בזמן שהעולם עדיין מתאושש מהשלכות מגפת הקורונה, נראה כי מחלה ותיקה עושה קאמבק מסוכן: החצבת. מחלה שנחשבה בעבר כמעט לנחלת העבר בזכות תוכניות חיסון מקיפות, מתפשטת כעת מחדש – והסיבה המרכזית לכך היא ירידה עקבית בהתחסנות, בעיקר בקרב ילדים. ארגון הבריאות העולמי פרסם במרץ 2025 נתונים מדאיגים, המצביעים על יותר מ-125 אלף מקרי חצבת באירופה ובמרכז אסיה במהלך שנת 2024 – זינוק חד לעומת כ-4,400 בלבד בשנת 2016.

המגמה הזו מיוחסת בעיקר להיסוס ההולך וגובר של הורים כלפי חיסוני שגרה, מגמה שהחלה להתעצם בעקבות משבר האמון בתקופת הקורונה. בישראל, המצב מדאיג לא פחות: בימים אלה אובחן החולה הראשון שנדבק בארץ בגל ההתפרצות הנוכחי, וגורמי רפואה מזהירים כי ללא היענות לחיסון – המגפה עלולה להתפשט במהירות.

מדענית במעבדה (צילום: Pedro Vilela, Getty Images)
חיסון (אילוסטרציה)|צילום: Pedro Vilela, Getty Images

ד״ר מיכל מימון, מומחית ברפואת ילדים וסגנית המנהלת הרפואית במחוז הדרום של מכבי שירותי בריאות, מדגישה: "ישנה חשיבות עליונה לשמירה על שיעורי התחסנות גבוהים. ברגע שמתרחבת אוכלוסייה שאינה מחוסנת – הסיכון להתפרצות מקומית עולה משמעותית".

"החצבת, מחלה נגיפית מדבקת במיוחד, פוגעת בעיקר בילדים מתחת לגיל 5 שאינם מחוסנים", הוסיפה מיכל והמשיכה, "שיעור ההדבקה של אדם לא מחוסן שנחשף לחולה עומד על כ-90%. הנגיף מועבר דרך רסיסי רוק באוויר, שיכולים להדביק גם לאחר שהחולה עזב את המקום – עד שעתיים לאחר מכן".

ד"ר מיכל מימון מוסיפה על התסמינים להידבקות בנגיף: "הסימנים הראשונים למחלה כוללים חום גבוה, שיעול ופריחה אופיינית, כתמים אדומים עם מרכז בהיר המתפשטים על פני העור וריריות הפה. המחלה פורצת לרוב 9–11 ימים לאחר ההדבקה ונמשכת עד כשבועיים. המחלה מידבקת במיוחד בימים הראשונים להופעת הסימפטומים ולפני הופעת הפריחה".

חצבת  (צילום: 123rf)
חצבת (אילוסטרציה)|צילום: 123rf

"ברוב המקרים אין צורך בטיפול רפואי פעיל", היא ציינה, "מאחר שמערכת החיסון של הגוף נלחמת ומכריעה את הזיהום תוך מספר שבועות. לאחר שאדם החלים – הוא נחשב מחוסן מפני חצבת לכל חייו. עם זאת, סיבוכי המחלה עלולים להיות חמורים, וכוללים דלקת ריאות, זיהומים באוזניים ובעיניים, פגיעה בדרכי הנשימה, ובמקרים נדירים גם דלקת מוח – שעלולה להופיע אף שנים לאחר ההדבקה ולהיות קטלנית".

"הדרך היעילה ביותר להתגונן היא באמצעות חיסון ה-MMRV, הניתן בשתי מנות – בגיל שנה ובכיתה א'", הסבירה ד"ר מימון "החיסון לא רק מגן על המחוסן עצמו, אלא מונע גם העברה לאוכלוסיות פגיעות כמו תינוקות ומדוכאי חיסון. למרות טענות שגויות שעלו בעבר על קשר בין חיסון החצבת לבין אוטיזם – טענות שהתבססו על מאמר שזויף והופרך – המחקרים המדעיים כיום ברורים: החיסון בטוח, יעיל, ומציל חיים".