה לרוחנו, על ראש הממשלה בנימין נתניהו להגיע עכשיו עם יוזמה לנשיא טראמפ - עוד לפני נסיעתו לסעודיה. היוזמה אומרת שישראל תקבל את ההצעה שהניחו המצרים לסיום המלחמה בעזה, ובכלל זה להפסקת אש של 5 שנים, תוך שחרור כל 59 החטופים שלנו. הצעה זו תאפשר לטראמפ להתניע את צירוף סעודיה להסכמי אברהם כבר בביקורו הקרוב.
עם זאת, יש להתנות את ההסכמה הישראלית בכמה דרישות יסוד:
- הסכם עם האמריקנים לגבי עזה על פי "מודל לבנון". כלומר, שישראל נשארת בנקודות שולטות/פרימטר ורשאית לחסל כל איום שמתגלה.
- כל הסכם עם האיראנים יכלול אי מתן העשרה גרעינית בתחומם, פירוק המתקנים בפיקוח אמריקני, ללא תאריך תפוגה, עצירת תוכנית הטילים לטווח ארוך והפסקת התמיכה בטרור. אם הסעיפים הללו לא יובילו להסכם - תהיה תקיפה משולבת, אמריקנית-ישראלית נגד מתקני הגרעין.

גם מבחינה פוליטית-פנימית, סיכום כזה מול האמריקנים נותן לנתניהו חסינות. הוא יצליח לשמר את סמוטריץ' בקואליציה, שבכל מקרה האלטרנטיבה שלו, כפי שרואים בסקרים, רחוקה מלהבטיח. ראש הממשלה נתניהו יכול להבטיח לו שהאיום הגדול מכולם, האיום האיראני, מטופל. גם אם בן גביר יעזוב, עדיין מבחינה פוליטית הקואליציה תוכל להמשיך ולהתקיים.
"פורדו ונתנז" תמורת שחרור כל החטופים שלנו והפסקת אש ארוכת טווח, זוהי עסקה שקשה לסרב לה מבחינת סדר העדיפויות הישראלי וגם האמריקני. היא תאפשר לנתניהו ליזום ולא להמתין להסדר כלשהו, שיכפה עלינו. זה ייתן לו נגישות לעיצוב המזרח התיכון החדש. ל-2025 יש הפוטנציאל לעצב את האזור מחדש והתכנון והיוזמה חייבים לבוא קודם כל מהבית.