רבות דובר אודות הדיאטה הקיטוגנית, ומי שהפך אחד מתומכיה הגדולים בשנים האחרונות הוא השף עומר מילר, ששינה לחלוטין את התפיסה התזונתית שלו ובימים אלה מרבה להעלות פוסטים בנושא ובהם הוא משתף את עוקביו במתכונים וטיפים שיכולים להפוך גם את המטבח שלהם לקיטוגני.

"זה שומן בקר טחון, זה השומן שעליו התבססנו בערך משחר ההיסטוריה", הוא מסביר בפוסט שהעלה לאחרונה, בעודו שופך כמות שומן לא מבוטלת של בשר לתוך מחבת ומסביר איך מכינים שומן מזוקק, ועל הדרך גם מפרט את יתרונותיו. "זה מקור מושלם לאנרגיה, הוא ממש עוזר לספיגת ויטמינים מסיסי שומן, תורם לייצור הורמונים, הדלק המועדף על המוח שלנו", טוען מילר.

בהמשך דבריו, הוא תוהה איך קרה שכולנו התחלנו להפוך את השומן מחבר לאויב. ובכן, לפרופ' אולגה רז,  פרופ' אולגה רז, מומחית לתזונה ודיאטה, מרצה בכירה באוניברסיטת אריאל, יש תשובה מפורטת לשאלה של מילר.

"כדי לחיות חיים בריאים צריך אוכל מאוזן שכולל בין היתר: מוצרי חלב, בשר פחמימות מורכבות, ירקות. הבעיה בתזונה הקיטוגנית שכוללת הרבה מאוד שומן רווי מחד, ומנגד – לא כוללת סיבים תזונתיים שמגיעים מירקות ופירות ושאר רכיבים מזינים, היא שהיא עלולה לגרום לנזק משמעותי לגוף", מסבירה רז.

עלייה בכולסטרול והגברת הסיכוי לסרטן

לדבריה, מחקרים שנעשו בנושא הראו כי התבססות על דיאטה מהסוג הזה עלולה לגרום לעלייה בכולסטרול, לפירוק שרירים, והיא גם מכבידה על הכליות ועלולה להוביל לאוסטיאופורוזיס. "יתרה מכך, העובדה שבמזונות המבוססים על התזונה הקיטוגנית אין סיבים תזונתיים, מעלה את הסיכוי לסבול מסרטן המעי ומסוגי סרטן שונים", מבהירה הפרופ'.

ובכל זאת, אנשים מדווחים שהם מצליחים להשיל ממשקלם בזכות הדיאטה – מה ההסבר לכך?

"בהעדר פחמימות הגוף מתחיל לפרק שומן וגורם ליצירת קיטונים, והתהליך הזה בהחלט עשוי להוביל לירידה במשקל. כלומר, אם מישהו מעוניין לרדת במשקל אבל הבריאות שלו פחות חשובה לו, אז הוא יכול לבחור בדיאטה כזאת – זו זכותו. אם תשאלו אם אני כדיאטנית ממליצה על זה – התשובה היא חד משמעית – לא. אני חושבת שירידה במשקל היא יעד לגיטימי, אבל המטרה העיקרית בתזונה היא להשאיר אותנו בריאים, והדיאטה הקיטוגנית כרוכה בלא מעט סיכונים".

אגב, פרופ' רז מציינת שבד"כ אנשים מתקשים להתמיד בדיאטה מהסוג הזה. "זה לא טבעי לאכול בצורה כל כך לא מגוונת ומאוזנת. אנשים בד"כ לא יכולים להחזיק לאורך שנים רבות רק על בשר וגבינה שמנה. בשלב מסוים הם משלמים את המחיר, ולעיתים הנזק כבר לא ניתן לתיקון. בשורה התחתונה, צריך להבין שכל דיאטה קיצונית עלולה לגרום לנזק לגוף".

חשוב לציין שעומר מדגיש באותו המעמד כי "זו לא המלצה רפואית אלא חלק עצום מהמסע שלי לשינוי", ואנחנו בהחלט ממליצים לכם להתייחס לדגש הזה ובמקרה שאתם מעוניינים לשנות משהו בתזונה שלכם – תמיד עדיף להתייעץ עם דיאטן או רופא.