המרשמלו הוא אחד המאכלים הכי מזוהים עם ל"ג בעומר. ילדים אוהבים לשפד אותו ולצלות על האש, אבל מתברר שמדובר בקינוח בעל ערך תזונתי מפוקפק למדי. המרשמלו מורכב בעיקר מסוכר, סירופ גלוקוז, ג'לטין ומעט חומרי טעם וריח וצבעי מאכל. אף שמדובר בפינוק טעים, צריכה מוגזמת שלו עלולה להיות בעייתית בשל ערכו התזונתי הנמוך ותכולת הסוכר הגבוהה, העלולים להוביל להשמנה, סוכרת ובעיות שיניים.

מנת מרשמלו ממוצעת (5-4 יחידות) על שיפוד מספקת כ-60 קלוריות וכ-4 כפיות סוכר - די דומה למנת פרי ממוצעת. אלא שבניגוד שלפרי, שמספק לגוף עוד מהערכים תזונתיים חשובים, למרשמלו אין כל ערך תזונתי מוסף (למעט קלוריות וסוכר). בנוסף, ישנן עבודות מחקריות הטוענות כי קיים קשר בין צבע המאכל E122 שנהוג להוסיף למרשמלו לבין היפראקטיביות והחמרת תסמינים בקרב ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז. לא פחות מטרידה היא העובדה שמרקמו הדביק של המרשמלו עלול להוביל לסכנת חנק בקרב ילדים קטנים.

מרשמלו צלוי – אפילו יותר מסוכן

יתרה מכך, צליית מרשמלו, בייחוד עד שהוא נשרף, מגבירה את הנזק הפוטנציאלי. מחקר מצא כי מרשמלו שרוף מכיל רכיבים כמו PAHs, המסווגים כחומר מסרטן וודאי. ריכוז ה-PAHs אף נמצא גבוה יותר במרשמלו צבעוני. לכן, עדיף להימנע משריפת המרשמלו ולהקפיד על צליה מתונה.

שטיפת בננות במים בכיור, בננה (צילום: StepanPopov, SHUTTERSTOCK)
בננות יכולות להיו פתרון מעולה |צילום: StepanPopov, SHUTTERSTOCK

מהם התחליפים הבריאים המומלצים?

שיפודי פירות: חתכו פירות כמו בננות, אננס, אגסים, מלון, אפרסקים ,או משמשים לחתיכות ושפדו אותם.

בננות: חצו בננה לאורכה (בתוך הקליפה), מלאו בשוקולד מריר או בחמאת בוטנים טבעית, עטפו בנייר כסף והניחו על גחלים חמים עד שהשוקולד נמס. שלפו מהאש (באמצעות מבוגר כמובן), פתחו בזהירות והתענגו בעזרת כפית.

תפוחי עץ או אגסים אפויים: מלאו תפוחי עץ בקינמון ואגוזים, עטפו בנייר כסף ואפו על הגחלים עד שהם רכים.

 

עדי בצלאל , דיאטנית קלינית בכירה של כללית במחוז ירושלים