י' מהרצליה, אימא לתינוק בן חודש וחצי, הגיעה לפני כשבועיים לביקור שגרתי בטיפת חלב של מכבי שירותי בריאות בעיר. "היינו צריכים לעשות חיסון שגרתי אז הגענו לטיפת חלב ובאותו היום קיבלה אותנו אחות שלא מטפלת בנו בשגרה", סיפרה י'. "תוך כדי הבדיקה השגרתית סיפרתי לה שהתינוק שלי כבר כמה ימים לא נינוח ובוכה - כאילו משהו מציק לו, אבל שום דבר לא עוזר להרגיע אותו".

האחות, מיכל שפילמן יצחק, החלה להפשיט את התינוק כחלק מהבדיקה השגרתית לפני החיסון והתבוננה היטב בידיו וברגליו. כאשר הורידה מעליו את הבגד שמכסה את כפות הרגליים - הבינה מיד מדוע הילד טרוד ולא רגוע.

סביב אצבעו של הילד בכף הרגל הייתה כרוכה שערת ראש שהתהדקה ויצרה לחץ, נפיחות ואודם. "בתור אחות טיפת חלב וגם כאמא יש לי רגישות גבוהה למקרים כאלה", אמרה מיכל. "אני יודעת שרוב ההורים לא חושבים על האפשרות הזאת כאופציה ראשונה כשהילד מבטא אי נוחות, לכן הדבר הראשון שהסתכלתי עליו היו כפות הידיים והרגליים של הילד. באמת גיליתי שיש שם שערה שלוחצת על האצבע וצריך להסיר אותה כמה שיותר מהר".

האחיות מיכל שפילמן יצחק ואנה קוסמן החלו לטפל בתינוק אך מהר מאוד גילו שהשערה כרוכה חזק מידי סביב אצבעו ויש צורך בסיוע מרופא ילדים. "האחות אנה לקחה את התינוק בידיה וצעדה יחד איתי למרפאה של מכבי שנמצאת מול מרפאת טיפת חלב", שיתפה י'. "היא עזבה הכול והתייחסה לזה בדחיפות - זה היה נראה כאילו התינוק הוא הנכד שלה. זה היה מחמם לב".

 האחיות אנה קוסמן ומיכל שפילמן יצחק וד
האחיות אנה קוסמן ומיכל שפילמן יצחק לצד ד"ר דב טשרנין|צילום: מכבי

האם, יחד עם האחות אנה, הגיעו תוך דקות ספורות למרפאת מכבי, שם חיכה להם ד"ר דב טשרנין, מומחה ברפואת ילדים, שביצע את הסרת השערה באמצעות פינצטה זעירה והעניק לתינוק טיפול אנטיביוטי מחשש שתתפתח דלקת באזור.  "מקרים של שערות שנכרכות סביב איברים גליליים של תינוקות הם די נדירים ובעיקר לא נמצאים במודעות של ההורים", ציין ד"ר טשרנין. "כדי לדעת אם התינוק לא נינוח בלי סיבה, רצוי להציץ באזורים שבהם עלולה להסתבך שערה. זה נעלם מהעין וזה מאוד כואב במיוחד כשהאיברים קטנטנים.  חשוב להזכיר שבכל פעם שמטפלים בתינוקות - רצוי לאסוף את השיער ולוודא שהגוף נקי משערות".

לבסוף, י' חזרה הביתה עם הנחיות להמשך טיפול באצבע של התינוק הקטן. היא סיפרה: "קיבלנו משחה לטיפול ומריחה. הכול היה מאוד אדום ונפוח אז היה צריך לעשות הכול מאוד בעדינות. הרופא אמר שאם לא היינו מגיעים באותו היום לטיפת חלב והשערה הייתה ממשיכה ללחוץ על האצבע - היה חשש רציני לנמק. היה לנו מזל גדול".

האחות אנה קוסמן סיכמה: "אני אחות טיפת חלב ארבעים שנה, וזאת הפעם השנייה בלבד שיצא לי לראות מקרה כזה. זאת ההזדמנות שלנו להעלות מודעות ולבקש מההורים – שימו לב לשיער שלכם, והכי מומלץ פשוט לאסוף אותו כל זמן שאתם מטפלים בתינוק".