ירקות ופירות ממוקמים גבוה בפירמידת המזון המומלצת לצריכה על ידי ארגוני הבריאות. אף שהם תמיד נראים לנו כמו האלטרנטיבה הטובה ביותר לאכילה, מתברר כי בפועל חלקם אינם מספקים את כל הטוב שאנחנו מצפים לקבל מהצומח. לעיתים הם עשירים מדי בסוכר או דלים בערכים תזונתיים. חלקן עשויים להיתפס כמזינים אך התועלת בצריכתם קטנה. הנה כמה דוגמאות מעניינות שכדאי להכיר.
תפוח אדמה
תפוח אדמה מככב ברשימת הקניות שלנו כבר שנים, ורבים רואים בו חלק בלתי נפרד מסלטים, מרקים ותבשילים. עם זאת, מבחינה תזונתית הוא עשיר בעיקר בעמילן, אשר מתפרק בקלות לסוכר ומעלה מהר את רמות הגלוקוז בדם. אומנם תפוח אדמה מכיל גם מעט ויטמינים (כמו ויטמין C) ואשלגן, אך ויטמין C מתחמצן בבישול והאשלגן לרוב נותר במי הבישול. למרות הפופולריות שלו כתוספת, חשוב להבין שתפו"א הוא פחמימה זמינה ולא ירק.
תירס
התירס הצהוב, המתוק והאהוב, נתפס גם הוא לעיתים קרובות כירק לכל דבר, אולם הוא עשיר בעמילן, ולכן אכילה מוגזמת ממנו עלולה להוביל לעלייה ברמת הסוכר בדם ולתוספת לא רצויה של פחמימות בתפריט היומי. אף שהוא מכיל רכיבים תזונתיים חשובים, כמו למשל חומצה פולית וסיבים תזונתיים, רבים אוכלים אותו בכמות גדולה (קופסת שימורים שלמה) מתוך מחשבה ש”זה רק ירק”, בעוד שבפועל מדובר למעשה בפחמימה.

פירות משומרים
פירות טריים מכילים באופן טבעי מגוון ויטמינים, מינרלים ונוגדי-חמצון, לצד פרוקטוז (סוכר הפירות). אולם, במהלך תהליך השימור שלהם הם עוברים בישול, ולעיתים קרובות ומוסיפים להם סוכר כדי לשמור על מתיקותם – מה שגורם לחמצון הוויטמינים ולירידה בערכם התזונתי. מדובר בכמות גבוהה של סוכר לצד תועלת תזונתית מצומצמת ביחס לפרי הטרי.
חסה אייסברג
חסה היא אחד המזונות השכיחי ביותר שנהוג לשלב בסלט, לרוב מתוך מחשבה כי מדובר בירק בריא במיוחד. אלא שחסה אייסברג הפופולרית, למרות העובדה שהיא פריכה ונוחה לנשנוש, מכילה כמות מים לא מבוטלת. בהשוואה לעלים ירוקים אחרים, כמו למשל: תרד, רוקט, קייל או חסה רומית; האייסברג מכילה פחות ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. למעשה, היא מוסיפה בעיקר נפח לסלט . למרות זאת, בהחלט מומלץ להוסיף אותה לסלט להוספת טעם, מרקם ונפח.
אננס
הוא טרופי, עסיסי אבל – גם עמוס בסוכר: האננס נחשב לפרי אקזוטי מושך במיוחד בשל טעמו המתוק והחמצמץ. אומנם הוא מכיל אנזימים בשם ברומלין ופפאין שעשויים לסייע בעיכול חלבונים, לצד ויטמין C, אך יש לזכור שהוא עשיר מאוד בסוכר, בפרט כאשר מדובר בגרסתו המשומרת הכוללת סירופ ממותק. מדובר במוצר בעייתי בעיקר עבור מי שמנסה לשמור על משקל או על רמות סוכר מאוזנות. גם אננס טרי דורש הקפדה בכמויות, שכן קל לאכול חתיכות גדולות בלי לשים לב לכמות המצטברת של סוכר טבעי.

בשורה תחתונה: אף שירקות ופירות הם חלק חשוב בתפריט, כדאי להכיר את המאפיינים שלהם. כמות הסיבים, הרכב הוויטמינים וכמות הסוכר יכולים להשפיע על ההחלטה כמה לאכול מהם ובאיזו תדירות.
איילת בירן דיאטנית קלינית ומנהלת מכון הסכרת בפ״ת במכבי שירותי בריאות