כדי להגיע לרווחה כלכלית כדאי לייצר מהכסף שלנו, באמצעות השקעות חכמות, עוד כסף ללא קשר לשעות העבודה שלנו. הכנסה פסיבית נשמעת כמו חלום ובניגוד למה שחושבים רוב האנשים, זו אינה נוסחת קסמים שמטילה לנו ביצי זהב לנצח, ללא התערבות מצידנו.
בדיוק כאן נכנסת חברת "מומנטום שיא" של נתנאל נשיא ומתן גיא. באמצעות סרטונים ויראליים בטיקטוק ובאינסטגרם הם מושכים אנשים לפתוח חנויות מקוונות בפלטפורמת אטסי בשיטת הדרופשיפינג.רק שאז הם מסתבכים במכירת מוצרים אסורים, החנויות בהתאם נסגרות, והם לא רואים את הכספים הגדולים שהובטחו להם בתחילת הדרך. מי שמבקש לצאת מהחוזה נאלץ לשלם עשרות אלפי שקלים.
גיא ונשיא יודעים לסחוף קהל מגוון, בין השאר דרך סרטוני טיקטוק ויראליים שמבטיחים לאנשים הכנסה צדדית של עוד כמה אלפי שקלים בחודש, שתאפשר להם לצאת לחופש כלכלי דרך השקעה בנכסים דיגיטליים.

כאשר טל קופלביץ, אחת הנפגעות של מומנטום שיא מתיישבת לספר את סיפורה, היא מתקשה להודות שהיא נפלה בפח: "אנחנו אנשים מלומדים, אני עם תואר שני". כעת היא צריכה להחזיר כמאה אלף שקלים לחברת "מומנטום שיא", סכום שהיא מעידה שהיא מקבלת בשנה כמורה.
כל הקורבנות של החברה מספרים סיפור דומה. הם אנשים עובדים שבסך הכול רצו לסדר לעצמם הכנסה מהצד. הם נתקלו ברשתות החברתיות בהבטחות המפתות של החברה של גיא ונשיא, שהצליחו למכור להם אשליה של כסף רב ללא מאמץ. לאחר מכן הם הגיעו לפגישה פנים מול פנים במשרדים של החברה. "כולם נראים נחמדים ואמיתיים, אף אחד לא נראה נוכל", העידה מירי לוי, שנפגעה גם היא מהחברה.

השיטה של "מומנטום שיא" – ההבטחות מול המציאות
- הלקוחות משלמים כ-100,000 שקלים דרך הלוואות או בתשלומים.
בתמורה מקבלים גישה לקורסים דיגיטליים
החברה מקימה ומנהלת עבורם חנות אינטרנטית בפלטפורמת אטסי, שמיועדת בעיקר למכירת אומנות ומלאכת יד, ומקבלת כ-400 מיליון כניסות חודשיות.
השיטה מבוססת על דרופשיפינג – מכירת מוצרים מבלי להחזיק מלאי.
הלקוח בוחר מוצר מספק, למשל באלי אקספרס, ומוכר אותו במחיר גבוה יותר דרך החנות הדיגיטלית
השיטה דורשת להסתיר את מקור המוצר מהקונים.במקרים שתועדו, נמכרו מוצרים סיניים פשוטים בתור עבודות יד.
הלקוחות שקנו בחנות סברו שהם רוכשים יצירה מקורית, בפועל מדובר בטקסטיל מועתק מאתר סיני.
בסוף הפגישה הראשונה עם הנציג מחברת "מומנטום שיא", כך מעידים לקוחותיה, הנציג מוציא חוזה ומשכנע באגרסיביות לחתום עליו. "הוא לא נותן לך לראות את החוזה", העידה מירי לוי. "הוא מכניס אותך לסוג של סחרור".
ליהיא אזולאי, שנדרשת לשלם כ-18 אלף שקלים לחברה, סיפרה סיפור דומה על הרגעים מול הנציג: "הוא עבר איתי על הדברים במהירות האור, כדי שאני לא אבין ואתחיל להתבלבל". גם כאשר מבקשים הלקוחות הפוטנציאליים להתייעץ עם בני הזוג או מישהו מהמשפחה, מופעלים עליהם לחצים כבדים, כפי שתיעדה המצלמה הנסתרת של חדשות 12.
"זה הכסף שלה? היא חסכה את הכסף הזה?", אמר איש המכירות רון לתחקירן חדשות 12 כאשר ביקש להתייעץ עם בת הזוג שלו והביע ספקות לגבי המוצר ש"מומנטום שיא" מנסים למכור. בסופו של דבר, הקורבנות של החברה מוצאים את עצמם משתכנעים, חותמים על החוזה ונותנים להם את פרטי האשראי שלהם.
גם כשמדובר בזוג לקויי ראייה, חברת "מומנטום שיא" נחושה להחתים כמה שיותר לקוחות תמימים לשיטה שלהם. בטי דוידוב ואליה נאמן נפגעו גם הם מהחברה. "אמרנו לו שאנחנו לא רואים את החוזה, שאלנו אם הוא יכול להעביר לנו את זה דיגיטלית", העיד אליה.

