הבזיליקום הוא תבלין עוצמתי שלא רק מוסיף ארומה וטעם נהדרים למזון שאנחנו אוכלים, אלא גם טומן בחובו שפע של יתרונות בריאותיים. אפשר לשלב אותו בסלט, בכריך, בתבשילים שונים וגם להכין באמצעותו את ממרח הפסטו המוכר. הנה כמה סיבות מעולות לשלב אותו בתפריט היומי.

מסייע במניעת מחלות קשות

מחקר שפורסם ב-2004 בוחן את תפקידם של עשבי תיבול בתזונה המסורתית של טורקיה, ובכללם גם בזיליקום. החוקרים מציינים כי צמחים אלו – בהם גם רוזמרין, סרפד, כוסברה, מרווה ושומר – עשירים ברכיבים פעילים בעלי השפעה רפואית משמעותית. מדובר בפוליפנולים, נוגדי חמצון וחומרים אנטי-דלקתיים, שיכולים לתרום להפחתת הסיכוי לחלות במחלות כרוניות ואף לסייע במניעת סרטן.

מאזן את רמות הסוכר בדם

בזיליקום מכיל חומצה רוזמרינית ונוגדי חמצון נוספים, שעשויים לשפר את הרגישות לאינסולין ולהפחית את עליות הסוכר בדם. במחקר שנערך על עכברים סוכרתיים, תמצית בזיליקום הראתה שיפור משמעותי ברמות הסוכר בצום, לצד שיפור בסבילות לגלוקוז, ירידה באנזימי הכבד ותכולת השומנים בדם וכן עיכוב פעיל של אנזימים המעורבים בפירוק סוכרים.

מפחית שומנים בדם ותורם לבריאות כלי הדם

מחקר מצא שתמצית בזיליקום מימית מפחיתה באופן משמעותי את רמות הכולסטרול הכללי, הטריגליצרידים וה-LDL, ואף מעלה את רמות הכולסטרול הטוב (HDL) בצורה משמעותית.

המחקר כלל בדיקות שנערכו על עכברים עם רמות שומן גבוהות בדם. בפועל הבזיליקום הפחית את הכולסטרול הרע ב-79%, את הטריגליצרידים ב-83%, והעלה את ה-HDL (הכולסטרול הטוב) ב-129% בתוך 7 שעות בלבד.

מסייע במלחמה בסרטן

על פי מחקר מ- 2015, הבזיליקום מכיל כמויות גבוהות של פוליפנולים ופלבנואידים, ובמיוחד חומצה רוזמרינית, חומצה שיקורית וחומצה קפאית – שלכולן יש פוטנציאל לעכב תהליכים סרטניים. החוקרים מציינים כי הוא עשוי לשמש מקור מבטיח לפיתוח טיפולים עתידיים מבוססי צמחים.

תמציות של זני בזיליקום בין-לאומיים תרמו לפעילות נוגדת חמצון גבוהה ויכולת לעכב התפשטות של מגוון תאים סרטניים – כולל שד, מעי גס, צוואר רחם ולבלב – וזאת בלי לפגוע בתאים בריאים.

עלי בזיליקום (צילום: SXC)
המון יתרונות לגוף ולנפש|צילום: SXC

משפיע לטובה על הזיכרון

מחקר מ- 2012, שנערך בקרב בעלי חיים בדק את השפעת תמצית הידרואלכוהולית של בזיליקום ירוק על תהליכי הזיכרון. התמצית ניתנה לעכברים ולאחר 24 שעות מקבלת שוק חשמלי מתון – ומדדה את יכולת הזיכרון שלהם לחזור ולהימנע מאותו מצב.

תוצאת המחקר הייתה: מינון של 400 מ"ג/ק"ג שיפר באופן מובהק את היכולת לזכור ולהימנע מהגירוי – גם בטווח המיידי וגם כעבור 24 שעות. החוקרים מייחסים את ההשפעה לחומרים פעילים כמו פלבנואידים, טאנינים וטרפנואידים בעלי פעילות נוגדת חמצון במוח.

מסייע בהתמודדות עם דיכאון וסטרס כרוני

מחקר מ- 2017, שנערך על עכברים מצא כי שמן אתרי של בזיליקום הצליח להפחית תסמיני דיכאון הנגרם מחשיפה לסטרס מתמשך. ההשפעה הייתה דומה לזו של תרופה נוגדת דיכאון. הבזיליקום שיפר התנהגות, הפחית ניוון עצבי והגביר את רמות החלבונים BDNF ו-GR האחראים על וויסות מצב הרוח וההסתגלות לסטרס.

רשימת היתרונות של הבזיליקום עוד ארוכה ומתמשכת - הבזיליקום גם תומך בעיכול, מסייע בירידה במשקל, מפחית דלקתיות כרונית עוד ועוד.

 


מתכון לפסטו ביתי

הרוטב הפופולרי הזה מתאים להכל - לפסטה, לסלטים, לכריכים, לירקות בתנור. החדשות הטובות הן שקל מאוד להכין אותו בבית.

מצרכים:

4 כוסות עלי בזיליקום טריים ללא הגבעולים הקשים (עדיפות לאורגני)

1 כוס צנוברים (אפשר גם אגוזי מלך או קשיו)

1 כוס שמן זית כתית מעולה (אפשרי גם פחות)

2 שיני שום

מלח

אופן ההכנה:

מניחים את כל המרכיבים בבלנדר או במעבד מזון.

טוחנים בלחיצות קצרות עד לקבלת מרקם חלק אך מעט גרגירי.

שומרים בצנצנת אטומה במקרר.

 

 הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריא. לאינסטגרם של עינב