כוחות גדולים של חירום והצלה חידשו הבוקר (שלישי) את החיפושים אחר הצוללן שנעלם אתמול בחוף פארק נחל חדרה לאחר שנצפה נאבק במים כשסנפיר כריש נראה בקרבתו. המקרה החריג מעלה שאלות לגבי הסכנה האמיתית שמהווים הכרישים המגיעים באופן קבוע לחופי ישראל.

התופעה של הגעת כרישים לחופי ישראל בתקופת החורף, בפרט לאזור חדרה, היא תופעה מוכרת וחוזרת מדי שנה, אך מקרי תקיפה הם נדירים ביותר, דבר שהופך את האירוע הנוכחי לחריג במיוחד. "בחדרה כבר לא מעט שנים מגיעים כל חורף כרישים לאזור השפך של המים החמים של תחנות הכוח," מסביר בשיחה עם N12 איתמר אבישי, מנהל מדעי בעמותת אקואושן, העוסקת בשמירת הסביבה הימית, מחקר וחינוך סביבתי.

סוג הכרישים שנצפו ליד בית-ינאי, באזור חדרה (צילום: רשות הטבע והגנים)
סוג הכרישים שנצפו ליד בית-ינאי, באזור חדרה.|צילום: רשות הטבע והגנים

לדבריו, הכרישות שמגיעות הן בעיקר משני מינים עיקריים - סנפירתן וכריש עפרורי. "הכרישות האלה הן דיי מאסיביות ואפשר לראות אותן מהחוף, אך הם לא כרישים תוקפניים בכלל", מדגיש אבישי. המים החמים הנפלטים מתחנת הכוח בחדרה יוצרים סביבה נוחה עבור הכרישים בעונת החורף, והאזור הפך בשנים האחרונות לאטרקציה עבור צפייה בכרישים.

האם הכרישים בחופי חדרה מסוכנים?

למרות האירוע אתמול, אבישי מבקש להרגיע את החששות: "בדרך כלל אין איתן שום סכנה. מה שכן, זה בעל חיים בר גדול ולא רצוי להתגרות בו". אבישי מספר כי היו מקרים בהם אנשים באו במגע קרוב עם הכרישים מבלי שנפגעו, אך מדגיש כי התנהגות כזו היא מסוכנת. "בשנים האחרונות היו מקרים בהם אנשים תפסו להם בסנפירים, קפצו עליהם, והכרישים לא עשו להם שום דבר," הוא אומר.

"כמו כל בעל חיים בטבע, עדיף לשמור מרחק, לקחת מקדם זהירות בריא ושיקול דעת, לא להתגרות, ולא לזרוק אוכל", מייעץ אבישי. הוא מזהיר במיוחד מפני השארת דגים מתים בקרבת מקום, שכן "היו הרבה מקרים שהכרישים הגיעו כי דייגים השאירו את הדגים המתים והכרישים באו אל הדגים המתים בעקבות הריח".

כרישים שנצפו בחדרה (צילום: עופר שחר)
כרישים שנצפו בחדרה. "בדרך כלל אין איתן שום סכנה. אבל זה בעל חיים בר גדול ולא רצוי להתגרות בו"|צילום: עופר שחר

בימים האחרונים נצפו כרישים גם באזור קיסריה ונחל אלכסנדר. "ככל הנראה היה שם אירוע של תמותת דגים והם הגיעו בעקבות הריח של הדגים שמתו. גם שם אנשים תפסו להם בזנב, הם כנראה נבהלו והגיבו", מציין אבישי.

אבישי מסביר כי בישראל היו בעבר מקרים ספורים של פציעות מכרישים, אך רק בנסיבות מיוחדות: "בישראל היו מקרים בעבר של פציעות מכרישים עם אנשים שעבדו בכלובי דגים והם החזיקו דברים שכרישים ראו כאוכל. אבל לא אנשים תמימים שסתם שחו לידם." הוא מדגיש: "זה לא מלתעות, זו חיה שאין לה שום סיבה לתקוף בן אדם, היא לא רואה בהם איום".

כוחות מד
כוחות מד"א סורקים אחר אדם שנפגע מכריש בחוף בחדרה. "שנים אנשים שוחים איתם ומשנרקלים איתם"|צילום: תיעוד מבצעי מד"א

מה לעשות אם נתקלתם בכריש?

במקרה של מפגש עם כריש, אבישי ממליץ על התנהגות רגועה: "אם אני יורד לצלול וכריש מתחיל להגיע אלי, כדאי להתיישב או לעמוד בקרקעית הים ולחכות רגע שהכריש ישתעמם וישחה. הם לא רואים כל כך טוב ופועלים לפי חוש הריח שלהם. בדרך כלל הם יזוזו".

הוא מזהיר מפני ניסיונות להתעמת עם כריש: "אנחנו לא יכולים להילחם בכריש מתחת למים, זו הסביבה שלהם והם יותר מהירים, חזקים וחיים את הדבר הזה".