לרגל יום הזיכרון לשואה ולגבורה, פרסמו היום (שלישי) בארגון ועידת התביעות את דוח "העדים הנעלמים" - ניתוח דמוגרפי ראשון מסוגו המתריע כי כמעט מחצית מניצולי השואה בעולם ילכו לעולמם בשש השנים הקרובות, וכ-70 אחוזים מהם יעזבו אותנו בתוך עשור. הירידה במספר ניצולי השואה החיים כיום ממחישה את הדחיפות בסיוע לדור האחרון של השורדות והשורדים.
הדוח שפורסם בוסס על נתוני עומק שנאספו על ידי הארגון מאז שנת 1952, וחושף תמונה מדאיגה: מתוך כ-200,000 ניצולים החיים כיום ב-90 מדינות ברחבי העולם, ומחציתם בישראל, רק כ-10% צפויים להיות עמנו בעוד 15 שנה. הגיל החציוני של ניצולי השואה עומד כיום על 87 שנים, כאשר הרוב (61%) הן שורדות נשים.

בישראל, המדינה בה חי המספר הגדול ביותר של ניצולי שואה מתגוררים כיום כ-110,100 ניצולים, אך על פי התחזיות אוכלוסייה זו תצטמצם ל-62,900 עד 2030 - ירידה של 43%. בארצות הברית חיים כ-34,600 ניצולים וצפויה ירידה של 39% באותו פרק הזמן, בעוד שבמדינות ברית המועצות לשעבר הירידה צפויה להיות חדה יותר - 54% עד תחילת שנת 2030.
"דוח זה מצביע בבירור על הדחיפות במאמצי החינוך שלנו", אמר גדעון טיילור, נשיא ועידת התביעות. "עכשיו זה הזמן לשמוע עדויות ממקור ראשון מפי הניצולים, להזמין אותם לדבר בבתי הספר, במוסדות ובמפגשים. זה קריטי לא רק לנוער אלא לבני כל הדורות. הדוח הוא תזכורת לכך שהזמן אוזל".

נתון מעניין נוסף בדוח מציין כי למעלה מ-1,400 ניצולי שואה בני למעלה מ-100 שנה חיים כיום בעולם. אחת מהם היא נחמה גרוסמן, ניצולת שואה בת 110 המתגוררת בערד. לדברי בנה ולדימיר שווץ: "אימי חוותה את הגרוע ביותר והיא שרדה. היא לימדה אותנו ששנאה בלתי מרוסנת לא יכולה לנצח".
פנחס גוטר, אחד השורדים האחרונים של מרד גטו ורשה, הוסיף: "עצוב לראות כמה מעטים מאיתנו, ניצולי השואה, נותרו בחיים. יש לנו פיסת היסטוריה חשובה שרק אנחנו מחזיקים בה ורק אנחנו יכולים לספר. אני מקווה שבזמן שנותר לנו נוכל ללמד את לקחי השואה".

בוועידת התביעות, שהינה ארגון ללא מטרות רווח הפועל להבטחת פיצויים לניצולי שואה, הדגישו כי הבנת המגמה הדמוגרפית חיונית לתכנון והקצאת משאבים, כדי להבטיח שהצרכים הייחודיים של אוכלוסיית שורדי השואה יקבלו מענה בעשורים הקרובים. בשנת 2025, הארגון יחלק כ-530 מיליון דולר כפיצוי לניצולים ויקצה כ-960 מיליון דולר לצורכי סיוע ורווחה כגון סיעוד ביתי, תרופות ומזון.