צליית בשרים על האש היא אחד המנהגים הפופולריים ביותר ביום העצמאות. אלא שהמנהג הזה טומן בחובו לא מעט בעיות – החל בתרכובות קרצינוגניות שנוצרות בצלייה בטמפרטורה גבוהה ועד למספר הקלוריות שאנחנו משלמים על קבב בפיתה.
כעת מסתבר שאלה לא הסכנות היחידות - אחד העזרים שמשמשים את מדליקי המנגלים הוא חומר ייחודי המיועד להצתת פחמים או עץ בעת השימוש במכשירי צלייה. לכאורה, מדובר במוצר נוח וזמין שהופך את חוויית השימוש לקלה יותר, אולם מתברר כי הוא עלול להכיל חומרים מסוכנים.
ד"ר חגית אולנובסקי, מומחית לניהול סיכוני בריאות וסביבה, מרצה במכללה האקדמית אחוה וחברת עמותת "מדעת", מסבירה בשיחה עם mako בריאות, כי שימוש במוצר מעין זה עלול להוביל לחשיפה לא רצויה לחומרים שעלולים להימצא בתוכו. "לעיתים מוצרים כאלה מכילים פחמימנים ארומטיים או חומרים אחרים שעלולים להיות רעילים למערכת הנשימה. חלקם גורמים לגירוי ולתגובות של שיעול וקוצר נשימה, למשל, וחלקם אף עלולים לסרטן".
עם זאת, היא מסייגת את טענתה ומבהירה כי שימוש נכון עשוי להפחית באופן משמעותי את החשיפה לרכיבים המזיקים, וכך גם את מידת הנזק הפוטנציאלי לגוף. "אם החומרים האלה עדיין בוערים בזמן שמניחים את המזון על רשת הצלייה, הם עלולים להגיע למזון, להיספג בו וכך לחדור לגוף. לכן, אחד הדברים שחשוב לעשות הוא להמתין עד שהאש מתייצבת, לוודא שאין עשן ורק אז להניח את הבשרים את המזון הרלוונטי".

היא ממליצה כמה דברים שימושיים נוספים שיכולים להפחית את מידת הנזק: "חשוב להבין שהחומרים הלא רצויים נשרפים, ואז הם מתפרקים והופכים לעשן, ולכן חשוב להתרחק מהעשן הזה ולא לשאוף אותו. כמו כן, חשוב להימנע מערבוב בין סוגים שונים של מדליקי פחמים, לקרא היטב את הוראות השימוש ולפעול לפיהן, ובשום אופן אין להשתמש בחומר הזה בזמן הצלייה. אם מעוניינים לעשות שימוש נוסף כדי להגביר את האש, יש להוריד את המזון מהרשת, ורק אז להשתמש בחומר. כאמור, חשוב להניח את המזון על הרשת רק לאחר שהאש דועכת".
אקולוגי? זה לא בהכרח יותר טוב
אגב, הד"ר מבהירה כי העובדה שמצוין על כגבי המוצר שהוא "אקולוגי", לא באמת מבטיחה מוצר בריא יותר. "בעקרון, אסור למכור מוצר כזה ולשווק אותו כמוצר אקולוגי, בעיקר כיוון שזה עלול לגרום להטעיה. אנשים נוטים לחשוב שמוצר כזה הוא בריא יותר כי הוא מכיל רק חומרים טבעיים ולא כימיקלים, אבל צריך להבין שגם עץ וגם מים הם כימיקלים, ומנגד – לעיתים רכיבים 'טבעיים' עלולים להיות מסוכנים. למעשה, לרוב מדובר במוצר יותר יקר אבל לא בהכרח פחות מסוכן".
לסיכום, אומרת ד"ר אולנובסקי כי האופציה המומלצת ביותר היא להדליק את המנגל בשיטה המסורתית שדורשת שימוש בזרדים או בשבבי עץ, אבל אם בכל זאת מחליטים להשתמש במדליקי פחמים חשוב לעשות זאת בתבונה. "אם מקפידים על הכללים שצוינו ומשתמשים במוצרים הללו במידה - החשיפה היא מאוד קטנה וגם הסיכון", היא מבהירה.
אגב, היא מציינת כי שימוש במוצר כזה עלול לגרום לבערה רבה ולכן חשוב להרחיק ילדים מהמנגל בעת השימוש בהם.