דוח רפואי מיוחד, שהתפרסם היום (שלישי) מתריע מפני סכנת היעלמות מוחלטת של החטופים החללים באופן שלא ניתן יהיה לאתר את גופותיהם ולהשיבם לקבורה. מחברי המסמך קראו לפעול בדחיפות על מנת להשיב את כל 59 החטופים, בהם 35 חטופים-חללים.

מערך הבריאות במטה המשפחות להחזרת החטופים פרסם כי קיים חשש ממשי שהחללים, אזרחים וחיילים שנשבו בעזה ייעלמו. הדוח סוקר שני ממדי סיכון - אובדן מידע ופגיעה בשלמות החללים. 

מעמד קבלת ארונות החטופים החללים על ידי צה
מעמד קבלת ארונות החטופים החללים על ידי צה"ל, ארכיון|צילום: דובר צה"ל

מיקומם של חטופים-חללים רבים ידוע ככל הנראה למספר מועט של אנשים. קיים חשש שאותם יחידים יהרגו או ייעלמו במהלך הקרבות, מבלי שהותירו תיעוד מסודר. בכך עלול להיווצר פער ואובדן מידע. סיכון נוסף, מלבד הפערים המודיעיניים הוא פגיעה בשלמות החללים בעקבות תנאים סביבתיים. תנאי השטח בעזה עלולים לפגוע בשלמות השרידים ומקשים על זיהויים והבנת נסיבות מותם בחקירה עתידית. 

ממטה המשפחות נמסר: "נייר העמדה מתריע כי הזמן החולף שוחק עדויות, מוחק ממצאים ומערער את הסיכוי להשבתם ובכך גם ביכולת לאפשר הליך שיקום אישי ולאומי. מחברי המסמך קוראים לפעול בדחיפות על מנת להשיב את כל 59 החטופים, בהם 35 חטופים-חללים".

מפגינים בעד עסקת חטופים (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
מפגינים בעד עסקת חטופים|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

פרופ' חגי לוין, ראש מערך הבריאות במטה המשפחות להחזרת החטופים: "ישנה סכנה ממשית לחטופים החללים, כזו שעלולה לפגוע ביכולת להשיב אותם לקבורה ראויה. החזרת החטופים החללים לקבורה בכבוד והשבת החיים לשיקום הן תנאי יסוד לריפוי הפצע האישי, החברתי והלאומי, זוהי מחויבות מוסרית ולאומית של מדינת ישראל כלפי אזרחיה, חלק מהחוזה הבלתי כתוב שעליו נשענת החברה הישראלית".

"ללא החזרת החטופים-החללים ובהעדר ודאות, בני המשפחות הופכים להיות לחיים-מתים, והחללים נשארים מתים-חיים. פצע זה מערער את האמון שעליו בנוי המרקם החברתי כולו", הוסיף פרופ' לוין.