משלחת המו"מ תצא מחר (שני) להמשך השיחות בדוחא לקידום עסקת חטופים, כאשר היום יתכנס הקבינט המדיני-ביטחוני לקראת חידוש השיחות. בישראל ינסו למצות את כל התהליכים ולראות אם הארכת השלב הראשון אפשרית, ואם היא יכולה להחזיר חטופים. השאלה המרכזית היא האם ניתן להחזיר את כולם בדרך הזאת. גם אם יצליחו לייצר מספר פעימות, בסוף ישראל תצטרך לבחור בין סיום המלחמה לחטופים, משום שחמאס ירצה לשמור לעצמו קלפי מיקוח.

עוד בנושא - סיקור N12

לישראל יש כרגע כמה מנופים, שבחלקם היא כבר משתמשת ואת חלקם היא מניפה כשוט. המנוף הראשי, שבו ישראל כבר החלה להשתמש, הוא עצירת הסיוע ההומניטרי – כולל עצירת הדלק, המים והחשמל בהמשך. בעצירת הסיוע ההומניטרי כבר החלו, אבל ישראל מחכה עם עצירת החשמל והדלק, כאשר האפשרות הזו נותרה כמנוף לחץ להמשך. רוב הדלק מועבר לעזה מישראל, כאשר כ-10% בלבד מועברים ממצרים.

מעבר לכך, ישראל מכינה אופציה צבאית אמיתית ואמינה להמשך, כאשר אחד הדברים שנשקלים זה שימוש במהלומה צבאית מוגבלת – שתבהיר לחמאס את עומק הידע והיכולות של צה"ל ברצועה. גם אם תיבחר האופציה הצבאית, מדובר במהלך שמטרתו היא להחזיר את חמאס לשולחן המו"מ. מעבר לכך, בגלל שלישראל יש הסכם שהולך ונבנה בלבנון יש לה את היכולת לרכז כוחות ומשאבים רבים בעזה.

אם ישראל לא תוביל לתהליכים בעזה ותשלים את התהליך בלבנון, היא תבזבז את ההישגים הצבאיים בלי המהלך המשלים המדיני. בכל מקרה, לישראל יש גב אמריקני לכל מהלך שבו תבחר. ממשל טראמפ, בניגוד למה שהיה בשלבים מוקדמים יותר של המלחמה, מספק חימושים רבים וגם מעניק לישראל וטו במוסדות המדיניים. הממשל הזה גם מפעיל יותר לחץ על המתווכות.

באל-ערבייה דווח אמש על הסכם להארכת הפסקת האש ברמדאן, דיווח שהוכחש בישראל. דובר חמאס, חאזם קאסם, אמר לאל-ג'זירה כי המגעים על שלב ב' נמשכים - בתנאי שימולאו הדרישות של חמאס: "חילופי אסירים", נסיגה ישראלית מוחלטת מרצועת עזה והתחייבות שלא לחדש את הלחימה.

"אנחנו מוכנים לנהל חילופי שבויים עם מפתחות חדשים בשלב השני של ההסכם ואין לנו בעיה להיפגש עם נציגי הממשל האמריקני, כי אנחנו מבינים שיש לו את הכוח ללחוץ על ישראל", אמר דובר חמאס. "אנחנו לא מתנגדים לשחרור חטופים ישראלים בעלי אזרחות אמריקנית, אלא במסגרת הסכם כולל". במקביל למגעים, הדרג המדיני הנחה את צה"ל להיערך לחזרה מיידית ללחימה ברצועת עזה. עם זאת, ההערכה היא כי ישראל תיתן עוד זמן למתווכות, ובראשן ארצות הברית, שממשיכה להגיש הצעות פשרה באמצעות השליח וויטקוף.