איש המכירות היה חדור מטרה לסגור את העסקה איתם כמה שיותר מהר. גם מאור רגב, שמאובחן עם תסמונת אספרגר, היה מטרה קלה מבחינת החברה. "הם שאלו אותי שאלות שנגעו לערך העצמי שלי", הוא סיפר על שיטת הגיוס האגרסיבית. כעת הוא שילם לחברה כ-34 אלף שקלים.
מי שהתחרט לאחר החתימה על החוזה גילה שאין דרך חזרה. חלק מהלקוחות שניסו למצוא פתח יציאה, העידו שהם אולצו לשלם 15% מהחוזה, חלקם עדיין נמצאים בהליכים משפטיים נגד החברה. כך הגיב נתנאל נשיא כאשר אחד מלקוחותיו ניסה לצאת מהחוזה והסביר על מצבו הכלכלי הרגיש: "אני לא בית תמחוי. אתה חייב לנו כסף. יש לך פה חוב. חובות צריך להחזיר".
"אני לא בית תמחוי. אתה חייב לנו כסף. יש לך פה חוב. חובות צריך להחזיר".
נתנאל נשיא, ללקוח שרצה לצאת מהחוזה
מי שכן מנסה ללכת עם השיטה של "מומנטום שיא" נתקל בסנקציות של חברת אטסי, שאוסרות על דרופשיפינג, ומוצא את החנויות שלו נסגרות פעם אחר פעם. אטסי פועלת באופן שיטתי לסגור חנויות שמנוהלות באופן הזה – פרט מידע שחברת "מומנטום שיא" לא מגלה ללקוחות שלה בשיחת המכירה.
החנות של אליה באטסי עדיין פתוחה, אך מי שקנה ממנו מוצרים גילה את התרמית, לכאורה, שהם לא באמת שווים דבר, ולכן הוא נאלץ להחזיר עוד ועוד כספים ללקוחות לא מרוצים. זה לא מפריע ל"מומנטום שיא" להמשיך לגבות ממנו ומבת הזוג שלו כסף בכל חודש.

בטי ואליה הגישו תלונה בגין מרמה, שנחקרת ביחידת ההונאה במחוז מרכז של המשטרה. לכאורה מדובר בחשד פלילי, שעשוי להיגמר במאסר בפועל ובקנס כספי גדול. גם טל קופלביץ הגישה תלונה נגד החברה, שעוד נמצאת בחקירה.
אנחנו ליווינו את טל ונפגעים נוספים למשרדי החברה, על מנת שיוכלו להסתכל בעיניים של גיא ונשיא ולדרוש תשובות. גיא החל להוציא טלפון נייד ולצלם את המתרחש מהצד שלו. נשיא דבק בשלו וטען כי לא עשה שום דבר לא כשורה. בסופו של דבר, עורכת הדין של החברה, אלינור ברזילי, סילקה את הצוות והקורבנות מהמקום.
חברת "מומנטום שיא" ניסתה למנוע את שידור התחקיר הזה באמצעות בקשה לצו מניעה. שופטת בית משפט השלום ברחובות, רונית כהן, דחתה את הבקשה, התירה את שידור התחקיר ופסקה לחובתם תשלום הוצאות. בבתי המשפט מתקיימים בימים אלה עשרות הליכים שבהם לקוחות החברה תובעים אותה או נתבעים על ידה. נותר לחכות שגם במישור הפלילי המשטרה תמצה את החקירה.
גיא ונשיא בונים על חלומות של אנשים תמימים לגרוף רווחים בלי לעבוד, אבל כשהבועה מתפוצצת, הקורבנות נותרים בלי הכסף, בלי תשובות, ועם אכזבה קשה ממי שהבטיח להם חופש כלכלי. לטענתם של גיא ונשיא יש ל"מומנטום שיא" לקוחות מרוצים, אך כשביקשנו לדבר איתם, לא שיתפו פעולה.
תגובת משטרת ישראל: תיק החקירה שבפנייתכם נפתח וצורף לתלונות הנוספות הנחקרות ביחידת ההונאה של מחוז מרכז לבחינת התשתית הראייתית.
מתן גיא ביקש למסור בשם החברה ואנשיה את הדברים הבאים:
"מי צריך עובדות כשאפשר להיות הקטגור, השופט והתליין בכתבה אחת חד צדדית? סכסוכים עסקיים הם דבר נפוץ וכחברה שסיפקה מוצר מוחשי, שירות, כלים להצלחה וגם ידע מקצועי, אין חולק שכל מה שתואר בכתבה מסתכם לשאלה אחת – מה החליט בית המשפט בתביעות האזרחיות המתנהלות בימים אלו בבתי המשפט? אין מסלולים עוקפי בית משפט, גם אם אתם מנסים להיות כאלה. מיום שהקמנו שותפי ואני את "מומנטום שיא", הפכה למקור הכנסה נוסף של מאות ישראלים שסוחרים בפלטפורמת אטסי. העובדה שהצלחתם לקושש קומץ נתבעים מתוך מאות הלקוחות של החברה מעידה בעיקר על איכות המוצר שלנו, הצלחתו ועל אופן העבודה שלכם".