שלוש צעירות בנות 19 המאושפזות במחלקה הפסיכיאטרית הפתוחה בבית החולים שיבא ניסו להתאבד בימים האחרונים בזו אחר זו. השלוש מאושפזות במצב קשה בטיפול נמרץ, כך מסר פרופ' אמיתי זיו, מנהל בית החולים השיקומי המשולב בשיבא.

האירוע החריג החל לפני יומיים, כאשר אחת הצעירות יצאה ברשות מהמחלקה הפתוחה וניסתה להתאבד. "היא הייתה מוגדרת כבר כלא אובדנית, נבדקה על ידי רופאים בכירים, אבל למרות ההערכה שלנו שהיא לא אובדנית - היא יצאה ברשות מהמחלקה הפתוחה", הסביר פרופ' זיו. הצעירה נפצעה באורח קשה ומאושפזת בטיפול נמרץ, אך על פי הערכות הרופאים, מצבה ישתפר.

מחלקת קורונה ילדים בבית החולים שיבא (צילום: דוברות שיבא תל השומר)
חדר אשפוז בשיבא. ארכיון|צילום: דוברות שיבא תל השומר

היום אחר הצוהריים אירע המקרה השני, כאשר שלוש חברותיה מהמחלקה יצאו לבקר את הצעירה שניסתה להתאבד. לאחר שלא הורשו להיכנס לטיפול נמרץ, הן פגשו את אימה של חברתן. "לא ברור לנו מה היה בשיחה עם האימא", אמר פרופ' זיו, "הן חזרו למחלקה הפתוחה, אחת מהן נשארה, ושתיים מהן יצאו שוב לאותו המקום שבו ניסתה חברתן להתאבד, וניסו גם הן".

שתי הצעירות נפצעו ברגליהן והועברו לטיפול בחדר טראומה. הן צפויות לעבור ניתוחים ולהתאשפז בטיפול נמרץ.

בעקבות האירועים החריגים, הנהלת בית החולים החליטה להפוך את המחלקה הפתוחה למחלקה סגורה. "המחלקה הפתוחה שיש בה 19 בנות שחלקן היו אמורות לצאת לחופשות, הפכה למעשה להיות סגורה. נשמור את כולן תחת ההשגחה שלנו", ציין פרופ' זיו.

בי
המרכז הרפואי שיבא. ארכיון|צילום: פלאש 90

בית החולים גם שוקל להציב אבטחה באזור שבו ניסו הצעירות לשים קץ לחייהן, מחשש שאחרים עלולים לנסות לחקות את המעשה. "אנחנו חוששים מחקיינים מבחוץ כרגע, שיבואו לאותו המקום וינסו להתאבד", הדגיש פרופ' זיו.

בית החולים התייעץ עם פרופ' גיל זצלמן, מומחה בתחום בריאות הנפש, שהמליץ להימנע מפרסום רחב של האירוע כדי למנוע אפקט חיקוי. "מזכירים שפרסומים בנושא הזה עלולים לגרום לאחרים חלילה לעשות את אותו הדבר", הסביר פרופ' זיו, "אנחנו לא מנסים להסתיר, אנחנו רק מבקשים לספר בשקיפות". האירוע דווח למשרד הבריאות, ובית החולים ממשיך לעקוב אחר מצבן של שלוש הצעירות.

תגובת המרכז הרפואי שיבא: "המרכז הרפואי שיבא מוביל גם את תחום בריאות הנפש, מתוך מחויבות עמוקה לרווחתם ולהשתלבותם של מתמודדי נפש בחברה. בהתאם לגישה הטיפולית המתקדמת שלנו, אנו שמים דגש על מתן כלים תומכים לשיקום ולקיום חיים מלאים ועצמאיים. אנו מתאימים את סביבת האשפוז לסטטוס הרפואי והאישי של כל מטופל ולרצונותיו, וזאת ככל שמצבו הקליני מאפשר בחירה חופשית.

"המטופלים במחלקה נתונים להשגחה ולניטור רציף, תוך שמירה על כבודם וחירותם, והם מקבלים את הטיפול המקצועי והאיכותי ביותר, בהתאם לסטנדרטים מחמירים ולמדדי איכות מובילים.

"תחום בריאות הנפש עוסק באתגרים מורכבים, ובכלל זה תופעות מורכבות לחיזוי כמו 'הדבקה רגשית' (copycat effect), המוכרות ומתוארות בספרות המקצועית. אנו ערים לכך ופועלים בכל עת על פי הנהלים המקצועיים המקובלים במקרים אלה ותוך התייעצות עם גורמי מקצוע מובילים בתחום. נמשיך לפעול במסירות ובשקיפות כדי להעניק מענה מקצועי, מותאם ומכבד לכל מטופלינו, תוך שמירה על האיזון העדין שבין בטיחותם לבין כיבוד החופש והאוטונומיה שלהם. אנו מלווים ונמשיך ללוות את המטופלות ובני המשפחות שלהן במסען המורכב".


אובדנות היא תופעה הניתנת למניעה. אם אדם בסביבתכם נמצא במשבר ועלול להיות אובדני, אל תהססו - דברו איתו, עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות הפנייה.

לסיוע במצבי מצוקה:

"בשביל החיים" - סיוע למשפחות שיקיריהן התאבדו: 03-7487771, www.path-to-life.org
סה"ר - סיוע והקשבה ברשת - Sahar.org.il
ער"ן - עזרה ראשונה נפשית - 1201
המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת - 105