צה"ל החל כבר אמש (שני) לסגת מכפרי דרום לבנון, זאת בהתאם להסכם הפסקת האש עם מדינת לבנון בתיאום עם חיזבאללה. ישראל נסוגה כמעט מכל השטח אך נשארה בחמש נקודות לאורך הגבול, שבהן צה"ל מתכוון להישאר בתקופה הקרובה – זאת בהסכמת ארה"ב. המטרה בתפיסת קו ההגנה החדש היא לוודא שחיזבאללה לא חוזר להתעצם ולהגן על היישובים הישראלים הסמוכים. כבר בשעות הבוקר המוקדמות, תושבי לבנון עשו את דרכם לכפרים - ונחשפו לממדי ההרס.

צבא לבנון הודיע הבוקר כי הוא החל להתפרס ב-11 כפרים בדרום המדינה: אל-עבאסיה, אל-מג'ידיה, כפרכילא-מרג'עיון - בגזרה המזרחית, באל-עדיסה, מרכבא, חולא, מיס אל-ג'בל, בלידא, מחביב-מרג'עיון - בגזרה המרכזית, במארון א-ראס ובחלק שנותר ביארון-בינת ג'ביל בגזרה המרכזית. הוא נפרס גם בעמדות נוספות בגבול, מדרום לליטאני, בתיאום הוועדה המפקחת על הסכם הפסקת האש וכוח יוניפי"ל. בינתיים, בדרום לבנון עדים גם לאירועים חריגים, צה"ל ביצע ירי הרחקה לעבר חשוד שהתקרב לאזור מיס אל-ג'בל. בלבנון דיווחו על פצוע.

צבא לבנון פועל לפתיחת הכבישים באל-עדיסה
צבא לבנון פועל לפתיחת הכבישים באל-עדיסה
צבא לבנון מתפרס בדרום לבנון
צבא לבנון מתפרס בדרום לבנון

מנשיאות לבנון נמסר לאחר פגישה שקיימו נשיא לבנון, יו"ר הפרלמנט וראש הממשלה: "נפנה למועצת הביטחון של האו"ם בדרישה לנקוט באמצעים הנדרשים כדי לטפל בהפרות הישראליות ולחייב את ישראל לסגת מיד מדרום לבנון. המשך הנוכחות הישראלית בכל סנטימטר משטח לבנון נחשב ככיבוש עם כל ההשלכות המשפטיות לכך".

צבא לבנון מסר: "היחידות המוסמכות החלו לבצע פעולות הנדסיות, לפתוח כבישים ולטפל בתחמושת שטרם התפוצצה ובחפצים חשודים באזורים האלו". הוא קרא לתושבים בלבנון להישמע להנחיות של הצבא הפרוס בדרום המדינה, כדי "לאפשר את סיום עבודתם במהירות האפשרית".

עיתון אל-אח'באר הלבנוני המזוהה עם חיזבאללה דיווח הבוקר כי כוחות צה"ל החלו לסגת מדרום לבנון כבר אמש בשעה 20:00. צוין כו ועדת הפיקוח על הפסקת האש הודיעה לצבא הלבנוני כי יש לנקוט בשורה של הסדרי אבטחה על מנת להתפרס מחדש באזורים שצה"ל יצא מהם.

לפי הדיווח, כוחות יוניפי"ל וצבא לבנון, בפיקוח ועדת הפיקוח, יכפיפו את השטחים הסמוכים לגבול למגבלות ביטחוניות וצבאיות, כאשר חלקם יהפכו לשטחים צבאיים סגורים לאזרחים, לרבות אזור ראס א-נקורה, מארון א-ראס ויארון הסמוכים ליישובים ישראלים בגבול הצפון.

בעיתון העריכו כי ישראל תשמור על שליטתה בחמש הנקודות, בדומה ל-13 נקודות אחרות ששמרה עליהן מאז 2006. לטענת המקורות, "יש כעת 18 נקודות שאולי לא יהיו כפופות לתיחום השטח שארה"ב הבטיחה ליישם לאחר תום המלחמה. ישראל הגבירה את התקנת מכשירי ריגול שמנטרים את התנועה לאורך הגבול".

התושבים בלבנון אמנם המתינו זמן רב לרגע חזרתם לכפרים לאחר כשנה וחצי, אך דרוש זמן עד שחייהם יחזרו למסלולם. צבא לבנון נדרש עתה "לנקות" אותם מתחמושת ומנפלים שלא התפוצצו. כך לדוגמה, עיריית כפר כילא ביקשה מהתושבים "להתאזר בסבלנות עד מחר כדי להיכנס" אליו ולאפשר לצבא לבנון להתפרס. כך גם עיירות אחרות ביקשו מהתושבים להמתין ולהיענות להנחיות של הצבא.

בעיתון הלבנוני דיווחו כי נשיא לבנון ז'וזף עאון ביקש אתמול מחמשת חברי הוועדה שכוללת את ארה"ב, סעודיה, צרפת, קטאר ומצרים - להפעיל לחץ על ישראל, בטענה "שהמשך נוכחותה בדרום לבנון מהווה אפשרות לפרוץ מלחמה חדשה". נטען כי "אף אחד לא יכול להבטיח שחיזבאללה לא יחדש את פעילותו".

עאון הדגיש בפניהם כי "לבנון התחייבה להסכם שעליו חתמה, אבל ישראל היא זו שמתעקשת להפר אותו, דבר שאינו מקובל. המדינות, במיוחד אלו שנתנו חסות להסכם, חייבות להתערב כי העניין הזה מאיים על אמינותן".

נשיא לבנון ג'וזף עון אמר אתמול: "אי אפשר לסמוך על האויב הישראלי. אנחנו חוששים שמחר לא תושג נסיגה מוחלטת, והתגובה הלבנונית לכך תהיה באמצעות עמדה לאומית מאוחדת ומקיפה. האפשרות של מלחמה לא מועילה - נפעל באמצעים דיפלומטיים, כי לבנון לא יכולה לסבול עוד מלחמה חדשה. צבא לבנון מוכן להתמקם בכפרים ובעיירות מהם ייסוגו הישראלים. על נותני החסות להסכם לשאת באחריותם ולעזור לנו לאכוף את ההסכם".

מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם הדגיש בנאומו בתחילת השבוע: "ישראל חייבת לסגת באופן מלא ב-18 בפברואר מהשטח שהיא פלשה אליו בלבנון וגם לא להישאר בחמש עמדות. זהו ההסכם. האחריות של המדינה הלבנונית באופן בלעדי ובסיסי בעת הנוכחית היא להשקיע את כל המאמצים כדי לגרום לישראל לסגת ב-18 בפברואר ולא לתת לה הזדמנות לא להישאר בעמדות מסוימות ולא בעמדה אחת. אם ישראל תישאר במקום כלשהו בלבנון אחרי 18 בפברואר, לא נספר איך נפעל. אבל היא תיחשב ככובשת וכולם יודעים כיצד יש לנהוג עם כובש".