אם אתם חולקים מיטה עם בן/בת זוג, וגם אם לא – ככל הנראה יש לכם צד מועדף לישון בו. אבל האם באמת יש "צד נכון" לישון עליו? והאם זה משפיע על איכות השינה ועל הדרך שבה יתחיל היום שלכם?
מחקר חדש של חברת Bensons for Beds הבריטית, שבחן את דפוסי השינה של 1,000 מבוגרים, מצא ששינה והתעוררות בצד מסוים של המיטה הובילו לשינה ארוכה יותר, מצב רוח טוב יותר בבוקר ואפילו להכנסה גבוהה יותר. המחקר גם חשף הבדלים משמעותיים בין נשים וגברים מבחינת צד השינה, כמו גם הרגלי חיים ותכונות אופי שקשורים לשינה בצד שמאל או ימין של המיטה.
אז אומנם שינה טובה תלויה בהרבה גורמים – מטמפרטורת החדר ועד המזרן שעליו ישנים – אבל נראה שגם הפרטים הקטנים, כמו הצד של המיטה שבו אתם נרדמים, יכולים להשפיע. והכוונה היא הצד שאתם בוחרים כשאתם בתוך המיטה, לא עומדים מולה.
>> לכל הכתבות בערוץ living
עיקרי הממצאים
אנשים שישנים בצד ימין של המיטה נוטים להתעורר עם מצב רוח טוב יותר. 76 אחוז מה"ימניים" מתעוררים עם תחושת אנרגיה ומוכנות להתמודד עם העולם.
הם גם ישנים בממוצע 8.6 שעות בלילה, לעומת 7.2 שעות בלבד לאלה שישנים בצד שמאל. כך שהם ישנים כמעט 10 שעות פחות בשבוע מהימניים (פער של 1.4 שעות בלילה).
אלו שמתעוררים בצד השמאלי של המיטה נוטים ללכת לישון מאוחר יותר, בעוד ה"ימניים" נחשבים ל"אנשי בוקר". אומנם המחקר לא ניתח לעומק למה בדיוק ישנים בצד שמאל ישנים פחות, אך נמצא כי 39 אחוז מהם נוטים להישאר ערים עד מאוחר – בעוד 67 אחוז מהימניים מתעוררים מוקדם.
ומה לגבי הבדלים בין נשים לגברים?
גם כאן יש הבדלים מעניינים: 67 אחוז מהגברים אמרו שהם מעדיפים לישון בצד ימין של המיטה, אך 16 אחוז הודו שהם ישנים בצד שנשאר אחרי שבן/בת הזוג בחר/ה צד – לפחות כל עוד הם ישנים יחד.
נשים, לעומת זאת, נראות כמעדיפות גישה נוחה החוצה מהחדר – 24% מהן אמרו שהן ישנות בצד הקרוב יותר לדלת, לעומת 21% מהגברים. נוסף לכך, נראה שנשים גם מעדיפות שגרה ומוכרות: 68% מהן אמרו שהן ישנות על אותו צד שבו הן ישנו תמיד.
צד השינה חושף יותר ממה שחשבתן – על האישיות, סגנון החיים וההכנסות
אם חשבת שצד השינה הוא עניין מקרי בלבד – המחקר הזה עשוי לשנות את דעתך. על פי הנתונים, מי שישן בצד ימין של המיטה נוטה להיות עשיר וחברותי יותר.
נוסף לכך, ה"ימניים" גם מדווחים על חוג חברים רחב יותר – 10 אחוזים מהם אמרו שיש להם הרבה חברים, לעומת 8 אחוז מה"שמאליים". הם גם מבלים יותר זמן איכות עם המשפחה.
אבל לצד היתרונות – יש גם חסרונות: 24 אחוז מאלה שישנים בצד ימין הודו שהם "נבוכים בקלות", לעומת 22 אחוז בלבד מהשמאליים.
ויש גם בשורות טובות לישני הצד השמאלי: הם אולי ישנים פחות, אך יש להם יתרונות אחרים. הם טובים יותר בבישול – 39 אחוז מהם מחשיבים עצמם לבשלנים טובים, לעומת 35 אחוז מה"ימניים". הם גם קוראים יותר – 26 אחוז מהם תיארו עצמם כ"חובבי קריאה מושבעים", לעומת 18 אחוז בלבד מהצד הימני. והם אוהבים קולנוע: 91 אחוז מהם הולכים לראות סרט לפחות פעמיים בחודש. זה חשוב, שכן קריאה הוכחה כמפחיתת סטרס ומשפרת שינה.
עוד נמצא כי 62 אחוז מהישנים בצד שמאל תיארו עצמם כ"אמינים וכנים", לעומת 54 אחוז בלבד מהצד הימני.
אף שאלה הבדלים סטטיסטיים קטנים – יחד, הם יוצרים תמונה מעניינת של מאפייני האישיות והחיים של ישני צד ימין לעומת צד שמאל.
נוחות ונגישות – הסיבות האמיתיות לבחירת הצד
אז למה בעצם אנשים בוחרים לישון בצד מסוים? מעבר להבדלים בין נשים וגברים, המחקר מצא גם סיבות מעשיות לבחירה בצד שמאל או ימין. נוחות היא גורם מרכזי: 9% מהמשתתפים אמרו שהם מעדיפים להיות רחוקים מהחלון, ו-6% ציינו שהם רוצים להתרחק מרעשים מבחוץ. 8% רוצים להיות קרובים לרדיאטור – כדי לשמור על חום. אחרים מתמקדים בגישה נוחה לטכנולוגיה: 9% ציינו שצד המיטה שממנו רואים טוב יותר את הטלוויזיה חשוב להם, ו-9% נוספים בחרו בצד עם שקע חשמלי קרוב.
הבעייתיות במחקר
אי אפשר להתעלם כמובן, שהמחקר הזה, כמו מחקרים דומים שמקשרים בין הרגלי שינה לאישיות או להצלחה, כולל כמה בעיות מהותיות:
1. קורלציה לא שווה סיבתיות: העובדה שאנשים שישנים בצד ימין של המיטה מרוויחים יותר או קמים שמחים יותר לא מוכיחה שהצד גורם לזה. ייתכן שיש משתנה אחר (למשל, מיקום החדר, מצב זוגי, אופי העבודה וכו') שמשפיע גם על צד השינה וגם על התוצאות.
2. דיווח עצמי וסטטיסטיקה רכה: המחקר מבוסס על סקר בקרב 1,000 אנשים בלבד, מה שאינו מדגם מייצג בהכרח. מעבר לכך, כל הנתונים סובייקטיביים – איך מרגישים, כמה מרוויחים, האם "אוהבים לבשל" – כלומר, יש כאן הטיה מובנית ודיווח לא אובייקטיבי.
3. היעדר בקרת משתנים: לא ברור אם החוקרים הביאובחשבון משתנים חשובים כמו גיל, מצב משפחתי, מבנה חדר השינה, מצב בריאותי ועוד – כל אלו יכולים להשפיע גם על צד השינה וגם על איכות החיים.
4. פרסום מחקר על ידי מותג מסחרי: המחקר הוזמן על ידי רשת מיטות, מה שמעורר שאלות על ניגוד עניינים או מוטיבציות שיווקיות.