ההמבורגר הוא הרבה יותר מ"קציצה בלחמנייה": מדובר בסמל תרבות, חוויית בילוי קולינרית – ולעיתים גם באתגר בריאותי.
מקור השם “המבורגר" הוא בעיר המבורג שבגרמניה. במאה ה־19, מהגרים גרמנים הביאו איתם לארה"ב את "סטייק המבורג" – קציצת בשר טחונה ומתובלת. עם הזמן נוספו לחמנייה, ירקות ורטבים – ונולדה המנה שאנחנו מכירים היום.
לא רק אמריקה – גם הישראלים התאהבו. היום כ־12% מהמסעדות בישראל מתמחות בהמבורגרים, עם היקף מכירות שנתי שמוערך ב־2–2.5 מיליארד ש"ח.
מצד אחד – אין ספק שמדובר במנת חלבון איכותית ומזינה, מצד שני – חשוב לצדעת שקציצות שומניות או גרסאות תעשייתיות עלולות להכיל כמויות גבוהות של שומן רווי ונתרן.
מה מכילה קציצת המבורגר ממוצעת? (כ־145 גרם):
כ־418 קלוריות
25–28 גרם חלבון איכותי, עשיר בחומצות אמינו חיוניות
20–23 גרם שומן, מתוכם 8–9 גרם שומן רווי
5–3.5 מ"ג ברזל מסוג heme – נספג היטב ומהווה כ־25% מההמלצה היומית לאדם בוגר
–6 מ"ג אבץ – חיוני לתפקוד מערכת החיסון ולריפוי פצעים
ויטמין B12 – חיוני למערכת העצבים
ויטמינים מקבוצת B, סלניום, זרחן וניאצין
כ־300–500 מ"ג נתרן – בהתאם לתיבול ואופן ההכנה
יתרונות ההמבורגר: מה הוא מספק לגוף?
חלבון איכותי ומזין
קציצת בקר ממוצעת מספקת לגוף 25–28 גרם חלבון – מקור מצוין לחומצות אמינו חיוניות. מדובר באחד החלבונים הביולוגיים האיכותיים ביותר, התורמים לבניית שריר, לתפקוד תקין של מערכות הגוף ולתחושת שובע לאורך זמן.

בברזל, אבץ ו-B12
בשר בקר הוא מקור מצוין לברזל מסוג heme, טוב יותר בגוף, ומהווה כ־25% מההמלצה היומית לאדם בוגר. בנוסף, הוא עשיר באבץ התומך במערכת החיסון, ובוויטמין B12 – חיוני למערכת העצבים ונמצא רק במוצרים מהחי.
אפשר ליהנות מהמבורגר בלי לוותר על הבריאות
אפשר בהחלט לשדרג את ההמבורגר מבחינה בריאותית בלי לוותר על הטעם: הכינו אותו מבשר רזה (5–10% שומן), אפו או צרבו במחבת במקום לטגן, שלבו ירקות טריים בלחמנייה, והחליפו את הרטבים השומניים בטחינה או בממרח אבוקדו.
בשורה תחתונה: המבורגר הוא לא בהכרח אויב, אם יודעים לצרוך אותו באופן נבון. שילוב של בשר איכותי (או תחליפים בריאים), תוספות טריות ושיטות הכנה טובות יאפשרו לכם ליהנות מהמאכל האהוב.
מיכל סוקמן היא דיאטנית במחוז המרכז של מכבי שירותי בריאות