הצוללן ברק צח ז"ל, נשוי ואב ל-4, ננשך למוות בידי כריש ביום שני האחרון בחוף נחל חדרה. תקיפתו של צח ז"ל מעלה שאלות קשות על האירוע הטרגי, ובראשן - האם היה ניתן למנוע את האירוע הקטלני?

עורך הדין אסף ורשה, יו"ר ועדת בתי משפט בלשכת עורכי הדין ומומחה לדיני ביטוח ונזיקין, הסביר בשיחה עם N12 על הצעדים המשפטיים שעשויים להינקט בעקבות המקרה החריג, ועל הצורך בפתיחת בדיקה של האסון שהתרחש - בהקדם.

שאלת אישור הכניסה לחוף

עו"ד ורשה התייחס לאופן שבו התאפשר למתרחצים להיכנס ללא כל הפרעה לחוף המסוכן, בזמן ששורצים במים כרישים רבים. במישור האזרחי, בהינתן כי משפחתו של צח ז"ל תגיש תביעה נזיקית, על בית המשפט יהיה לבחון את שאלת קיומה של אכיפה אפקטיבית מצד הרשות המקומית.

מתרחצים בחדרה נוגעים בכרישים (צילום: out of the blue)
מתרחצים בחדרה נוגעים בכרישים|צילום: out of the blue

לדבריו, על הרשות חלה חובת זהירות כלפי כלל משתמשי החוף - בין אם מדובר בחוף מוכרז ובין אם לאו, וחובה זו מתחדדת נוכח ידיעה בפועל של הרשות בדבר הימצאות כרישים במים, ומספר רוחצים הגבוה.

לאחר האירוע הקטלני הופצו תיעודים שבהם נראים מתרחצים מנסים לתפוס בזנבם של הכרישים. "כל בר דעת מבין כי התנהלות מתגרה זו, מגדילה בסבירות גבוהה מאוד את ההיתכנות לנשיכה. לכן היה ניתן לנקוט בכמה פעולות מידיות", אמר עו"ד ורשה.

איך היה ניתן למנוע את האסון - והשאלה המשפטית

עוד ציין עו"ד ורשה כי היה נדרש להציב שילוט ברור ובולט, המתריע מפני הסכנה הקיימת, ולשלוח לחוף כוח פיקוח שיפעל למניעת כניסת מתרחצים למים, בהיקף שתואם את מספר המתרחצים בחוף והיכולת לבצע אכיפה אפקטיבית.

ברק צח ומשפחתו
ברק צח ומשפחתו

"העובדה שנשלחו פקחים לחוף שהתריעו בפני המתרחצים כשעה לפני האירוע - עשויה להיחשב מבחינה משפטית כטענת הגנה, אך כזו שדינה רופף", טען. "במקרה כזה מתעוררת השאלה הברורה - אם כבר היה ידוע על הסיכון, מדוע לא הוצבו פקחים לאורך כל שעות הפעילות? ואם הפקחים סברו שיש מקום להזהיר - מדוע לא נקטו בצעדים ממשיים למניעת הכניסה למים, לרבות פנייה לסיוע משטרתי לשם נטרול הסכנה באופן אפקטיבי?".

מרגע שהעירייה הבחינה כי הציבור מגיע בהמוניו לחוף ונכנס למים שורצי כרישים ואף חותר למגע איתם, מבחן הסבירות עשוי לקבוע כי עליה היה ליזום פנייה מידית למול הגורמים הרלוונטיים ולבקש אישור דחוף להצבת גדרות בטיחות, כך הסביר עו"ד ורשה.

עו
עו"ד אסף ורשה|צילום: רגב כלף

המומחה לנזיקין התייחס גם להתנהלות של הצוללן שהותקף: "נראה כי מתקיימת בעניינו רשלנות תורמת, שכן לכאורה, נכנס למים ביודעו על הסכנה. היות שזו הפעם הראשונה שבה נושא כזה עשוי להיות מובא לפתחו של בית המשפט, ניתן לעשות סקירה משווה אל מדינות אחרות - כך למשל, בפסיקה האוסטרלית, שנשענת על מערכת משפטית לה יש קווים דומים למערכת המשפט הישראלית, נקבע במקרים דומים שיעור רשלנות תורמת של כ־50% לנפגעים".