לפני כשנתיים הגיעה דינה (שם בדוי) בת ה-70 לבית חולים בירושלים כדי לעבור ניתוח אלקטיבי להחלפת צנתר, בעקבות היצרות שהתגלתה בקצה צנתר שהוחדר בעבר לווריד הנבוב העליון - ווריד מרכזי שאחראי על ניקוז דם מהחלק העליון של הגוף אל הלב. במהלך הניתוח, הצוות הרפואי ניקב בטעות את לבה.

בעקבות המקרה הטרגי, שלחה המשפחה מכתב דרישה, באמצעות עו"ד מורן אברהמי יום טוב, המתמחה בתביעות רשלנות רפואית. במכתב נטען כי כבר בשלב החדרת צנתר חדש התגלה כי זרימת הדם באזור אינה תקינה. עוד נטען כי במהלך קיבוע הצנתר, איבדה לפתע דינה את הכרתה למשך מספר שניות, אך התאוששה. זמן קצר לאחר מכן, בחדר ההתאוששות, היא שוב איבדה את הכרתה, הפסיקה לנשום ונזקקה להחייאה.

עוד צוין במכתב כי בשלב זה, אובחנה דינה כסובלת מטמפונדה לבבית – מצב מסכן חיים שבו נוזל מצטבר מסביב ללב ומפריע לתפקודו. עם זאת, לטענת משפחתה, באופן מפתיע ובניגוד לפרקטיקה הרפואית המקובלת, שלח הצוות הרפואי את המטופלת לבדיקות CT  חזה ומוח, במקום לטפל מיידית במצבה.

עו"ד אברהמי יום טוב הוסיפה במכתב הדרישה, כי החלטה זו הובילה לעיכוב קריטי של כשעתיים בטיפול, ופגעה אנושות בסיכויי ההצלה של המנוחה.

חוות הדעת הרפואית הצביעה על רשלנות חמורה

על פי חוות דעת של מומחה רפואי מטעם המשפחה, אשר בחן את פרטי האירוע, הטיפול במנוחה היה רשלני מרגע זיהוי הטמפונדה. לדבריו, דינה אומנם הוחזרה מאוחר יותר לחדר הצנתורים, אך בשלב זה היא כבר סבלה מקריסה של מערכת הדם. "הניסיון לנקז את הנוזל ולהצילה נכשל. הצוות הרפואי ביצע ניתוח חירום שבו פתח את בית החזה, ורק אז התברר כי כתוצאה מהחדרה לא זהירה של הצנתר נוקב דופן הלב", ציין המומחה. למרות מאמצי הצוות הרפואי להצילה, כאמור, דינה נפטרה במהלך הניתוח.

מטופלת סטרה לעובד ביה
טרגדיה שניתן היה למנוע|צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

לדברי המומחה, העובדה שדינה הופנתה לבדיקות הדמיה במצבה הייתה טעות חמורה, שבפועל סיכלה למעשה את האפשרות להצילה במסגרת 'שעת הזהב'" – מסגרת זמן קריטית שבה טיפול רפואי מיידי עשוי להציל חיים.

עו"ד אברהמי יום טוב טענה במכתב הדרישה, כי בתיקה הרפואי של דינה התגלו חוסרים קריטיים. לדבריה, חסרו בתיק דוחות החייאה ודוח מפורט אודות הליך הצנתור. לדבריה, "לא מדובר רק ברשלנות רפואית אלא גם בהפרה של חובת התיעוד, החיונית לצורך הבנת השתלשלות האירועים בבית החולים".

בעקבות טענות אלה, פתחו הצדדים במו"מ אינטנסיבי, שבסיומו הושגה פשרה מהירה, ולפיה בית החולים יפצה את משפחת המנוחה ב-370 אלף שקלים, עוד בטרם הוגשה תביעה.

עו
עו"ד מורן אברהמי יום טוב|צילום: גיל טרנוס