לאחרונה הגיע למרכז הרפואי מטופל בשם עמרם פדידה כבן 56 מהישוב נעלה. הוא הובהל ע"י צוות מד"א בשל שיתוק של פלג הגוף השמאלי, חולשה בצד השמאלי של הפנים וקושי בדיבור. בהגעתו למחלקה לרפואה דחופה, הנוירולוג אבחן חסימה של העורק המרכזי המוליך דם למחצית המוח הימנית, מה שהעיד על שבץ מוחי חמור. בהתאם למצבו, הוחלט לבצע צנתור מוח דחוף לפתיחת החסימות.

בשל מורכבות בריאותו ומחלת הריאות שממנה סבל פדידה, לא ניתן היה להרדימו כמקובל. לכן, באופן חריג, הרופאים החליטו לבצע את צנתור המוח באמצעות טשטוש בלבד. הוא הועבר במהרה ליחידה לצנתור המוח, שם ביצעו ד"ר רונן לויטה, מנהל היחידה וסגניתו ד"ר שני אבנרי קלמנוביץ, הליך נדיר של צנתור מוח ללא הרדמה. במהלך הפרוצדורה, נפתח בהצלחה כלי הדם החסום, ובתוך זמן קצר, החל פדידה להניע את היד ואת הרגל המשותקות.

מי ששמח במיוחד מההטבה במצבו היה בנו של פדידה, שרגע לפני הניתוח עמד להציע נישואים לבת זוגו. לנוכח מצבו הקשה של אביו בהגעתו, הצעת הנישואין עמדה בסימן שאלה, אולם לאור ההחלמה המהירה, הבן הנרגש עדכן את אביו כי כעת הוא עומד להמשיך בכוונתו המשמחת.

צנתור מוח (צילום: אסף הרופא)
רגעי הצנתור|צילום: אסף הרופא

פדידה: "החיים יכולים להפתיע אותך מכל הכיוונים. לשמחתי, הצלחתי לעבור את האירוע הבריאותי החמור למרות שלא יכולתי לעמוד בתנאי ההרדמה הנדרשים, ואני מודה לצוות המיומן שטיפל בי והציל את חיי. כעת אני מצפה בכיליון עיניים לעמוד לצד בני ביומו המאושר".

"פרוצדורה מורכבת ומאתגרת"

ד"ר לויטה: "זה מאוד חריג. בד"כ מבצעים את הפרוצדורה הזאת בהרדמה כללית, במטרה למנוע מהמטופל לזוז וכך לשלוט על לחץ הדם שלו. במקרה של פדידה היה מסוכן להרדימו ולכן החלטנו על טשטוש, אולם באופן כזה הפעולה מאתגרת ומורכבת יותר לביצוע כי המטופל זז. כדי למזער סיכונים, קיבענו את הראש של המטופל והמרדים טשטש אותו. אגב, הפרוצדורה עצמה לא כואבת משום שאין קולטני כאב במוח. זה בהחלט לא מצב אידיאלי אבל לא הייתה הרבה ברירה, ולשמחתי הפרוצדורה עברה במהירות ובהצלחה".