יותר משלוש שנים חלפו מאז נפילתה בשבי של המדענית הישראלית אליזבט צורקוב, שמוחזקת בידי ארגון הטרור "כתאא'ב חיזבאללה" בעיראק, והתקווה לשחרורה קיבלה לאחרונה דחיפה משמעותית. אמה צורקוב, אחותה של אליזבט, סיפרה ל-N12 על ההתפתחויות הדרמטיות במאמצי השחרור, אותם מובילים גורמים בכירים בממשל טראמפ החדש."לראשונה, אני מרשה לעצמי להרגיש קצת תקווה", אמרה צורקוב. "אני גם יודעת איך הדברים האלו יכולים להתהפך ברגע. יום אחד יש תקווה, ולמחרת הכול עלול להשתנות". 

"הממשל החדש לא רואה בעיניים – הם באו לעבוד"

לדברי אמה, מאז כניסתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן בינואר האחרון, חלה תפנית חדה בהתנהלות האמריקאית בנושא. "הממשל של ביידן היה אדיב, קשוב ומלא אמפתיה, אבל זה לא הספיק. הם לא היו מוכנים להפעיל מנגנוני לחץ פוליטיים אמיתיים על עיראק", טענה אמה. "היום, זה עולם אחר. הממשל החדש לא רואה בעיניים – הם באו לעבוד". השינוי הבולט הגיע עם מינויו של אדם בוהלר לתפקיד הממונה על השבויים והנעדרים בממשל טראמפ. "אדם פשוט ביצועיסט ברמות הכי גבוהות", סיפרה צורקוב. "הוא נכנס לזה בכל הכוח, ממוקד לחלוטין במטרה, ולא קונה את התירוצים של העיראקים". צוקרוב מספרת על שיחות שניהלה עם בוהלר: "יצא לי לשוחח איתו כמה פעמים, והתרשמתי בצורה מאוד חיובית". "הוא בן אדם רציני, ממוקד מטרה, ובאמת מבין את הדחיפות של המצב. מהרגע הראשון היה ברור לי שהוא לא בא רק לשמוע ולגלות אמפתיה – הוא כאן כדי לפעול".

אדם בוהלר ונשיא ארצות הברית טראמפ (צילום: reuters)
אדם בוהלר ונשיא ארצות הברית טראמפ (ארכיון)|צילום: reuters

צורקוב תיארה את המעורבות האישית של בוהלר בתהליך: "הוא לא מחכה לדברים לקרות – הוא לוקח יוזמה. הוא טס בעצמו לבגדאד כדי לפגוש את ראש הממשלה וללחוץ עליו. זה לא משהו שקורה כל יום, וזה נותן לנו תקווה אמיתית". לדבריה, הפגישה האחרונה ביניהם הייתה אחת המשמעותיות ביותר: "הוא אמר לי בצורה ברורה 'אנחנו לא הולכים לוותר. זה בראש סדר העדיפויות שלנו, ואני הולך לראות את זה עד הסוף'. שמעתי הרבה הבטחות בעבר, אבל הפעם זה הרגיש אחרת".

לפי דיווחים, בוהלר אף טס לאחרונה לבגדאד במטרה ללחוץ ישירות על ראש ממשלת עיראק לקדם את השחרור. "האמריקאים סוף סוף מוכנים להפעיל מנופי לחץ אמיתיים – גם כלכליים וגם פוליטיים. זה משהו שלא היה כאן קודם", אמרה צורקוב.

ראש ממשלת עיראק, מוחמד שיאע א-סודאני (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת עיראק, מוחמד שיאע א-סודאני (ארכיון)|צילום: רויטרס

"הדאגה הכי גדולה שלנו זו הבריאות שלה"

אמה סיפרה שאות החיים האחרון מאליזבט התקבל בנובמבר 2023, אז פורסם סרטון שבו היא נראית מדקלמת הצהרות שנכתבו מראש בידי שוביה. "זה היה שובר לב לראות אותה ככה," אמרה. "היה ברור שהיא מדברת תחת לחץ, ושהדברים לא נאמרים מרצונה החופשי". מאז, לא התקבלו סימני חיים ישירים נוספים. עם זאת, מידע מודיעיני שהגיע למשפחה דרך גורמים רשמיים בארה"ב ובמדינות נוספות מחזק את ההערכה שהיא עדיין מוחזקת בעיראק. "העיראקים ניסו לטעון שאולי היא הועברה לאיראן, אבל זו רק תעמולה", קובעת צורקוב.

"הם יודעים טוב מאוד שהיא נמצאת בשטח שלהם, והם פשוט מתחמקים מאחריות". אחד הנושאים המדאיגים ביותר את המשפחה הוא מצבה הבריאותי של צורקוב. "היא עברה ניתוח חירום מסובך בעמוד השדרה זמן קצר לפני שנחטפה", מספרת אמה. "היא הייתה אמורה לעבור תקופת החלמה ארוכה, וכמובן שלא קיבלה את זה בשבי של ארגון טרור. הדאגה הכי גדולה שלנו היא הבריאות שלה".

אנשי גדודי חיזבאללה בעיראק (צילום: רויטרס)
גדודי חיזבאללה בעיראק - הארגון שחטף את אליזבת (ארכיון)|צילום: רויטרס

למרות ההתפתחויות החיוביות, צורקוב שומרת על אופטימיות זהירה. "אני לא נותנת לעצמי להתלהב יותר מדי. זה תהליך מסובך ומורכב, ודברים יכולים להשתנות במהירות". ועדיין, היא נחושה להמשיך ולהילחם למען שחרור אחותה. "אני לא עוצרת לרגע, כי אני לא יכולה להרשות לעצמי להפסיק עד שאליזבט תהיה בבית. כל יום שבו היא נשארת שם זה יום שבו היא בסכנה. אני אמשיך לעשות הכל עד שהיא תהיה חופשייה".