רבים מהאנשים שמקפידים לנהל אורח חיים בריא מנסים להפחית בצריכת הסוכר הלבן, ולחפש תחליפים טבעיים ובריאים יותר לשילוב בתפריט היומי. דבש וסירופ מייפל הם שתי אופציות פופולריות - שניהם מתוקים, טבעיים ונתפסים כבריאים יותר. אך האם אחד מהם עדיף על פני השני? ובכן, שני הממתיקים הללו דומים בערכם התזונתי, אך יש ביניהם הבדלים שחשוב להכיר.
קלוריות ופחמימות
בכף אחת של סירופ מייפל יש כ-52 קלוריות, לצד כ-2 מ"ג סידן ו-42 מ"ג אשלגן. לעומת זאת, כף דבש מכילה כ-60 קלוריות – מעט יותר מהמייפל.
השפעה על מערכת העיכול
לדבש יש תכונות אנטי-בקטריאליות, ולעיתים גם תכונות פרה-ביוטיות התומכות באוכלוסיית חיידקי המעי החיוניים לבריאות העיכול והמערכת החיסונית. זהו בהחלט יתרון מול המייפל.
השפעה על רמות הסוכר
עוד נקודה חשובה היא ההשפעה על רמות הסוכר בדם: סירופ מייפל משפיע פחות על רמת הסוכר בהשוואה לדבש, מה שעשוי להוות יתרון עבור אנשים עם רגישות לאינסולין או כאלה המנסים לשמור על איזון סוכר בדם.

שורה תחתונה: מה יותר בריא?
כמו בתחומים רבים בתזונה - התשובה תלויה בהקשר. בהשוואת כמויות קטנות, ההבדל בין השניים לא דרמטי. אך כאשר מדובר בכמויות גדולות יותר – סירופ המייפל מוביל ביתרונותיו: הוא מכיל פחות קלוריות, יותר סידן ואשלגן והשפעתו על הסוכר בדם מתונה יותר.
לדבש, כאמור, יתרונות אחרים, כמו תכונות אנטי-בקטריאליות ותרומה פוטנציאלית לבריאות המעי. חשוב לזכור גם שמקור הדבש עשוי להשפיע על איכותו – דבש גולמי ואיכותי שונה מאוד מדבש מעובד שעבר חימום וסינון.
בכל מקרה, שני הממתיקים מכילים כמות לא קטנה של סוכר וחשוב לצרוך אותם במתינות. ניתן בהחלט להשתמש בדבש או בסירופ מייפל כתחליף לסוכר לבן, כל עוד שומרים על מינון קטן ומשלבים אותם כחלק מתפריט מאוזן ובריא. זכרו שלא תמיד מה שמוגדר כטבעי אכן ניתן לצריכה בלתי מוגבלת.
לימור מרדי, דיאטנית ראשית באסותא מרכזים רפואיים