חודש לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הציג את תוכניתו להגליית עזתים, מדינות ערב מתכנסות היום (שלישי) בקהיר לפסגת חירום, שנועדה לגבש מתווה נגדי לשיקום רצועת עזה. לפי דיווחים בכלי תקשורת ערביים, השיקום צפוי להימשך ארבע שנים וחצי לפחות. בפסגה תוצג התוכנית שגובשה בידי מצרים לרצועה, כאלטרנטיבה לזו של טראמפ. הפלסטינים כבר מאותתים שיש להם עקרונות משלהם, שלא יתפשרו עליהם.

התוכנית המצרית

לקראת הפסגה, כלי תקשורת ערביים פרסמו פרטים מהטיוטה של התוכנית המצרית. לפי ערוץ אל-ערבי הקטארי, התוכנית כוללת שיקום של רצועת עזה בעלות של 53 מיליארד דולר והקמת ועדה זמנית לניהול רצועת עזה לתקופה של חצי שנה, לקראת חזרת הרשות הפלסטינית.

בנוסף, מועצת הביטחון של האו"ם תוכל לשקול פריסת כוחות בין-לאומיים בעזה. לפי הדיווח, הוועדה ברצועת עזה תורכב מאישים עצמאיים ותפעל תחת הממשלה הפלסטינית ברמאללה. בנוסף, יוקצו שבעה אזורים ברצועת עזה שבהם יינתן דיור זמני ל-1.5 מיליון פלסטינים.

ערוץ אל-ערביה הסעודי פרסם באופן מפורט יותר את סעיפי התוכנית המצרית. השלב הראשון לשיקום הרצועה צפוי להימשך שנתיים, בעלות של כ-20 מיליארד דולר. השלב השני יימשך שנתיים וחצי בעלות של כ-30 מיליארד דולר. רוב הכסף נדרש לשיקום בתי התושבים. הוועדה הזמנית תפעל לגיוס התמיכה והכסף הנדרשים לשיקום ותוקם קרן נאמנות בפיקוח בין-לאומי שאליה יועברו הכספים. 

ההריסות בצפון רצועת עזה (צילום: חליל קחלוט, פלאש 90)
לפי התוכנית, יידרשו 53 מיליארד דולרים לשיקום. ההריסות בצפון רצועת עזה|צילום: חליל קחלוט, פלאש 90

עוד דווח כי בוועדה הזמנית לניהול הרצועה לא יהיו חברים מארגוני הטרור הפלסטיניים. מצרים וירדן יעבירו הכשרה למשטרה הפלסטינית לקראת פריסתה ברצועת עזה. כמו כן, צוין כי ניתן יהיה לטפל בבעיית הגורמים החמושים ברצועה באמצעות תהליך מדיני.

התוכנית כוללת גם הפסקת אש זמנית, שבמהלכה ייקבעו "צעדים בוני אמון". בזמן הפסקת האש הזמנית יחל משא ומתן ישיר בין ישראל לבין הפלסטינים. התוכנית מתייחסת לפתרון שתי המדינות ומציינת שלפלסטינים יש זכות למדינה עצמאית שתתקיים לצד מדינת ישראל. "פתרון שתי המדינות יפתח דלת ליחסים בין מדינות האזור לישראל", נכתב. 

בניגוד לתוכנית של טראמפ, התוכנית המצרית קובעת כי אין הצדקה לעקירת תושבי הרצועה. צוין כי רצועת עזה היא חלק בלתי נפרד מהשטחים הפלסטיניים ואין בידול בינה לבין הגדה. בטיוטה נכתב כי התוכנית כוללת "גינוי של ההרג והפגיעה באזרחים, משני הצדדים, ושל רמת האלימות חסרת התקדים בעזה".

"קריסת הפסקת האש תוביל להשלכות קטסטרופליות, ותקשה על המאמץ ההומניטרי ועל השיקום", נכתב. ההצעה המצרית קוראת גם להפסקת כל פעילות ההתנחלויות, סיפוח האדמות והריסת בתים פלסטיניים. צוין כי השיקום צריך להיעשות בידיים פלסטיניות "כדי להקל על סבל האוכלוסייה ולהבטיח את הישארותה באדמתה".

א-סיסי: "אי אפשר לכפות שלום בכוח ללא הקמת מדינה פלסטינית"

נשיא מצרים א-סיסי הצהיר בפסגה הערבית בקהיר: "מדינות ערביות יציבות נמצאות תחת איום ועמים מגורשים מאדמותיהם. מה שקרה בעזה הוא חוסר אנושיות ואי-צדק. לא יהיה שלום אמיתי ללא הקמת מדינה פלסטינית. אי אפשר לכפות שלום בכוח ללא הקמת מדינה פלסטינית".

א-סיסי הוסיף כי מצרים מתנגדת לגירוש הפלסטינים ותומכת בזכויותיהם להישאר באדמתם. לדבריו, מצרים פועלת כדי להקים ועדה מנהלית שתבוסס על טכנוקרטים עצמאיים שינהלו את הרצועה לתקופה זמנית, ותפקח על הסיוע - עד לחזרת הרשות הפלסטינית לרצועה. 

