השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר אמר אמש (שני) בכנס JNS בירושלים כי להערכתו המלחמה תסתיים בתוך שנה, וכי זה יקרה לצד הסכמי שלום שייחתמו. דרמר, שמונה לעמוד בראש צוות המשא ומתן לשחרור חטופים על ידי ראש הממשלה נתניהו, הוא האיש הקרוב אליו ביותר. לכן, סביר להניח שאמירתו המפתיעה של השר המקורב ביותר לראש הממשלה משרטטת את התוכנית של נתניהו לשנה הקרובה ולבחירות הבאות.
בנאומו בכנס למדיניות בין-לאומית הראשון של ה-JNS סיפק השר דרמר מספר אמירות שנוגעות לסוגיות שעל סדר היום המדיני: שיחות הגרעין בין ארצות הברית לאיראן, הלחימה ברצועת עזה, החטופים והזירה הצפונית.

אמירתו של האיש הקרוב ביותר לנתניהו כי "בעוד 12 חודשים מעכשיו המלחמה תסתיים בניצחון של ישראל שיוביל להסכמי שלום", היא למעשה הפעם הראשונה שבה בכיר ישראלי נוקב במועד סיום למלחמה. דבריו מתחברים להתעקשות של ראש הממשלה לא להמשיך לשלב ב' של עסקת החטופים, ולדברים קודמים שאמר בעבר כי תידרש לפחות עוד חצי שנה לעסקה נוספת.
השבוע פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" דברים שאמר ראש הממשלה לנשיא ארצות הברית בקשר למשא ומתן לשחרור חטופים. "יבואו אליך עם הצעות שונות ומשונות, אסור לך לקבל אותן", אמר נתניהו לטראמפ והדגיש: "אנחנו חייבים להשמיד את חמאס. אנחנו לא יכולים לקבל מצב שהוא נשאר סמוך לגבול שלנו".

בממשל האמריקני מכוונים לכונן נורמליזציה בין סעודיה לישראל – דרמר ונתניהו דאגו להבהיר לארצות הברית כי הדרך היחידה שבה יהיה אפשר להרחיב את הסכמי אברהם עוברת בחיסול ארגון הטרור מרצועת עזה. הם טענו באוזני האמריקנים כי גם ראשי המדינות באזור סבורים שהפתרון לשקט אזורי עובר בהכרעה ברצועת עזה.
בנקודה הזאת נחשף המדרג האמיתי של סדר העדיפויות בהנהגה הישראלית - קודם חיסול חמאס וסוגיית שחרור החטופים נותרת כתכלית מופשטת. בדרג המדיני אומרים שממילא ארגון הטרור מעזה לא יסכים לשחרר את כל החטופים ולכן אסור להתפתות לכיוון הזה. תפיסתם של נתניהו ודרמר, כפי שנחשפה בדבריו בכנס JNS שנערך השבוע בירושלים, מתחברת עם דבריו הגלויים של חבר הקבינט בצלאל סמוטריץ' שעומד על כך ששחרור החטופים אינה המטרה החשובה ביותר של המלחמה.

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ מתכנן להגיע לביקור בסעודיה באמצע מאי, ולכן ניתן גם להסיק כי אמירותיו של דרמר מכוונות גם לוושינגטון. ראש צוות המשא ומתן אומר למעשה שישראל תומכת בחזון האמריקני לכינון נורמליזציה עם ריאד, אולם סדר הפעולות שנדרש לכך עובר בראש ובראשונה ברצועת עזה.
החשש בקרב המשפחות
המשמעות של דבריו של השר לעניינים אסטרטגיים קשה בעבור משפחות החטופים. הנגזרת מהנאום שנשא בכנס מעידה על כך שנתניהו מתכוון להמשיך במצב המלחמתי הזה לפחות שנה כדי להכריז לכאורה על הניצחון המוחלט.

אף אחד לא יודע כיצד יראה הניצחון הזה, מה יקרה בעזה בעוד שנה והאם יש בכלל בישראל מי שיכול להבטיח ששנה של לחימה ברצועה תמוטט לחלוטין את חמאס. ולכן, נראה כי ישראל חוזרת לאותה נקודה – בלי תוכנית סדורה ליום שאחרי ובלי אלטרנטיבה שלטונית לחמאס בעזה.
אי אפשר להתעלם מהעבודה שלוח הזמנים ששרטט דרמר מתיישב גם עם הקצב הפוליטי של ראש הממשלה. המלחמה שמאפשרת את המשך השרידות הפוליטית שלו ושל ממשלתו. בנוסף, התמשכות הלחימה יוצרת לנתניהו הזדמנות להגיע לבחירות הבאות עם הישגים, בין אם שחרור חטופים ובין אם הסכמי שלום.