החוק קובע כי מי ששתה משקה אלכוהולי בכמות העולה על המותר, בעת נהיגתו או כמלווה לנהג חדש או כמורה נהיגה או מי שבגופו מצוי סם מסוכן נחשב "שיכור" ואינו כשיר לנהיגה.

חשוב לציין כי נהגים רבים אשר נעצרים מציינים כי שתו "רק כוס אחת" וכי "לא הרגישו שיכורים" אך לפי החוק, נהג יואשם בנהיגה בשכרות על פי תוצאות בדיקתו, שלרוב אינה תואמת את הרגשתו בפועל ואילו גם כמות קטנה של אלכוהול יכולה להשפיע על יכולת הנהיגה ולפגוע בשיקול דעתו של הנהג.

מהו רף האלכוהול לפי החוק?

רף האלכוהול לנהג רגיל הינו ריכוז האלכוהול שיעלה על 240 מיקרוגרם בבדיקת נשיפה ו-50 מיליגרם אלכוהול בבדיקת דם. יצוין כי על אף הכמות הקבועה בחוק לבדיקת נשיפה, משטרת ישראל, בהנחיית בית המשפט, אוכפת עבירת אלכוהול במקרה של נהג רגיל החל מ-290 מיקרוגרם אלכוהול לליטר אויר נשוף.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד הדר מלכה, לחץ/י כאן

בנוגע לאוכלוסייה מיוחדת - נהג חדש, נהג שטרם מלאו לו 24 שנים, נהג רכב מסחרי מעל 3,500 ק"ג ונהג רכב ציבורי, קיים רף אכיפה שונה והוא 50 מיקרוגרם בבדיקת נשיפה ו-10 מיליגרם בבדיקת דם.

כאמור, כל אדם שבגופו תמצא רמת אלכוהול גבוהה מהרשום, בהתאם להגדרתו בחוק, ייחשב שיכור על פי חוק ויקבל זימון לבית המשפט לתעבורה בגין נהיגה בשכרות.

נעצרתם ונתבקשתם למסור בדיקת נשיפה, מה כדאי לעשות?

השוטר יבקש מהנהג למסור בדיקת נשיפון, לצורך אינדיקציה ראשונית לקיומו של אלכוהול, במידה ותוצאה זו תקינה, הנהג בד"כ ישוחרר, אלא אם קיימות עבירות/נסיבות נוספות. תוצאת בדיקה זו אינה מהמדויקות ולא תשמש כראיה בבית המשפט אלא רק תהווה אינדיקציה ראשונית. אין חובה לפי החוק לביצוע בדיקת נשיפון כך שאי קיום הבדיקה לא יקים חזקת נהיגה בשכרות.

במצב בו הנהג נכשל בבדיקה זו וקיימת אינדיקציה לאלכוהול שעוברת את הרף הנדרש, יתבקש הנהג לתת בדיקת נשיפה במכשיר הינשוף אשר יפיק פלט לאחר שני מחזורי נשיפה ובו תירשם תוצאת הבדיקה. על השוטר להסביר לנהג את משמעות הסירוב לביצוע בדיקה זו ותוצאת בדיקה זו תשמש כראיה בבית המשפט.

יודגש כי על נהג קיימת חובה לפי חוק למסור בדיקת נשיפה במכשיר הינשוף וסירוב נהג לביצוע הבדיקה יקים חזקת נהיגה בשכרות והנהג צפוי לענישה על פי חוק.

השוטר נדרש להמתין מרגע עצירתו של הנהג ועד לבדיקת הינשוף לפחות 15 דקות בהן על הנהג להיות בהשגחתו של השוטר תוך הקפדה על כך שהנהג לא יאכל, ישתה, יעשן, יגהק ולא יכניס דבר לפיו או אפו.

כמו כן, במידה ונכשל הנהג בבדיקת הינשוף, יבצע השוטר לנהג בדיקת מאפיינים, תחקור, מילוי דו"חות שונים בנוגע לאירוע ואף ימסור לנהג זימון לשימוע בנוגע לפסילה מנהלית במועד מאוחר יותר או יבצעו במקום.

מהן הסנקציות המידיות אשר יוכל השוטר לנקוט כנגד הנהג?

במקרה בו בדיקת האלכוהול חיובית והנהג קיבל הזמנה לדין בגין עבירת שכרות, רשאי קצין משטרה להורות על פסילת רישיון הנהג מנהלית למשך 30 ימים וכמו כן רשאי, להשבית את רכבו של הנהג למשך 30 ימים כהשבתה מנהלית.

מומלץ לפנות לעורך דין הבקיא בתחום אשר בהתאם לנסיבות השונות, יוכל במקרים מסוימים להגיש לבית המשפט לתעבורה בקשה לביטול הפסילה המנהלית או השבת הרכב.

מהי הענישה הנהוגה?

הענישה על פי חוק לעבירת השכרות, הינה פסילת רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משנתיים ובמקרה בו נהג עבר עבירה נוספת של נהיגה בשכרות תוך שנה, על פי חוק פסילת המינימום תהיה לתקופה של 4 שנים, כמו כן יוטלו על הנהג פסילה על תנאי, קנס כספי ובמקרים מסוימים מאסר בפועל או מאסר מותנה והתחייבות להימנע מביצוע עבירה.

במידה וכתב האישום מתוקן, לבית המשפט הסמכות להטיל ענישה אשר תפחת משנתיים, בהתאם לנסיבות. אם הנהג כפר בביצוע העבירה, הרי שבית המשפט ישמע טענות הצדדים והעדויות השונות ויכריע באם הנהג זכאי או אשם ולפיכך, במידת הצורך יגזור על הנהג את הענישה בהתאם לשיקולים שהובאו בפניו. 

יצוין כי מרבית הנהגים יסיימו את ההליך המשפטי בעבירה זו בהסדר טיעון עם התביעה המשטרתית הכולל תיקון כתב האישום והסכמה על ענישה, לכן, חשוב להגיע לבית המשפט בליווי עורך דין הבקיא בתחום אשר יפעל להגיע לחקר האמת ולתוצאה הטובה ביותר עבורכם.

עו
עו"ד הדר מלכה|צילום: תומאס

עורכת דין הדר מלכה עוסקת בייעוץ ובייצוג בדיני תעבורה, דיני מקרקעין, משפט פלילי ועריכת ייפוי כוח מתמשך. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפנייה ישירה לעו"ד הדר מלכה - 053-7389979