עבד אל-פתאח א-סיסי (צילום: AP)
עבד אל-פתאח א-סיסי, נשיא מצרים|צילום: AP

"ביכולתו של הנשיא טראמפ לשים קץ למתיחות ולעוינות באזור. השלום בין ישראל למצרים הוא מודל לחיקוי שיש לפעול לפיו - להפיכת העוינות לשלום בר-קיימא ולשגשוג", ציין.

מלך ירדן עבדאללה השני טען בפסגה הערבית בקהיר כי הם "דוחים לחלוטין את העקירה". לפיו, הם שמים דגש על תמיכה בתוכנית ברורה לשיקום ⁧‫עזה בלוח זמנים מוגדר, כך שניתן יהיה להציגה בפני השותפים הפעילים כדי לזכות בתמיכה בין-לאומית.

עוד הוא הוסיף כי "יש הכרח בעצירת ההסלמה המסוכנת בגדה, במיוחד במהלך חודש רמדאן, כדי למנוע ניסיונות לפיצוץ המצב מצד קיצוניים בממשלת ישראל". כמו כן אמר כי "פתרון שתי המדינות הוא הדרך היחידה להשיג שלום צודק וכולל, המבטיח הקמת מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה מזרח ירושלים".

 

הסירוב של חמאס

יו"ר מועצת השורא של חמאס מוחמד דרוויש העביר בסוף השבוע מסר להנהגת מדינות ערב, ולפיו ארגון הטרור מעוניין להשלים את יתר שלבי הסכם הפסקת האש - מה שיוביל להפסקת אש כוללת וקבועה, נסיגה מלאה של צה"ל מעזה, שיקום הרצועה והסרת המצור. הוא הוסיף כי "היום שאחרי" המלחמה ברצועת עזה יהיה "פלסטיני לחלוטין". לדבריו, בחמאס מוכנים לבחון כל פתרון שיזכה להסכמה פלסטינית, אבל מסרבים לכל שלטון שאינו פלסטיני ולנוכחות של כוחות זרים בשטח הרצועה.

מחבלי חמאס חמושים במפגן כוח לפני שחרור החטופים (צילום: Reuters)
"ההתנגדות על כל צורותיה תישאר זכות לגיטימית". מחבלי חמאס בעזה|צילום: Reuters

דובר ארגון הטרור חאזם קאסם הדגיש בשבוע שעבר כי "חמאס מחויב לנשק ההתנגדות שלו כנשק לגיטימי, ואין על כך דיון. ההתנגדות על כל צורותיה תישאר זכות לגיטימית בעבור עמנו".

חמאס מכוון לדבר אחד - להמשיך להיות "בעל הבית" ברצועת עזה גם בשלב הבא. הוא מוכן להתפשר על גוף שינהל את הרצועה כמו הרשות הפלסטינית, בתנאי שיהיה כפוף לדרישותיו וימלא את העניינים האזרחיים, וכך ייחסך ממנו "כאב ראש" שיאפשר לו להתפנות לשיקום צבאי של ממש, תוך שהוא ממשיך לגזור את הקופון על המיסים מהסחורות שנכנסות לרצועה ולבנות את עצמו מחדש.

הדרישה של הרשות הפלסטינית

הרשות הפלסטינית מצידה לא מוכנה להיות מעורבת בניהול האזרחי של הרצועה, כל עוד חמאס עדיין שולט בפועל. היא נכוותה בעבר וזוכרת היטב איך אנשיה נזרקו מהגגות ברצועה ב-2006, ולא מוכנה לספוג שוב מכה דומה.

יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ואנשיו מעוניינים להיות אחראים לוועדה לניהול הרצועה ב"יום שאחרי". אבל יש להם תנאי אחד - חמאס לא יהיה בתמונה ולא יהיה המושך בפועל בחוטים.

יו
לא מוכן לספוג שוב מכה. אבו מאזן|צילום: רויטרס

אבו מאזן יישא נאום בפסגה בצל ההתפתחויות וייפגש עם כמה מנהיגים ערביים. הוא הגיע לקהיר, בליווי משלחת של כמה בכירים פלסטינים - ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד מוסטפא, מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף חוסין א-שיח', יועצו לעניינים דיפלומטיים מג'די אל-ח'לדי והשגריר הפלסטיני בקהיר דיאב א-לוח.

גורם בכיר ברשות הפלסטינית אמר אתמול לעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי כי "כל החלטה שתצא מהפסגה לא תביא לאף צעד ממשי, שיכלול תמיכה כספית ברשות הפלסטינית. התגובה לנשיא האמריקני טראמפ לא תהיה מועילה ולא יהיה ניתן להתבסס עליה".

הודעת הסיכום שצפויה לצאת מהפסגה

מקור דיפלומטי מצרי אמר אתמול לאל-ערבי אל-ג'דיד כי ההצהרה שתצא מהפסגה הערבית בקהיר צפויה לכלול סירוב לעקירת הפלסטינים ולתוכניות לסיפוח הגדה, את הצורך בהעברת הסיוע לרצועת עזה ללא הגבלות ואת התוכנית המצרית לשיקום הרצועה, מבלי להיכנס לפרטיה.