העלייה בתחלואה במחלת החצבת והדיונים על אפשרות הקדמת מתן החיסון משרד הבריאות הדגיש בפני הציבור את חשיבות מתן החיסון. היום (שישי) ענו במשרד הבריאות לפניית N12, והודיעו שאין צורך לחסן תינוקות מתחת לגיל שנה נגד המחלה.
הסיבה להודעת משרד הבריאות, היא שהחיסון ככל הנראה לא מספיק יעיל בגיל כה מוקדם, ועשוי ליצור "תחושת ביטחון כוזבת בקרב ההורים המחסנים". יעילות החיסון, שהוא חיסון חי מוחלש נמוכה לפני שלאדם מלאו 12 חודשים, מכיוון ועדיין קיימים בגוף נוגדנים שהועברו מהאם לעובר במהלך ההיריון, ועשויים לנטרל את השפעות החיסון.
עוד ב-N12 על סיקור מחלת החצבת
- החצבת חוזרת: התפרצות עולמית בעקבות ירידה בהתחסנות – והמקרה הראשון בישראל
- החצבת מתפשטת: "חולים נוספים אותרו במרכז" | אלה החיסונים שימנעו הדבקה
"חוסר הבשלות של מערכת החיסון בגיל הרך פוגע ביצירת תגובה חיסונית יעיל", הסביר ד"ר אורי בלה, מנהל מרכז בריאות הילד של כללית במודיעין והדגיש: "ניסיון בהתפרצויות חצבת ברחבי העולם הראה כי הקדמת החיסון אינה יעילה, גם כשניתנת מנה חוזרת לאחר גיל שנה".
בהתאם למדיניות משרד הבריאות, החיסון נגד חצבת ניתן בגיל שנה, עם מנת דחף שנייה בהפרש של חודש לפחות. ילדים עד גיל 6 יכולים להשלים את החיסונים בטיפות החלב, ילדים מעל גיל 7 דרך שירותי הבריאות לתלמיד, ומבוגרים דרך קופות החולים. מי שנולד לפני 1957, נחשב ככזה שנחשף לנגיף בילדותו ואינו נדרש להתחסן.
קופות החולים נערכות למתן חיסונים פעילים וסבילים במקרי חשיפה
בתוך כך ובעקבות העלייה בתחלואה, משרד הבריאות הודיע לקופות החולים שעליהן להיערך להמשך העלייה באבחון מחלת החצבת, ולהצטייד במלאי מוגבר של חיסונים פעילים וסבילים. מקופת חולים כללית נמסר שמלאי החיסונים תוגבר - וכלל הצוות קיבל ריענון עם הנחיות חדשות שתואמות את המצב.
ספי סובל רויטבלט, ראש אגף אחיות בקהילה בכללית, הבהירה כי "במקרים בהם מופיעים תסמינים כמו פריחה המתחילה בראש ובצוואר, תסמינים נשימתיים ודלקת עיניים – יש להעלות חשד לחצבת, בעיקר בקרב מי שחזרו לאחרונה מחו"ל". בהתאם להנחיות, חשד לחצבת ייבדק באמצעות בדיקות מעבדה, ובמקרי חשיפה יינתנו חיסונים בהתאם למצב הרפואי של הנחשפים.
חיסון פעיל (MMR) ניתן תוך 72 שעות מחשיפה לאנשים בריאים מגיל חצי שנה. חיסון סביל (Gamastan או IVIG) יינתן לאנשים עם דיכוי חיסוני, נשים הרות ותינוקות צעירים שאינם יכולים להתחסן – בהתאם ללוח הזמנים ולמצב החשיפה.