עלי הרוקט מוכרים לנו כחלק מתערובת העלים לסלט, כתוספת רעננה לכריך או מעל פיצה. רוקט, המכונה גם ארוגולה, הוא עלה ירוק ממשפחת המצליבים, כמו הברוקולי והכרוב. הוא מתאפיין בטעם מעט חריף ומרענן שהופך כל מנה למעניינת יותר. אבל מעבר לטעם הייחודי, הרוקט הוא אוצר של חומרים מזינים ונוגדי חמצון חשובים לגוף שלנו.
רוקט - לא רק טעם מרענן
אחד היתרונות הבולטים של הרוקט הוא תכולתו הגבוהה של גלוקוזינולטים. כאשר חומרים אלה מתפרקים בגוף, הם הופכים לתרכובות עוצמתיות בשם איזוֹתְיוֹצִיאַנָטִים. תרכובות אלה פועלות כנוגדי חמצון חזקים המסייעים לגוף להילחם בנזקי הרדיקלים החופשיים, שעלולים לפגוע בתאים ולהוביל להתפתחות מחלות שונות. כמו כן, הם משמשים חלק מהותי ממנגנוני סילוק הרעלים של התא ותמיכה במערכת החיסון.
בנוסף, הרוקט עשיר בפלבונואידים כמו קוורצטין וקאמפרול, שהם נוגדי חמצון נוספים התורמים להגנה על הגוף מפני נזקים חמצוניים.
פוטנציאל במניעת סרטן
מחקרים מראים כי תרכובות המצויות ברוקט עשויות לשמש גם כתכונות כימו-מגנות, כלומר הן עשויות לסייע במניעת התפתחות תאים סרטניים. מחקרים הראו שתמציות רוקט הדגימו עמידות בפני עקה חמצונית בתאי מעי גס אנושיים, דבר המצביע על פוטנציאל חיובי בתחום זה במניעת סרטן.

עשירים בוויטמינים ומינרלים
הרוקט הוא גם מקור מצוין לוויטמין C, נוגד חמצון חשוב נוסף התומך במערכת החיסון. בנוסף, הוא מכיל מינרלים חיוניים כמו אשלגן אשר חשוב לשמירה על פעילות תקינה של הלב ומסייע באיזון ערכי לחץ דם ועוד. הוא משמש גם כמקור לסידן, ומהווה מקור טוב לסיבים תזונתיים התורמים לבריאות מערכת העיכול. עלי הרוקט מכילים גם רמות משמעותיות של ויטמין K החיוני לקרישת הדם ולבריאות העצמות. כמו עלים ירוקים אחרים, גם עלי הרוקט הם מקור חשוב לוויטמין זה.
תורמים לבריאות הלב
שילוב קבוע של ירקות עלים ירוקים בתזונה, כולל רוקט, מפחית את הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם. נוגדי החמצון והתרכובות האנטי-דלקתיות המצויות בעלים אלה תורמים לשמירה על בריאות כלי הדם והלב.
איך לשלב רוקט בתזונה?
ניתן לשלב את עלי הרוקט במגוון מאכלים:
סלטים: הם מוסיפים טעם פיקנטי ומרענן כבסיס לכל סלט.
- כריכים: שכבה של עלי רוקט תוסיף טעם וערך תזונתי.
- פיצות: פזרו עלי רוקט טריים לאחר האפייה.
- פסטות ורטבים: שלבו אותו ברטבים או כתוספת בסוף הבישול.
- שייקים ירוקים: הוסיפו כמה עלים לשייק הבוקר שלכם.
- פסטו ואפילו צ'ימיצורי וסחוג: אפשר לשלב את העלים הללו בממרחים ירוקים על בסיס שמן זית שיכול לשדרג כל מנה או כריך.
עדי בצלאל, דיאטנית קלינית בכירה של כללית במחוז ירושלים